Etter årevis med omfattende undersøkelser, mener Russland at de har krav på øvrige områder i Arktis, skriver Barents Observer tirsdag. Den russiske kontinentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen, mener Russland.

Kravet inkluderer enorme områder under Nordishavet – Mendelejevryggen og Lomonosovryggen.

Sitt første krav på områder i Arktis sendte Russland i 2001 til FNs havrettskonvensjon. Men kravet ble sendt i retur et år senere på grunn av manglende dokumentasjon. Nå gjør russerne et nytt forsøk.

Prestisje

Det reviderte kravet ser ut til å være det største hittil blant landene som kan framsette krav om områder i Polhavet, sier havrettsjurist Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt til NTB.

Ifølge Canadas utenriksdepartement omfatter det russiske kravet 1,2 millioner kvadratkilometer av havbunnen i Arktis, og det strekker seg over 650 kilometer fra land, melderCBC News.

– Til slutt kan det bety at Russland får en vidstrakt kontinentalsokkel i Polhavet og større jurisdiksjon og muligheter når det kommer til utvinning av olje og gass. Det er dessuten mye prestisje i det, sier Jensen.

Men det reviderte kravet er langt fra dramatisk, understreker han.

– Det betyr bare at Russland har tatt et nytt steg i riktig retning. De er bundet av Havrettskonvensjonen og gjør det som kreves av dem, sier Jensen.

Russisk flagg

Russerne plantet allerede i 2007 flagget sitt i havbunnen på Nordpolen. President Vladimir Putin understreket også tidligere i år at Russland øker sitt militære nærvær i Arktis for å «beskytte landets interesser».

Visestatsminister Dmitrij Rogozin tok dessuten en mellomstopp på Svalbard på vei til Nordpolen i april for å fremme russiske interesser i nordområdene.

Det norske utenriksdepartementet toner imidlertid ned det nye russiske kravet på områder i Polhavet.

– Dette er i tråd med systemet for fremleggelse av sokkelkrav som ble etablert ved FNs havrettskonvensjon, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til NTB.

I strid med danske krav

Danmark gjorde i fjor krav på 895.000 kvadratkilometer havbunn i Arktis, et område som går helt opp til Nordpolen. Deler av det samme området har også Russland nå fremmet krav om.

Nå er det opp til FNs kontinentalsokkelkommisjon å avgjøre striden. En beslutning er imidlertid et stykke unna: Behandlingstiden er minst tre år, ifølge havrettsjurist Jensen.

Kontinentalsokkelkommisjonen bekrefter at det vil bli tatt hensyn til det delvis reviderte kravet fra Russland. Det vil bli inkludert i den foreløpige dagsorden for neste ordinære møte, opplyser kommisjonen.

Norge har ikke fremmet krav på selve Nordpolen ettersom norsk kontinentalsokkel ligger for langt unna, men fikk i 2009 godkjent krav som utvidet den norske kontinentalsokkelen med over 250.000 kvadratkilometer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Råvareskvis struper investeringer

Kaldeste juli-været på 19 år

DNO stiger kraftig videre

Se DNTV: Selv parkeringsplasser er større enn denne boligen - Se markedets minste leilighet

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert: