Råvarene som er viktig for Norge har hatt en særdeles svak utvikling de siste månedene, og nådde nye bunnivåer nylig. De siste dagene har oljeprisen nådd 40-tallet og aluminiumsprisen er på sitt laveste nivå siden 2009.

Bloombergs råvareindeks, som er en sammenstilling av globale råvarepriser, er kraftig ned i år, og har sunket jevnt og trutt siden toppen i 2011.

En rapport fra kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s (S&P) varsler denne uken at fallet i råvareprisene vil strupe bedrifters driftsinvesteringer, både i år og til neste år. Energi- og råvarebedrifter vil bli særlig hardt rammet.

- Dette er i tråd med anslagene vi har for Norge, og det er klart at de fallende råvareprisene vil påvirke inntjeningen til selskapene. Det vil satses mer på innsparinger, kostnadskutt og investeringskutt fremover, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea. Foto: Paul S. Amundsen
Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea. Foto: Paul S. Amundsen (Foto: Amundsen, Paul S.)

Dystre anslag

I rapporten tar S&P for seg bedrifter utenfor finanssektoren. Globale driftsinvesteringer faller én prosent i 2015, og fire prosent i 2016, anslår Standard & Poor’s i rapporten.

Driftsinvesteringer (capex) defineres som all pengebruk som tillegger eller opprettholder bedriftens verdi, enten ved å oppgradere eksisterende eiendeler og utstyr eller å investere i nyanskaffelser.

- De dystre anslagene forklares av råvareselskapenes innstramming, som begynte i fjor, og som skyter fart nå, skriver selskapet i rapporten.

Kina bak råvarestup

Bedrifter innenfor energi og råvarer sto for 39 prosent av de globale driftsinvesteringene i 2014. Her ventes investeringsfall på 14 prosent i år, og ytterligere fem prosent i 2016.

Dette er i tråd med Nordea Markets’ anslag om investeringskutt i Norge, som ligger på 15 prosent i 2015 og fem prosent i 2016.

- Inntjeningen i en god del selskaper vil bli påvirket, som igjen påvirker investeringene. Det kan hende vi ser investeringskutt på opp mot ti prosent i 2016, sier Bruce.

2015 er et «blaff»

I Norge ventes oljeprisfallet å slå inn for fullt i 2016. For mange land er har 2015 vært et langt bedre år enn ventet, skriver S&P.

S&P kaller 2015-utvilkingen et «blaff» heller enn et signal på en vedvarende trend i verdensøkonomien, og tegner et dystert bilde fremover.

Bruce er ikke like negativ til norsk økonomi:

- Jeg tror for eksempel på økende arbeidsledighet fremover i Norge, men det som avgjør hvordan situasjonen blir her til lands er hvor hardt annenhåndsvirkningene av oljeprisfallet slår inn. Det er helt klart at vi får store negative virkninger, men de blir kanskje ikke så sterke som vi frykter, sier han.

Les også på DN.no:

DNO stiger kraftig videre

Det norske oljeselskap får droppe utviklingen av Jette-feltet

Dyreste pund på elleve år  

Denne staten kan bli oljesmellens neste offer

Se DNTV:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik blir styrketreningen mer spennende

Slik blir styrketreningen mere spennende
00:00
Publisert: