Den svenske sentralbanken Riksbanken lot torsdag den rekordlave reporenten på minus 0,35 prosent bli stående urørt for denne gang. Banken venter negative renter på dette nivået ut 2016.

Negative markedsrenter også på svensk statsgjeld betyr at den svenske staten har fått betalt for å låne penger siden slutten av fjoråret.

Nå har minusrenten spredd seg til svenske kommuner, skriver di.se.

Fra 1. september kan de svenske kommunene som er medlemmer i den økonomiske foreningen Kommuninvest, noe 90 prosent av alle kommuner er, også få betalt hvis de låner penger.

Svært kredittverdige

For øyeblikket låner Kommuninvest ifølge di.se. til negativ rente på løpetider opp til tre år. For obligasjoner med ett års løpetid er renten minus 0,46 prosent.

Det innebærer at selv om Kommuninvest tar en margin på sine utlån til kommunene for å dekke sine kostnader, så er renten kommunene må betale per i dag likevel negative, det vil si de får penger hvis de tar opp nye lån i dag.

En av årsakene til at foreningen Kommuninvest kan få betalt for å låne penger i markedet er utenom at mange med store likvide midler ikke har andre risikofrie alternativer, at kommunene ikke kan gå konkurs og at de anses som svært kredittverdige siden de har alle skattebetalerne å falle tilbake på, skriver di.se.

 

Les også: Svenske storbanker nekter kunder å åpne nye bankkontoer


  Oljejubel i Sverige

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.