Oljeprisen er nesten halvert siden ifjor sommer, og bare siden atom-avtalen med Iran ble inngått for en drøy uke siden er prisen falt med rundt ti prosent.

Onsdag og torsdag har prisen på nordsjøolje vært under 56 dollar fatet for første gang siden begynnelsen av april, som er rundt 40 dollar under prisen på samme tid ifjor.

– Kan Iran øke sin produksjon raskt og få den nye produksjonen ut på markedet så vil det sette ytterligere press på prisen, sier råvaresjef Magnus Strömer hos Handelsbanken til sverigesradio.se.

Den lave prisen har siden ifjor høst barbert bort over 22.000 oljejobber i Norge - så langt. Skulle de lave prisene fortsette inn i neste år venter ekspertene videre nedbemanning i den norske oljebransjen.

- Sverige en vinner

Men for vår nærmeste nabo i øst er prisfallet gode nyheter. Sverige sparer nemlig store penger for hver eneste dollar oljeprisen faller.

Ifølge Handelsbanken har råoljeprisen i svenske kroner falt med 30 prosent siden ifjor høst, skriver sverigesradio.se.

– Sverige er en vinner. Med fallende oljepris så betyr det at Sveriges oljeregning reduseres. Det holder at det nåværende prisfallet på 40 dollar fatet holder seg ut året for at Sveriges oljeregning skal minske med 25 milliarder svenske kroner, sier administrerende direktør Ulf Svahn i det Svenske petroleum- og biodrivstoff-instituttet, SPBI, til radiokanalen.

For Norge derimot er tapet mye større enn den svenske «gevinsten». Bare hittil i år har staten fått inn 25 milliarder kroner mindre i oljeskatt enn samme periode ifjor.

Les også:  - La oljejobber ryke


- Spesielt at dette dreier seg om bare én bransje




 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.