– Satellittbilder viser at arkeologiske steder i Syria er merket av tusenvis av ulovlige utgravinger, noe som viser at plyndringen foregår på et industrielt nivå, sier UNESCOs leder Irina Bokova.

Hun sier også at det å begrense smugling og salg av de stjålne gjenstandene, bør ha høyeste prioritet ettersom det finansierer virksomheten til opprørsgrupper som Den islamske staten (IS).

– Verden forventer at vi handler bestemt og kompromissløst for å stanse finansieringen av ekstremistene, sier Bokova, som ber EU styrke lovgivingen når det gjelder import av kulturgjenstander. Samtidig fastslår hun at arkeologiske gjenstander fra Syria ikke bare selges i Europa og USA, men over hele verden.

IS kontrollerer nå store deler av Syria, og ifølge eksperter har over 900 kulturminner og arkeologiske steder blitt plyndret, skadd eller ødelagt.

Jihadistene har blant annet sprengt i stykker 2.000 år gamle graver i ruinbyen Palmyra.

Bokova er særlig opprørt over ødeleggelsen av Palmyra.

– Det er en skamløs forbrytelse mot sivilisasjonen ettersom den var et symbol på kulturell dialog og et materielt bevis på kulturers mulighet til å påvirke hverandre gjensidig, sier hun.

 

Les også: Vil ta 60 kroner for bompassering

Slik vil MDG endre Oslo

Verdens største bryggeri-konsern vil kjøpe hovedkonkurrenten

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik knyter du den perfekte tynne slipsknuten:

Slik knyter du den perfekte tynne slipsknute
Slik knyter du en fin tynn slipsknute
00:42
Publisert: