Russland har hele tiden gjort det klart at president Bashar al-Assad ikke skal fjernes med militærmakt, og de har i økende grad vunnet gehør for dette, mener Wilhelmsen.

– Det er nå ganske mange som mener at det å fjerne Saddam Hussein i Irak og Muammar Gaddafi i Libya kanskje ikke var så lurt. Det resulterte i anarki-lignende tilstander som ga grobunn for terrorisme, sier hun til NTB.

At Russlands president Vladimir Putin nå synes å innta en nøkkelrolle arbeidet med å få slutt på krigen i Syria, både militært og diplomatisk, overrasker henne ikke.

– Den håpløse situasjonen Syria nå er i, gir et mulighetsrom for Putin, mener Wilhelmsen.

Strategi-notat

Det tyske tidsskriftet Der Spiegel har fått tilgang til et Kreml-notat som ble utarbeidet av Putin og hans rådgivere før Assads besøk i Moskva i oktober.

Notatet beskriver Putins Syria-strategi i fem punkter og understreker framfor alt viktigheten av «å forhindre at terrorister får makten i Syria».

Notatet slår videre fast at Syria må forbli «en sekulær og demokratisk stat» og at landets «suverenitet og territoriale integritet» må opprettholdes.

Strateginotatet legger videre vekt på at Russland må komme fram til en forståelse med Vesten om veien videre i Syria, noe helgens samtaler mellom Putin og Barack Obama i Tyrkia, og de to utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov i Wien tyder på har skjedd.

Reformer og valg

Etter møtene ble det foreslått en Syria-konferanse der representanter for Assad-regimet og et utvalg syriske opposisjons- og opprørsgrupper setter seg til forhandlingsbordet med FN som mekler, i tråd med Putins strategi.

I Kreml-notatet tas det også til orde for å ramme oljeeksporten til den militante islamistgruppen IS, noe USA for første gang gjorde da de mandag bombet 116 tankbiler øst i Syria.

Putin ser også ut til å ha vunnet amerikansk gehør for syriske «grunnlovsreformer som skaper en rettferdig balanse når det gjelder rettigheter og plikter til alle etniske og religiøse grupper», som det heter i strateginotatet hans.

Russland mener målet må være en folkeavstemning om grunnlovsendringer innen 18 måneder, etterfulgt av valg på ny syrisk nasjonalforsamling og president.

Stadig mer selvsikker

Russland var helt sentrale i forhandlingene som for to år siden fikk Assad til å gi slipp på sine lagre av kjemiske våpen, og det at amerikanerne nå synes å slutte opp om Putins linje, har vekket et lite håp om en fredelig løsning på Syria-krigen. Det er en forutsetning for å kunne bekjempe IS, mener Putin.

Dersom den foreslåtte Syria-konferansen blir en realitet, vil Russland for alvor ha gjenerobret sin tidligere posisjon som en global maktfaktor, konstaterer Der Spiegel.

Wilhelmsen er langt på vei enig og tror Putin ser på Syria-krisen som en gyllen anledning til å bringe Russland ut av den isolasjon landet har vært i siden annektering av Krim.

– Vi står nå overfor et stadig mer selvsikkert Russland, som krever en plass på den internasjonale arenaen, konstaterer hun.

Les også:

– Var dumdristig og satset alt

Asia i dag: Kina jakter syndebukker

- Ikke vær redd for å skryte av deg selv

Se DNtv: Nærmer vi oss en ny krig mot terror?

Nærmer vi oss en ny krig mot terror?
DNs Kjetil Wiedswang og VGs Frithjof Jacobsen kommenterer situasjonen etter Parisangrepet.
09:52
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.