(Oppdatert artikkel)

– Det virker som om Tyrkias ledere med vilje driver forholdet inn i en blindgate, sier Russlands president Vladimir Putin om det svært vanskelige forholdet mellom Moskva og Ankara.

Landene er midt i en ordkrig. De har helt ulik oppfatning av foranledningen til Tyrkias nedskyting av et russisk kampfly tirsdag.

Tyrkia sier flyet krenket tyrkisk luftrom og at russerne ble advart gjentatte ganger før det ble skutt ned. Russland mener flyet hele tiden befant seg i syrisk luftrom.

– Vi har fortsatt ikke hørt noen beklagelse fra Tyrkias øverste politiske nivå eller forslag om kompensasjon, sier Putin.

Tiltak

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev ber nå regjeringen utarbeide tiltak mot Tyrkia. De skal rettes mot den «økonomiske og humanitære sfæren», sier Medvedev og foreslår blant annet stans i enkelte felles investeringsprosjekter.

Statsministeren ber også om tiltak som skal inkludere restriksjoner på matimport fra Tyrkia.

Trusler om å avslutte fellesprosjekter er en følelsesmessig respons og ikke passende for politiske ledere, svarer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

– Tyrkia og Russland kan ikke ta seg råd til å ødelegge forholdet med uvennskap, understreker Tyrkias EU-minister Volkan Bozkir.

– Automatisk reaksjon

Nedskytingen av det russiske flyet var en automatisk reaksjon i tråd med det tyrkiske militærets instrukser, sier Erdogan og avviser også alle anklager fra russerne om at Tyrkia nå går IS' ærend i Syria.

– Vår holdning mot Daesh har vært klar siden starten, sier Erdogan og bruker et arabisk navn på ekstremistgruppen.

– Det er ingen spørsmålstegn her. Ingen har rett til å trekke vår kamp mot Daesh i tvil.

Mens både Tyrkia og Russland sier de vil ha IS bort, har de helt forskjellig forhold til det syriske regimet.

Mens Tyrkia blant annet støtter turkmenske opprørere som kjemper mot president Bashar al-Assad, bomber Russland Assads fiender. Det inkluderer IS, men også andre opprørsgrupper som turkmenerne.

Olje

Erdogan understreker videre at Tyrkia tar forholdsregler ved grensa til Syria for å stoppe oljesmugling, som er en viktig inntektskilde for IS.

Han benekter antydninger om at Tyrkia selv kjøper olje av ekstremistgruppen. De som anklager Tyrkia for å gjøre det, må bevise det, sier Erdogan.

– De påstår at Tyrkia kjøper olje fra Daesh. Skam dere. Tyrkia kjøper olje og gass kun fra kjente kilder, sier landets president. (©NTB)

Les også på DN:

Langer ut mot Dagbladet-ledelsen

Milliardkontrakt til Aker Solutions

350.000 europeere ber Google glemme dem

De på DNtv:

- De tror norsk økonomi vil brekke ryggen
DNB-sjef Rune Bjerke har ett viktig budskap til internasjonale investorer og analytikere.
01:27
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.