Krigstrøtte syrere melder om hvor uvant det er å våkne uten å høre lyden av krig.

– Det er nesten noe rart med denne stillheten. Vi pleide å sovne og våkne til lyden av angrep og artilleri, sier Abu Omar, en 45 år gammel baker i Aleppo, til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg er glad, men samtidig kjenner jeg en tristhet for de områdene som ikke omfattes av våpenhvilen, der innbyggerne fortsetter å lide, sier han.

Flere brudd

Våpenhvilen trådte i kraft ved midnatt lørdag. Den russisk-amerikanske avtalen har fått støtte både fra det syriske regimet og flere titall opprørsgrupper. Men den omfatter ikke den ytterliggående islamistgruppa IS og heller ikke Nusrafronten, som knyttes til al-Qaida.

Søndag meldte både Russland og opposisjonen om flere brudd på våpenhvilen, men russerne konstaterte likevel at avtalen generelt ser ut til å fungere. Opposisjonen vil på sin side klage bruddene inn for FN, men det betyr ikke at den har mistet troen på våpenhvilen.

Ingen hadde ventet at alle ville legge fra seg våpnene fra en dag til en annen uansett.

– Det er et meget viktig skritt, vi føler oss forhåpningsfulle. Men visse mennesker, både fra regimet og fra opposisjonen, vil ikke at våpenhvilen skal holde for da har de ikke noen oppgave lenger, sier Rami Abdulraham fra eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Vi får se hvordan det går, føyer han til.

Anklager Russland

Opposisjonsalliansen HNC meldte søndag at den har registrert 15 brudd på våpenhvilen siden den trådte i kraft lørdag.

Våpenhvilebruddene det vises til skal ha skjedd i Aleppo-provinsen og i byen Zabadani. HNC mener det er russiske fly som har angrepet i alt seks steder i Aleppo, men dette er ikke bekreftet.

Russland har på sin side meldt om ni brudd på våpenhvilen så langt, blant annet i provinsen Latakia og i områder ved Damaskus.

Russerne sier også at det er blitt skutt granater fra tyrkisk territorium mot byen Tel Abyad helt nord i Syria. Byen er kontrollert av kurdisk milits, men ble lørdag angrepet av IS. Slaget skal ha endt med 100 døde, 70 av dem IS-krigere.

Til sammen ble over 180 personer drept i Syria i løpet av våpenhvilens første døgn, ifølge SOHR. I tillegg til de 100 som ble drept ved Tel Abyad, er 75 personer drept i spredte angrep og kamper andre steder i landet. (©NTB)

Les også:

Elbilene skaper neste oljekrise  

- Jeg gidder ikke å komme opp på hytta med en lang liste over ting jeg må gjøre hver helg  

Heftig krangel splitter alpinbygd – slåss om utleiepenger og hyttevask (+)

 

Se video: Janne løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.