I slutten av juni stemte britene for utmelding av EU. Nå lanserer Bank of England (BoE) en rekke tiltak for å motvirke negative konsekvenser i økonomien.

Sentralbanken har på denne ukens rentemøte besluttet å kutte renten med 25 basispunkter til rekordlave 0,25 prosent.

Samtidig endres rammen for verdipapirkjøp - de kvantitative lettelsene - til 435 milliarder pund. Det var på forhånd en uendret ramme på 375 milliarder pund, ifølge TDN Finans.

Sentralbanken skal også kjøpe selskapsobligasjoner til 10 milliarder pund i løpet av 18 måneder, skriver Bloomberg News. I tillegg innføres det en ny «term funding scheme», hvor bankene kan låne penger fra sentralbanken til en rente nær null mot at pengene lånes videre ut til husholdninger og små bedrifter.

- Det er lansert en ganske omfattende pakke - og litt mer enn markedet ventet på forhånd, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Pundet svekket seg umiddelbart etter torsdagens offentliggjøring.

Ser rente nær null

Styringsrenten i Storbritannia har ikke vært endret siden mars 2009.

Rentekomitéen i BoE er tydelige på at det kan komme ytterligere tiltak som følge av brexit. Majoriteten av komitéen ser for seg et rentekutt til nær null innen utgangen av 2016.

Torsdag la sentralbanken også frem en ny inflasjonsrapport. Den venter at inflasjonen vil ta seg opp som følge av at pundet svekker seg. Inflasjonen kan komme over målet på to prosent i 2018 og 2019, advares det.

- Sentralbanken understreker at den er nødt til å balansere hensynet til økonomisk vekst og inflasjon. Den ønsker å la inflasjonen skyte over målet for å sørge for at veksten ikke skal falle for lavt, påpeker Due-Andresen.

Bank of England (BoE) kutter torsdag anslaget for den økonomiske veksten, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), i 2017 til 0,8 prosent fra 2,3 prosent, skriver TDN Finans.

- Med brexit er Storbritannia på en svakere vekstbane. Sentralbanken gjør hva den kan i form av pengepolitiske tiltak, men det er ikke alt som kan fikses. Sentralbanken regner med at tilbudssiden i britisk økonomi er svekket og det klarer den ikke å reparere, sier Due-Andresen.

Fall i industri-indeks

Markedsaktørene ble overrasket, da sentralbanken i juli valgte å holde renten uendret. Mandag denne uken styrket en svakere enn ventet utvikling for innkjøpssjefsindeksen i Storbritannia økonomenes forventing om økt pengepolitisk stimulanse fra Bank of England, ifølge TDN Finans.

Den endelige innkjøpssjefsindeksen for industrien i Storbritannia viste en nedgang til 48,2 i juli, mot en ventet indeks på 49,1, ifølge nyhetsbyrået. En indeks under 50 tilsier at aktiviteten faller.

Ifølge TDN Finans mener Barclays at den svakere enn ventede indeksen støtter anslag om at Storbritannia går inn i en resesjon fra tredje kvartal 2016. Bruttonasjonalprodukt (bnp) steg 0,6 prosent i andre kvartal av 2016. Dette var riktignok før britenes folkeavstemning om EU-medlemskap.

- Tilliten i både industrien og tjenestesektoren har falt kraftig den siste måneden, og peker i retning av et fall i bnp på om lag 0,5 prosent i tredje kvartal, skrev analytiker Magne Østnor i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport torsdag.

- Tiltakspakken er først og fremst rettet inn mot å stimulere den økonomiske veksten og hindre at ledigheten øker for mye fremover, skriver han i en oppdatering etter torsdagens offentliggjøring.

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.i(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.