Britisk detaljhandel, eksklusiv drivstoff, var opp 1,5 prosent i juli, sammenlignet med måneden før. På årsbasis var detaljhandelen opp 5,4 prosent, melder Bloomberg News.

Ifølge nyhetstjenesten var det på forhånd ventet en oppgang på 0,3 prosent på månedsbasis og 3,9 prosent på årsbasis.

- Dette var bedre enn ventet, konstaterer analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.

Pundet styrket seg umiddelbart etter publiseringen av tallene.

Følg markedene med DN Investor

Detaljhandelstallene har blitt omtalt som de første «harde» nøkkeltallene for den økonomiske utviklingen i Storbritannia etter folkeavstemningen om EU-utmelding. Tallene gjenspeiler hvordan forbrukerne reagerer på brexit og svekkede økonomiske utsikter.

Ventet vekst

Britene stemte for utmelding av EU i slutten av juni. Siden har usikkerheten økt og pundet er kraftig svekket. Oppgangen i detaljhandelen i juli kommer etter et fall på 0,9 prosent i den foregående måneden.

- Det er en del volatilitet i disse tallene, så kanskje en ikke skal legge altfor mye i dette, mener Eek-Nielsen.

- Samtidig var dette betydelig bedre enn ventet og markedet tar dette positivt, sier han.

Fremover tror Eek-Nielsen at negative effekter av brexit kan bli mer tydelige i detaljhandelstallene.

- Slutter du å handle etter at du fikk vite resultatet av avstemningen eller etter at du mister jobben? Jeg ville nok tenkt det siste, sier analytikeren.

Sprik i estimatene

Handelsbanken Capital Markets understreket i sin morgenrapport at det på forhånd var store sprik i estimatene.

- Først må dette sees i sammenheng med at detaljomsetningstallene er generelt volatile, noe som alltid gir variasjoner i estimatene. Men denne gangen er det nok også delte meninger om hvorvidt det markerte fallet i konsumenttilliten har slått inn, skrev meglerhuset.

Etter avstemningen har det vært et fall i de «myke» sentimentsindikatorene på frykt for konsekvensene for bolig- og arbeidsmarkedet når Storbritannia forlater EU, påpekte TDN Finans tidligere i uken. Nyhetstjenesten viste til en oppdatering fra SEB, hvor meglerhuset skrev at det ville være en stor overraskelse om dette ikke gjenspeiles i detaljhandelstallene.

Flere overraskende tall

Den britiske sentralbanken Bank of England (BoE) har allerede iverksatt tiltak for å motvirke negative konsekvenser av brexit. I starten av måneden ble renten kuttet for første gang på syv år, og det ble lansert en omfattende tiltakspakke.

Tidligere denne uken har det kommet flere nøkkeltall fra Storbritannia som har vært mer positive enn ventet.

På årsbasis er inflasjonen noe høyere enn det markedsaktørene har sett for seg, viste nye tall for juli. Samtidig faller antall søknader til arbeidsledighetstrygd i Storbritannia. Arbeidsledigheten holdt seg som ventet uendret på 4,9 prosent i perioden april til juni.

Bruttonasjonalprodukt (bnp) i Storbritannia steg 0,6 prosent i årets andre kvartal, noe som var bedre enn ventet på forhånd. Dette var riktignok før britisk utmelding av EU i slutten av juni.

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: