I den siste debatten med Hillary Clinton sa Donald Trump at han allerede for ett år siden hadde krevd en økning i forsvarsbudsjettene i Europa.

– Etter at jeg sa det, har de plutselig begynt å betale. Og jeg har fått mye, mye av æren for det, sa den republikanske presidentkandidaten.

Stoltenberg sier han ikke vil la seg trekke inn i valgkampen i USA. Likevel tillater han seg å påpeke at kravet om en økning i forsvarsbudsjettene i Europa lenge har stått høyt på dagsordenen i NATO.

Stats- og regjeringssjefene i NATO vedtok i 2014 et mål om å øke den militære pengebruken til 2 prosent av bruttonasjonalproduktet i hvert enkelt medlemsland, påpeker Stoltenberg. Og i fjor økte den europeiske pengebruken for første gang på mange år. Det er ventet at forsvarsbudsjettene vil fortsette å øke i år.

– Det var ikke forårsaket av valgkampen i USA, men av beslutningen vi tok i 2014, sier Stoltenberg.

Han understreker også at NATOs sikkerhetsgarantier ikke kommer med betingelser.

– NATOs sikkerhetsgarantier er absolutte og uten betingelser. Vi sier ikke at betaler du ikke, så beskytter vi deg ikke, sier Stoltenberg.

Les også: Vil kjøpe nettmegler av børs

Frykter for jobbene etter lønnsreduksjonsnekt

Følg markedet med DN Investor

Se DNtv:

Kjos: Fantastisk potensiale i langdistanse
Norwegian presenterte sitt beste resultat noensinne under resultatfremleggelsen for tredjekvartal 2016 torsdag. Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er et fantastisk potensiale for videre vekst på langdistanse.
02:15
Publisert:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.