Burlington, Nord-Carolina: FBI-sjefen gjenåpner saken etter å ha oppdaget «relevante» eposter i forbindelse med en «urelatert» etterforskning.

Les mer her: FBI gjenåpner etterforskningen av Clinton

Det er ikke kjent hva epostene inneholder eller hva den andre etterforskningen dreier seg om.

Nyheten slår ned som en bombe i presidentvalgkampen. Amerikanerne går til urnene om kun 11 dager.

- Jeg må starte talen med å snakke om en nyhetshendelse, sa Donald Trump da han gikk på scenen i delstaten New Hampshire klokken 20 norsk tid.

I bakgrunnen kan man høre publikum bryte ut i vill jubel.

- Jeg har stor respekt for at FBI og justisdepartementet har mot til å rette opp det forferdelige feiltrinnet som ble gjort. Det var et grovt justismord («miscarriage of justice», journ. anm.), sa Trump.

FBI gjenåpner etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat epostserver. Det er FBI-sjef James Comey som har opplyst om den nye vendingen i saken i et brev (bildet) til Kongressen.
FBI gjenåpner etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat epostserver. Det er FBI-sjef James Comey som har opplyst om den nye vendingen i saken i et brev (bildet) til Kongressen.
«Ekstremt skjødesløst»

FBI henla i sommer epostsaken mot Hillary Clinton uten å anbefale tiltale , men rettet krass kritikk mot den tidligere utenriksministerens epostbruk.

Clinton opptrådte «ekstremt skjødesløst» da hun brukte en privat epostserver mens hun var utenriksminister.

Tjenestefolk i FBI ville ta ut tiltale mot Clinton, men beslutningen om å legge bort saken ble tatt på toppen, har den konservative tv-kanalen Fox News tidligere skrevet.

Clinton har forklart epostbruken med at det var mest bekvemmelig, men har beklaget og sagt hun ville handlet annerledes i dag.

Men motkandidaten Donald Trump har hamret løs på Clinton, og kalt epostbruken et eksempel på hennes bristende karakter.

Clinton ligger an til å cruise inn til seier med fire prosentpoeng ledelse på de nasjonale målingene, ifølge Real Clear Politics. Trump-leieren griper nyheten begjærlig.

- En god dag for oss ble akkurat enda bedre, skrev Trumps valgkampsjef Kellyann Conway på Twitter.

- Noe som stinker her

Talsmann Casey Miller utdyper:

- Dette er virkelig, virkelig oppsiktsvekkende. Med så kort tid før valget må det bety at FBI har funnet noen virkelig oppsiktsvekkende, sier T Miller til CNN minutter etter at nyheten sprakk.

Det synes også Gary Johnson, den uavhengige tredjekandidaten i presidentvalgkampen.

- Dette er ikke noe FBI tar lett på. Det må være noe der. Man gjør ikke noe sånt 11 dager før valget. Dette er et kaos, sier Johnson til CNN.

I et brev til Kongressen skriver FBI-sjef James B. Comey at han foreløpig ikke kan si hvorvidt epostene er betydningsfulle eller hvor lang tid etterforskningen vil ta.

- Jeg vil minne om at fem personer «took the fifth» for å slippe å forklare seg i denne saken. Det er noe som stinker her, sier Casey.

Det femte grunnlovstillegget i USA gir personer beskyttelse mot selvinkriminerende uttalelser.

På Trumps valgkampmøter har epostsaken vært et vinnertema for den republikanske presidentkandidaten. Tilhengerne hans pleier å rope taktfast «Bur henne inne!» når saken bringes på bane.

Reagerte med forundring og skuffelse

Saken har fått fornyet aktualitet etter at varslerorganisasjonen Wikileaks begynte å publisere hackede eposter fra Clintons valgkamporganisasjon.

De siste dagene har det kommet frem at Clintons valgkampsjefer og nærmeste støttespillere reagerte med forundring og skuffelse da epostsaken sprakk i vår.

De var ikke klar over at Clinton brukt en privat epostadresse som utenriksminister, og var heller ikke kjent med hvilke konsekvenser den kunne få for valgkampen.

- Hele greia er f**** sinnssykt, skrev Clinton-støttespiller Neera Tanden til valgkampsjef John Podesta.

Hun stilte spørsmål om den som var ansvarlig hadde blitt «trukket og kvartert».

De lekkede epostene har også avdekket pinlige detaljer om båndene mellom Clintons veldedige stiftelse, ekspresident Bill Clinton og deres økonomiske velgjørere. 

Les også:

Ber alle forberede seg på rentehopp dnPlus  

Så viktig, så mislykket dnPlus

Mer pessimistiske forbrukere  

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: