Norge står utenfor EU, og som nordmann kan du kreve merverdiavgiften tilbakebetalt for varer du handler i utlandet.

Det kan du spare mellom 12 og 19 prosent på, i følge Geir Victor Svendsen, daglig leder i Global Blue.

- Du kan kreve momsen tilbake i nær alle land, men skattesatsen bestemmes ut fra landet du handler i. Unntaket er nordiske land som Sverige, Danmark og Finland, som Norge har inngått en handelsavtale med.

Å kreve merverdiavgiften tilbake for varer fra disse landene vil ikke lønne seg stort, ettersom avgiftssatsen er tilnærmet lik og du i stedet må betale moms ved innreise til Norge, forklarer Svendsen.

- I henhold til internasjonale regelverk forventes det at du fortoller og betaler merverdiavgift for varer i det landet du er kommet til, for å få tilbakebetalt avgiften fra landet du reiser fra. Du skal kun betale moms ett sted - ikke dobbelt, men heller ikke ingenting. Med mindre du handler for mindre enn verdigrensen, sier underdirektør Louise Holtoug Amundsen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

LES OGSÅ: Slik utvider du alkoholkvoten – helt lovlig

Attraktive nordmenn

Ettersom EU-borgere ikke har de samme mulighetene til å kreve tilbake moms innad i EU, anses nordmenn som mer «attraktive».

Nordmenn er blant de topp ti flinkeste landene i Europa til å kreve momsen tilbake når de er på utenlandsshopping, ifølge Svendsen.

- Nordmenn er i høy grad mer ønsket i butikkene enn andre. Når personalet ser at kundene kan få tilbakebetalt momsen, kan de bruke dette som et salgsverktøy for en mulighet til å selge dem mer.

Men enkelte beløp blir for små, og satsene varierer fra land til land. (Se oversikt.)

Det er heller ikke helt gratis å få merverdiavgiften tilbakebetalt. Global Blue tar mellom 1-6 prosent betalt for oppdraget, og prosentandelen blir mindre jo høyere beløp du refunderer på.

Lik fremgangsmåte

Fremgangsmåten for innkreving av moms skal i utgangspunktet være den samme overalt.

- Du ber om refund i butikkene når varene skal betales. Da må du ha med deg pass som skal forevises. Før retur fra landet skal dokumentene fylles ut med personlige opplysninger som passnummer, navn og kontaktinformasjon. Disse stemples i tollen før utreise.

Enkelte steder kan du likevel oppleve ulik praksis i butikkene.

- Vi har opplevd problemer med at butikkpersonalet i små virksomheter ikke har vært helt kjent med praksisen. Men dette skal være helt i orden i de store og kjente butikkene, sier Nicki Bech, regional Manager for Tax Free Worldwide i Scandinavia.

Siste sjanse

Glemte du å kreve tilbake merverdiavgiften før du reiste hjem fra utlandet, får du én siste mulighet ved ankomst til Norge.

- Har du ikke fått refusjon på forhånd, kan du komme til oss i Tollvesenet og få et stempelbevis på at varene dine er tatt lovlig inn i landet. Deretter sender du dette inn til myndighetene i landet du besøkte for å få refusjon, sier Amundsen.

Venninnene Amanda Akiwele (20) og Thea Rygge (18) er på vei til Sunny Beach i Bulgaria når DN møter dem i Taxfree-butikken på Oslo lufthavn. De har feriebudsjettet klart, og holder seg akkurat innenfor tollvesenets verdigrense:

- Jeg skal nok ikke shoppe for mer enn 6000 kroner. Men det er penger som skal gå til både festing og shopping, sier Akiwele.

Rygge har satt av det samme.

- Har dere tenkt å kreve tilbake merverdiavgiften for varene dere handler i utlandet?

- Det var jeg ikke klar over at vi kunne, jeg har ikke sjekket det på forhånd. Men det er nok ikke noe jeg kommer til å gjøre med mindre jeg handler for veldig mye, sier Akiwele.

 

 

* = EU LAND. I eksportsammenheng regnes EU som en tollsone.

**Som i Norge opererer noen av landene med ulike momssatser. Satsen over gjelder generelle forbruksvarer.

*** Prosenten av vareprisen som utgjør moms. Refusjonen vil variere etter varens utsalgspris.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.