Låneveksten blant norske husholdninger og bedrifter steg i mai, viser kredittindikatoren K2 som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte tirsdag.

Veksten var på 5,9 prosent i mai, sammenlignet med 5,7 prosent i april. På forhånd var det ventet en vekst på 5,8 prosent.

Publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 4 767 milliarder kroner ved utgangen av mai, opp fra 4 723 milliarder kroner ved utgangen av april.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 2 788 milliarder kroner ved utgangen av mai, opp fra 2 767 milliarder kroner ved utgangen av april. Tolvmånedersveksten var 6,4 prosent fram til utgangen av mai, opp fra 6,2 prosent fra måneden før, ifølge SSB.

Det tilsvarer om lag én milliard per virkedag i mai.

- Dette er et nivå på kredittveksten som var nok til at det ble vedtatt kredittinnstramninger overfor husholdningene og at bankene ble ilagt økt krav til motsyklisk kapitalbuffer, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i en rapport tirsdag morgen.

For to uker siden la regjeringen frem tiltak for å dempe både veksten i boligprisene og husholdningenes gjeldsvekst. Les mer her: - Dette vil ramme hardere for noen, og da tenker jeg spesielt på unge

En fersk rapport viser at selv om Norge er et av landene i verden med minst økonomisk ulikhet, skiller vi oss ut på et område. I ingen av de 18 landene som OECD har tall for er flere husholdninger forgjeldet enn i Norge. 84,3 prosent av husholdningene i Norge har gjeld, mot et snitt på 51,6 prosent for alle 18 land. Les mer her: Nedsyltet i gjeld

De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1 559 milliarder kroner ved utgangen av mai, opp fra 1 536 milliarder kroner ved utgangen av april. Tolvmånedersveksten var 4,4 prosent fram til utgangen av mai, opp fra 3,9 prosent måneden før, ifølge SSB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Her kan du få lønn selv om du tar ferie 365 dager i året

Derfor har euroen blitt betydelig sterkere

Laveste oljepris siden april

Se DNTV: Har du en slik skal den leveres til politiet snarest

Har du en slik, skal den leveres til politiet snarest
Blir man tatt med en laserpeker etter 1. juli, risikerer man å få bot.
01:23
Publisert: