- Beliggenhet er ekstremt viktig. Det kan skille mye i pris per kvadratmeter fra en gate til en annen, selv om de ligger rett ved siden av hverandre, sier eiendomsmegler Anders Andersen i Nordvik & Partners St. Hanshaugen.

Se hva boligene der du bor ble solgt
for ved å trykke på kartet under:

Andersen omsetter mest i bydelene Frogner, Majorstuen og St. Hanshaugen i Oslo. Ifølge ham selges boliger i visse gater i disse områdene etter første visningsrunde - til høy kvadratmeterpris.

- Ofte opplever vi kuppforsøk før visning i de aller mest populære gatene, sier Andersen.

(Se liste over de mest attraktive gatene i Oslo nederst i artikkelen)

Han viser til at dette riktignok reguleres av tilbud og etterspørsel, men at det i noen gater alltid er høyere etterspørsel enn tilbud.

- Veldig ofte har vi lister med interessenter som er på utkikk etter noe på en spesifikk adresse, sier Andersen, og legger til:

- Dette kommer nok av at det er et enormt press og heftige budrunder på boliger i de aller mest populære gatene i Oslo.

Dagens Næringsliv lanserer karttjenesten DN Boligbasen, som gjør det enklere å holde seg orientert i boligmarkedet Her kan alle gratis søke opp hva en eiendom ble solgt for og hvem som kjøpte den.

«Torshov i full blomst»

Eiendomsmegler Silje Heggø i Eiendomsmegler 1 Torshov viser til at områder med høyest kvadratmeterpris ofte har en snever kundegruppe. Det kan føre til lengre tid mellom annonser til salg, men igjen blir de solgt til høy pris, påpeker hun.

- Når det gjelder populære områder der de fleste boligene blir revet vekk er jo Torshov virkelig et område som står i full blomst og vi ser flere og flere kunder fra vest som kommer og byr på boliger her, sier Heggø.

Hun opplever også at det har blitt mer etterspørsel på Nordberg, Tåsen og Grefsen. Det er spesielt eneboliger og tomannsboliger folk ønsker her.

- Det har ført til elleville budrunder og svært høy kvadratmeterpris. Grunnen er nok at det ligger svært pent og stille til samtidig som det er få minutter unna alt Oslo har å by på. Her blir boligene alltid revet vekk etter første visningsrunde.

I forrige uke solgte hun en tomannsbolig på Grefsen 1,2 millioner over takst.

Første prioritet

Andersen i Nordvik & Partners peker på at hvilke gater som er populære kommer an på kjøpegruppen. Kjøperne har forskjellige oppfatninger av hva som er bra og attraktivt.

- I gater hvor det er mer støy får man flere kvadratmeter for pengene. Det kan passe for de som ikke bryr seg om trikken går utenfor leiligheten eller de som ønsker seg inn på markedet, sier Andersen.

Han viser til at det i noen områder bor mange studenter, førstegangskjøpere og enslige, mens det i andre områder bor godt voksne og etablerte par med barn.

- Studentene er kanskje ikke like opptatt av nærmeste barnehage, mens den voksne garde kanskje ønsker parkeringsplass, solrik balkong og nærhet til matbutikk, sier Andersen.

Ifølge ham kan en bolig oppfylle alle krav for en interessent - men fungerer ikke beliggenheten, kan det hindre at man føler seg «hjemme».

- Derfor er beliggenhet, adresse og gate første prioritet for mange. Prisene i de gatene som oppfyller flest krav er høyere enn snittet, understreker han.

Pene fasader og velholdte gårder

Eiendomsmegler Helene Molle i Aktiv Eiendomsmegling Grünerløkka selger stort sett boliger på østkanten, Grünerløkka og Torshov.

Ifølge henne er det kombinasjonen av pene fasader, velholdte gårder og en sentral, men likevel skjermet beliggenhet, som gjør gater spesielt populære.

- Det er er ikke slik at alle leilighetene i disse gatene bestandig er enkelt å selge, men vi ser at mange kanskje går ned på sine kriterier for leiligheten om man kan få visse adresser. Dette kan også ha med å gjøre at leiligheter i populære adresser ofte går høyere og man må gå ned på sine krav, sier Molle.

Også hun peker på at ulike områder tiltrekker seg forskjellige mennesker.

- Er det en spesielt barnevennlig gård er det naturlig nok flere par i etableringsfasen som vil kjøpe, enn i de mer sentrale gatene som kanskje tiltrekker seg fler unge, sier Molle.

Dette er ifølge meglerne de mest populære gatene i hovedstaden:

Gamle Oslo:

Schweigaards gate med sidegatene som Klostergata, Myklegaardsgata, Nonnegata, Vestfoldgata, Østfoldgata og Vikengata.

Grünerløkka:

Gatenene til vest mot Akerselven. For eksempel Markveien, Steensrupsgate og Grüners gate.

Torshov:

De mest populære er gatene med klassiske gårder som ligger omkring Torshovparken. For eksempel Torshovgaten, Vossegaten og Kreb's gate.

St. Hanshaugen:

Vallegaten, Anton Schjøts gate, Pavels gate, Eugenies gate, Bolteløkka Allé, Fayes gate, Linderngaten, Armeuer Hansens gate, Geitmyrsveien, Vidars gate og Stensgaten.

Majorstuen:

Sorgenfrigaten, Rosenborggaten, Daas gate, Fearnleys gate, Maries gate, Hammerstads gate, Åsaveien, Schønings gate, Vibes gate, Industrigaten og Gydas vei.

Frogner:

Oscars gate, Eckersbergs gate, Odins gate, Gyldenløves gate, Kruses gate, Gimle Terrasse, Sophus Lies gate, Nordraaks gate Kruses gate, Nobels gate og Tidemands gate.

Tjuvholmen:

Kavringen Brygge, Landgangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Gjorde selger forberedt på lavere pris - det hadde han ikke trengt

- Det er i sånne perioder de beste kjøpene gjøres

Slik har boligmarkedet tatt i mot det siste rentekuttet

Se DNTV: Se trailer: «Every thing will be fine»

Se trailer: «Every thing will be fine»
Se trailer: «Every thing will be fine»
01:50
Publisert: