Ikke siden sommeren 2006 har boligprisene i USA vært lavere enn de var i desember i fjor, viser den siste boligprisstatistikken fra Case Shiller. Den viser at boligprisene i USAs 20 største byer falt hele fire prosent på årsbasis fra slutten av 2010 til 2011.

Etter å ha falt og falt siden boligboblen begynte å lekke kraftig i 2006, trodde mange at bunnen måtte være nådd i 2010, og at alt lå til rette for en real prisstigning i markedet. Blant dem mangemilliardær Warren Buffett, rangert som verdens tredje rikeste person av Forbes. Men nå må han krype til korset og innrømme: Spådommen var "riv ruskende gal".

Svigerforeldre-sjarmens begrensninger
Nå gjentar han likevel spådommen: Boligmarkedet vil komme tilbake - det er helt sikkert, skriver Buffett i sitt årlige aksjonærbrev til investorene i det legendariske fondet Berkshire Hathaway.

 

- Hver dag blir det skapt flere husholdninger enn det bygges boliger. Folk kan gjerne utsette å kjøpe bolig i urolige tider, men til slutt vil hormonene ta over. Å bo med svigerforeldrene kan gå en stund, men vil før eller siden miste sin sjarm, skriver Buffett i aksjonærbrevet.

På denne bakgrunn mener han fortsatt at det bare er et spørsmål om tid før "loven" om tilbud og etterspørsel får overtaket, og da vil prisene stige raskt, fremholder han på ny i år - vel vitende om at han bommet grovt med sin påstand om det samme for ett år siden.

Les også: Ble søkkrik på aksjer - nå ser han en enda bedre investering

Kan snu fort
Men dagens Case Shiller-rapport i mente, konkluderer blant andre forbes.com med at Buffetts uttalte håp om prisoppgang i boligmarkedet i USA trolig ikke vil materialisere seg før i 2013, kanskje til og med 2014.

Det Buffett og andre analytikere samtidig understreker, er at en oppgang i boligprisene i USA kan komme fort når den først kommer. Boligsektoren utgjør en viktig del av amerikansk økonomi, og har mye av skylden for at gjeninnhentingen går sent. Viser boligmarkedet først tegn til bedring, kan det bli en selvforsterkende, oppadgående spiral som kan gi full fart både i boligmarkedet og amerikansk økonomi samtidig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.