Det siste året har boligprisene i Oslo steget 11,7 prosent på ett år. Likevel er det vanskelig for byggebransjen å få boligkjøperne til å betale særlig mye ekstra for en ny bolig versus en brukt en.

Nyboligmysterium i byene

I London er dette bildet veldig annerledes. Utbyggere kan igjen kreve en vesentlig høyere pris på en ny leilighet sammenlignet med en brukt en. Dette er tilfellet selv om salgstakten synes å sakke noe av, skriver Bloomberg News.

Frem til 2007 var det en kjent sannhet at nybygg kostet mer enn eldre boliger i London. Men i årene fra 2007 til 2013 lå prisene relativt likt. Nå er det igjen større etterspørsel etter nye objekter, og ingen steder er forskjellen større enn i den fornemme bydelen Kensington & Chelsea, der det er langt mellom de nye boligene.

Prisavstanden mellom en ny og en brukt bolig er hele 27 millioner norske kroner i snitt, viser de ferske tallene fra Land Registry. Gjennomsnittsprisen for en brukt bolig er 1,28 millioner pund, eller 16,3 millioner kroner, mens en ny leilighet i snitt koster 3,4 millioner pund, eller 43,3 millioner kroner, ifølge Neal Hudson hos eiendomsmegleren Savills i London.

Merker nedgangen

Men selv om de rikeste fortsatt er villige til å bla opp astronomiske summer for en leilighet i London, er ikke boligmarkedet i byen upåvirket av de skiftende økonomiske tidene. Den brutale nedgangen i råvareprisene, og spesielt i oljeprisen, har bidratt til at eiendomsprisene i nabolaget Mayfair, som regnes som Londons mest eksklusive område, har sluttet å stige.

- En mengde kjøpere fra oljeøkonomier som Russland har ikke lenger den kjøpekraften de tidligere hadde, påpeker analytiker Mike Prew i Jeffersen Group overfor Bloomberg.

Dyre områder på østkysten

Men det er ikke bare i London det koster å være kar. En undersøkelse utført av Economic Policy Institute, viser hvilke ti tettsteder eller byer i USA det koster mest å bo per år for en familie med to barn.

Ifølge undersøkelsen er Washington DC det aller dyreste stedet å bo i USA. Her må man ha ien husstandsinntekt på mer enn 106.000 dollar, eller nærmere 900.000 kroner, for å klare seg. Da er det ikke engang lagt opp til at man skal kunne spare noe eller leve et middelklasseliv. Utgiftene til barnepass utgjør 31.000 dollar i året.

Tett etter følger fylket Nassau-Suffolk på Long Island utenfor New York City, der man trenger nesten 104.000 dollar, eller 860.000 kroner. Her går mye av pengene til husleie og lokal skatt.

På tredjeplass følger fylket Westchester rett nord for New York City, hvor man ifølge Economic Policy Institute anslår at en familie med to barn trenger opp mot 100.000 dollar, eller mer enn 825.000 kroner for å ha rå til det mest basale.

Billigere i Oslo

Til sammenligning viser tall fra SIFO at en tilsvarende familie trenger drøyt 270.000 kroner for å klare seg i Norge. I tillegg kommer boligutgifter. For å leie en tre-roms leilighet i Oslo må man i sntt ut med 14.229 kroner i måneden ifølge julitallene til Utleiemegleren.

Det innebærer at en tilsvarende husholdning i Oslo må ha en inntekt på drøyt 440.000 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.