- Festen er over, men tallene er ikke ille, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Nye tall viser at boligprisene falt over hele landet i oktober.

- Oktober i år er en av de svakeste oktobermånedene vi har hatt det siste tiåret, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Boligprisene falt 1,2 prosent i oktober sammenliknet med september, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,1 prosent:

Ny landsomfattende rapport:Boligprisene faller over hele landet

Lave renter hjelper godt

- Prisnedgang er ikke så galt, men vi ser at det er klart lavere omsetning i oktober i det meste av landet sammenlignet med oktober ifjor, og på Finn er det nå uvanlig mange boliger til salgs til å være på denne tiden av året, sier Andreassen til DN.

Han tror at boligprisene vil falle også i november og desember, slik at det ender på en vekst på seks prosent for året.

I Stavanger falt prisene 2,0 prosent i oktober og har falt 3,9 prosent så langt i år. Dette er ikke dramatisk i det hele tatt, mener Andreassen.

- Litt avhengig av hva vår sentralbank finner på, bør ikke attraktive boliger falle så mye i verdi. Tar du den byen folk frykter mest, Stavanger, er om lag to tredjedeler av boligene som ligger ute til slags med en prislapp på fem millioner kroner eller mindre, sier han.

- Selv om du skulle låne hele beløpet, presumptivt med også andre aktiva som pant, får man månedlige renteutgifter etter skatt på noen få tusenlapper. Stavanger som i disse dager avskrives som reneste «Zombietown», er med andre ikke så dyrt - hvis du investerer klokt, skriver han i et ferskt blogginnlegg.

Også i Stavanger kan du gjøre gode kjøp, hvis inngangsprisen er riktig, påpeker han.

- Som et bedre strøk av Vest-Ukraina

- Man må ikke miste hodet her. Prisene for en normal Stavanger-bolig er på nivå som et bolig i et bedre strøk av Vest-Ukraina, sier Andreassen.

«Unnskyld meg, men jeg klarer bare ikke bli så bekymret for den langsiktige prisutviklingen for moderne og vedlikeholdslette boliger - selv om de skulle ligge i Stavanger, Sandnes og andre såkalte oljebyer, gitt at dette nye lave rentenivået ser ut til å bli nær evigvarende. Bare boliger er moderne, ligger i populære strøk og ikke krever for mye investeringer i nye tapeter osv., vil prisfallene være til å leve med», skriver han på bloggen sin.

- Det er slutt på den tiden man kjøpte bolig for å investere. Nå kjøper man bolig for å bo der, sier han.

X-faktoren

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror ledighetstallene de neste månedene vil være en indikasjon på om Stavanger-effekten vil spre seg til hele landet.

- Det er i oljefylkene der arbeidsledigheten stiger mest at boligmarkedet er svakest. Boligmarkedet i resten av landet har vært mer stabil, sier han.

Han er spent på om det er utviklingen i oljemarkedet som nå er i ferd med å slå inn hos husholdningene.

– X-faktoren nå er i hvilken grad usikkerheten sprer seg. Hvis oljenedturen sprer seg til husholdningene, kan det drive økonomien videre nedover, sier sjeføkonomen i Nordea.

 

 

Se DN Tv: Kristian Røkke: - Nedturen vil vare

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.