- Jeg har valgt å leie fordi det gir mening å leie i dette markedet. Jeg har planer om å kjøpe bolig, men ikke til disse prisene, sier 26-åringen fra Sandnes til DN.no.

Sandnes-mannen venter på en nedgangskonjunktur som er så kraftig at vi får et fall i boligprisene. Han mener det går en grense for hvor mye boligprisene kan stige.

- Vi er nå på en boligpristopp slik jeg ser det. Jeg synes oppriktig synd på unge mennesker som har kjøpt bolig til flere millioner. Jeg tror ikke de skjønner hvor vanskelig stilt de står hvis de har høye lån og boligprisene plutselig skulle synke. Nå har vi en historisk lav rente, og den kan ikke fortsette å være så lav, mener den unge valutamegleren.

Les også:
- Ikke stress inn i boligmarkedet

- Blir litt som å kjøpe IT-aksjer før Nasdaq-boblen sprakk
Engman har inntrykk av at mange unge tror de kjøpe bolig og at de bør gjøre det så fort som mulig før markedet løper fra dem. Selv mener han tvert imot man bør ha is i magen:

- Det er mange som stresser seg opp for å kjøpe bolig og taper gevinst. «Ingen» som kjøper bolig i dag beholder den stort lenger enn to-fem år, og med andre ord kan ikke boligkjøpet ses på som noe annet enn en investering. Å investere i bolig idag blir litt som og kjøpe IT-aksjer halvannet år før Nasdaq-boblen sprakk i år 2000, mener 26-åringen.

Sandnes-mannen mener den eneste grunnen til at folk bør kjøpe bolig er hvis de har planer om å bo på samme sted på svært lang sikt. Han stiller seg nemlig svært kritisk til økonomer, professorer eller meglere som står frem i mediene og spår prisvekst i kanskje 15-20 år frem i tid.

- Jeg bryr meg absolutt ingenting om økonomer eller professorer som uttaler seg i aviser om at vi skal ha 10-15 års boligpris-vekst i Norge, det komme ikke til å skje, punktum. Det er vel og verdt å nevne at mange av de samme menneskene som spår boligpris-fest i 15 år til, er de samme menneskene som i 2007/2008 ikke så finanskrisen komme, hevder valutamegleren.

Leier bolig og investerer i gull
26-åringen har bakgrunn som investeringsmegler i Verdispar Securities og har drevet en nettbutikk med salg av elektroniske produkter. I 2011 startet han som valutamegler i Victory Finans i Stavanger og studerer nå markedsføring på Handelshøyskolen BI i Stavanger.

Rett før Engman fylte 20 år investerte han i en leilighet på 38 kvadratmeter i Sandnes. Året etter solgte han den og kjøpte en ny leilighet i Sandnes på cirka 50 kvadratmeter.

- Jeg fikk en pen avkastning på boligen. Jeg så absolutt ingen grunn til å sitte i gjeld på denne boligen når jeg kan ta gevinsten nå, i stedet for å beholde boligen og risikere å miste den, sier 26-åringen.

Nå har 26-åringen valgt å investere hele gevinsten i gull, og fordi han ikke stoler på eiendomsmarkedet har han valgt å sitte på gjerdet en stund fremover og leie bolig.

- Eiendom i Norge har falt mot gull siden 2006. Når jeg anser eiendom i Norge som nøytralt eller oversolgt mot gull, kommer jeg til å investere i bolig igjen.

Nærmest uavbrutt stigning
Ferske tall fra spørreundersøkelsen Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1, viser at færre ungdommer nå planlegger å kjøpe bolig.

- Økningen i andelen unge som planlegger å leie fremfor å kjøpe bolig kan antageligvis delvis forklares med innføringen av regelen om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp, som i stor grad rammer en del unge mennesker.

Det forklarer administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Oslo Akershus Odd Nymark i en oppdatering fra Boligmeteret.

Leiemarkedsundersøkelsen for første kvartal 2012, som Statistisk sentralbyrå har lagt frem denne uken, viser en nærmest uavbrutt stigning i leiemarkedet de siste årene.

Husleieprisene opp 41 prosent på fem år i Oslo og Bærum, som har det høyeste leienivået på gjennomsnittlig 8.961 kroner per måned for en leilighet.

 

- Har neppe vært så mange som ønsker et sted å bo i Norge
Styreleder i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Vammervold Dreyer mener grunnen til at mange «stresser» med å komme seg inn i boligmarkedet, blant annet kommer av en rekordhøy etterspørsel.

- Det har neppe vært så mange mennesker som ønsker å få et sted å bo i Norge som akkurat nå. Men det bygges 10.000 mindre boliger enn vi trenger hvert år, langt ifra nok til å tilfredsstille de ønskene, sier Dreyer til DN.no.

Boligprisene steg med 1,5 prosent i april, 8,5 prosent fra samme periode ifjor. Dreyer hadde spådd en utflating i pristrenden og var derfor overrasket over at den sterke prisveksten fortsetter. Fremover tror han imidlertid på svingninger i markedet:

- Det er ikke nødvendigvis slik at toppen er nådd, men jeg tror ikke vi kommer til å se verken kraftige stigninger eller et særlig fall fremover, sier NEF-lederen.

Les også:

- Boligprishopp kan fremskynde renteoppgang

Så mye dyrere ble nye boliger i 2011

- 30 kvadratmeter når du er 40 år er ikke så kult (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.