- Ja, dette bekrefter langt på vei den aktiviteten vi har sett i boligmarkedet så langt i år, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge til DN.

Bankene rapporterte i årets tre første måneder om høyere etterspørsel etter lån fra husholdningene, viser Norges Banks utlånsundersøkelse for første kvartal 2014 som ble lagt frem torsdag.

Samtidig ble det litt lettere for nordmenn å få lån.

Vil kapre kunder igjen

- Bankene strammet til kredittpraksisen mens de bygget opp den nødvendige egenkapitalen, men i desember begynte vi å se konturene av en trendendring, og nå er det veldig tydelig: Bankene er blitt mer interessert i å kapre nye boliglånskunder igjen, sier Dreyer.

- Vil dette bidra til økt boligprisvekst?

- Tilgangen til kreditt er helt klart viktig for etterspørselen, og en effekt av at det blir lettere å få lån, er at det kan presse opp boligprisene. Men samtidig ser vi at tilbudssiden øker, forklarer han.

- Vi går nå inn i en periode med mange boliger for salg. Det er både mange kjøpere og mange selgere der ute, og det vil dempe prispresset. Likevel ser jeg ikke bort fra at boligprisene nå kan gå videre oppover, sier Christian Vammervold Dreyer.

- Skjønte ikke prisfallet

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret synes det er merkelig at økonomene i meglerhusene i noen av de store bankene ikke har fått med seg at det var deres egne kolleger i utlånsavdelingene som sørget for prisnedgangen ifjor høst:

- Det virker som de fortsatt ikke har skjønt at det var utlånsrestriksjoner som sørget for prisfallet, blant annet fordi utlånsavdelingene forlangte at lånesøkerne skulle selge den nåværende boligen sin før de kjøpte ny. Det kan nesten se ut til at det noen steder er vanntette skott mellom marketsavdelingen og de som fastlegger bankenes utlånspolitikk, skrev han i en e-post til DN igår.

Hensynet til markedsandeler

At bankene har lettet noe på sin kredittpraksis overfor husholdningene begrunner de med hensynet til markedsandeler, viser undersøkelsen.

I løpet av kvartalet har flere av bankene satt ned sine utlånsrenter.

Bankene forventer litt høyere låneetterspørsel fra husholdningene i årets andre kvartal, men ser ingen endringer i kredittpraksisen fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.