Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

ØSTFOLD

Befolkningsveksten trekker opp prisene

- Preget av høy etterspørsel den siste tiden, sier eiendomsmeglertopp.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

- For 2016 lyder boligprisprognosen vår på 8,8 prosent for Østfold, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Osloregionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Østfold sammenlignet med landsgjennomsnittet, mener analytikeren.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Håkon Fossvik, administrerende direktør Eiendomsmegler 1 Østfold Akershus. Foto: EM 1
- Vi opplever en pågang av kjøpere fra Oslo og nærområdene til Oslo, som er preget av langt høyere boligpriser. Dette sammen med stadig flere boligkjøpere og en positiv utvikling i arbeidsmarkedet tilsier at vi ser positivt på fremtiden.

- Selges ganske raskt

- For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 9,7 prosent i Østfold. For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst. I 2019 venter vi en vekst på 5,0 prosent, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Østfold hadde en boligprisvekst på 30 prosent i perioden 2010-2015. Den gode veksten har fortsatt i 2016, ifølge rapporten.

Administrerende direktør Håkon Fossvik i Eiendomsmegler 1 Østfold Akershus merker pågang fra Oslo-området.

- I Østfold har vi hatt et boligmarked som har vært preget av høy etterspørsel den siste tiden. Eiendommene selges ganske raskt. Vi vet fra egne undersøkelser at kjøperne våre blir stadig mer positive til forventninger om egen økonomi, og forventer en kjøpspris på sin neste bolig som ligger over snittet av det vi har som salgspris i dag, sier Fossvik.

- Dekker etterspørselen

I 2015 registrerte Samfunnsøkonomisk rekordmange nyboligsalg i Østfold.

- Nyboligsalget har tatt seg ytterligere opp i 2016. I perioden frem til august 2016 har nyboligsalget økt med 54 prosent i Østfold sammenlignet med samme periode ifjor.

Dette tyder på høy boligbygging de neste årene, skriver Bjørnstad.

Han påpeker at det har vært en jevn tilstrømming av nye boliger de siste årene.

- Dette ga en kraftig stigning i beholdningen av usolgte boliger gjennom fjoråret til tross for det gode salget. I løpet av 2016 har beholdningen falt noe, men ligger fortsatt på et høyt nivå, skriver Bjørnstad.

Samfunnsøkonomisk analyse påpeker i rapporten av tempoet i nyboligsalget er en del lavere enn i Oslo og Akershus.

- Dette tyder på at tilbudet av nye boliger i stor grad dekker etterspørselen. Mange nye boliger på markedet og jevnt godt salg tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy i årene fremover, skriver Bjørnstad.

Stor vekst hos Oslo-naboer

I 2015 hadde Østfold befolkningsvekst på 0,9 prosent, det samme som veksten var på landsbasis.

Østfold er fylket med nest høyest netto innenlandsk innflytting etter Akershus. I 2015 var denne på 1520 personer, ifølge rapporten.

- Kort pendleravstand til Oslo er en viktig forklaring til dette. Høye boligpriser i Oslo gjør det attraktivt å flytte til regioner med kort pendleravstand til hovedstaden. Dette underbygges av at en stor andel befolkningsveksten de siste årene kom i kommunene som grenser til, eller ligger i kort pendleravstand til Oslo og Akershus, skriver Bjørnstad.

De seks kommunene Moss, Rygge, Våler, Hobøl, Spydeberg og Askim har stått for rundt 40 prosent av befolkningsveksten i fylket de siste to årene, ifølge rapporten.

Vil ikke ha Oslo-utvikling

Fossvik understreker at det er flere variabler som påvirker boligmarkedet i Østfold, og at det er vanskelig å forutse flere av disse.

- En stabil og forutsigbar utvikling innenfor bolig- og arbeidsmarkedet er å foretrekke foran en slik utvikling som vi registrerer innenfor boligprisene i Oslo. Dette avhenger også noe av utbyggingstakt og tilgang til nye boligprosjekter, som varierer en del fra kommune til kommune innenfor vårt markedsområde, sier Fossvik.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .