Har du problemer med å ta beslutninger, og lager du lange lister med plusser og minuser?

Da kan løsningen være å angripe den vanskelige beslutningen på en annen måte. En mulighet er å hente inspirasjon fra den såkalte WRAP-modellen, skriver forfatter og partner Morten Sehested Münster i Bro Kommunikation på danske lederweb.dk.

Hvert punkt i WRAP-modellen er en løsning for å unngå fallgruver som vi av ulike årsaker er født til å falle i, skriver Sehested Münster.

1. Gi deg selv flere muligheter

Problem: Når du skal gjøre et valg ser du bare den informasjonen som ligger rett foran deg. Det kalles spotlight-effekten. Du ser bare det som er opplyst. Alt annet ligger i mørke.

Løsning: Gi deg selv flere muligheter. Forestill deg at hvis du har to muligheter, som plutselig forsvinner. Hva vil du da gjøre?


2. Prøv ut dine vurderinger av virkeligheten

Problem: Når du analyserer mulighetene dine kan det være vanskelig å se noe annet enn det du leter etter, og at det du leter etter ofte er den løsningen som støtter opp om dine nåværende synspunkter. Dette kalles confirmation bias, som innebærer at du ser bort fra det som motbeviser de antagelser som du har gjort på forhånd.

Løsning: Stå hardt på å ha et åpent sinn og på å få utfordret holdningene dine.

3. Skap avstand til beslutningen

Problem: Sterke følelser kan friste deg til å foreta gale valg. En huskeregel er aldri å foreta store beslutninger når du er følelsesmessig oppstemt.

Løsning: Ta et skritt tilbake fra din umiddelbare følelsesmessige reaksjon, og vurder hva din beslutning betyr på lengre sikt. Sov på det, snakk med andre og gi deg tid til å foreta den endelige beslutningen.


4. Innse at du ikke kjenner fremtiden

Problem: Din beslutning er basert på en irrasjonell forestilling om at du vet hva som vil skje i fremtiden. Det kommer av 'over confidence bias' - en mekanisme som får oss til å tro at vi vet mer om fremtiden enn vi faktisk gjør.

Løsning: Overvurdér aldri din kunnskap og dine konklusjoner om fremtiden, og forbered deg på at du kan ta feil.

Les også: - Mannlige ledere er "flinke piker"


Slik gjenkjenner du supertalentene


Pynter seg med utdannelsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.