7 av 10 unge ledere i Norge har vært utbrent eller står i fare for å bli det, viser ferske tall.

- "Flink pike-syndromet" er langt fra forbeholdt "pikene", sier direktør i Proffice Norge, Stein André Haugerud.

Over 20 prosent av norske ledere har slitt med utbrenthet og over 40 prosent har vært i risikosonen. Verst er det blant de yngste, der over 70 prosent har vært utbrent eller står i fare for å bli det. Dette kommer frem i den helt nye arbeidslivsundersøkelsen til bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.

- Verdens Helseorganisasjon (WHO) har erklært stress som den største helsefaren i vårt århundre. Her i Norge ser vi at langvarige sykmeldinger stadig øker, og sykdommer som kan relateres til stress - blant annet utbrenthet - utgjør rundt 80 prosent av langtidssykmeldingene, sier Haugerud.

- Gir grunn til bekymring
- Når en så stor del av dem som fortsatt befinner seg tidlig i sin yrkeskarriere står i fare for å falle utenfor, gir det grunn til bekymring, sier Proffice-direktøren.

Undersøkelsen, som omfatter 2500 yrkesaktive over hele landet - både ledere og ikke-ledere, bekrefter at mange ledere presser seg selv for hardt.

Hele 65 prosent sier de er så pliktoppfyllende at jobben er en belastning. Selv om hele 68 prosent av de kvinnelige lederne sier at deres pliktfølelse går så langt at det blir til belastning for dem, ligger ikke de mannlige lederne så langt bak (63 prosent).

De største forskjellene er mellom aldersgruppene: Ledere under 45 år merker belastningen i langt større grad enn deres eldre kolleger gjør.

Honningfelle
Haugerud tror yngre arbeidstakere er mer sårbare for å bli utbrent fordi de ennå ikke har den samme erf#229en og rutinene, og dermed er mer utsatt for stress.

- Når man har alt man trenger i jobben tilgjengelig hele døgnet så lenge man er online, er det lett å fortsette arbeidsdagen hjemme. Det viser seg at det er de som setter seg høye mål og er mest engasjerte som jobber mest. Dette kan bli en honningfelle. Det er en etablert sannhet at det er de som brenner for noe som også blir utbrent, sier Stein André Haugerud.

Undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse, ble gjennomført i oktober og utgjør en del av den halvårlige arbeidsmarkedsrapporten Pama.

Les også: Derfor bør sjefer droppe å ansette arbeidsnarkomane

Slik håndterer du ansatte du ikke liker

4 av 5 toppledere forsvinner i løpet av syv år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.