Det er hard kamp om jobbene på alle nivå innen hotell – og restaurantbransjen. Det kom frem under et kvartalsmøte NHO Reiseliv hadde med de store kjedeaktørene i bransjen.

For eksempel kjempet 849 håpefulle om to stillinger hos Starbucks i Oslo, mens Rica Ørnen Hotel i Bergen fikk 1400 søkere til 130 stillinger. Radisson Blu & Park Alna hadde 30 søkere per stilling da de lyste ut 50 jobber.

Arbeidsmarkedet krever mer
Førsteamanuensis Amir Sasson ved Handelshøyskolen BI er ikke overrasket. Han tror det skyldes en kombinasjon av økt arbeidsinnvandring, og at norsk arbeidsmarked har mindre å tilby de uten høyere utdannelse.

– Selv om vi har lav arbeidsledighet har arbeidet blitt mer avansert. Arbeidsgiver krever høyere utdannelse, og mer jobb krever spesialisert utdannelse. Men ikke alle greier å ta dette, og hva gjør man det? I Norge er det færre og færre alternativer for disse, sier han.

Forlokkende masterfravær
De samme konklusjonene trekker seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav, og har støtte fra en SSB-rapport som kom i høst. Den spår arbeidsmarkedet frem mot 2030, og forteller at lavt utdannede vil bli de minst attraktive på arbeidsmarkedet.

– Det vil bli enda større konkurranse om disse jobbene i fremtiden, og det blir derfor stadig viktigere å ha en utdannelse eller fagbrev, sier Sørbø.

Administrerende direktør i NHO reiseliv Kristin Krohn Devold tror fraværet av masterkrav er forlokkende for de unge.

 -Min tese er at reiselivet øker sin popularitet blant ungdom fordi mange ser reiselivet som en sosial bransje der du kan jobbe deg frem til en karriere uten å ta en master, eller ta den senere, sier hun.

Fikk ikke bukse, ble sjef
En av de som har brukt 20-årene til å jobbe fremfor å studere er Inger Marie Andal (28) fra Kalvåg i Sogn og Fjordane.

Hun startet karrieren da hun var 12 år.

– Det begynte med at jeg hadde veldig lyst på en bukse jeg ikke fikk av mamma. Jeg fant ut at jeg måtte ha en sommerjobb, forteller hun.

Hun gikk til bygdas eneste restaurant, og spurte sjefen om jobb. Hun fikk vaske gryter, og etter fire år i oppvasken avanserte hun til å bli servitør.

Etter videregående flyttet hun til Bergen, og tok hele løpet på nytt.

Først som deltidsansatt i frokostserveringen, deretter som resepsjonist og ansvarlig for kurs og konferansesenteret.

Nå er hun salgssjef for både Rica Hotel Bergen og nye Rica Ørnen Hotel.

Dit, men ikke lenger
– Prioriterte du riktig da du jobbet fremfor å studere?

– Ja, jeg tror det. Selvfølgelig kunne jeg sikkert ha tatt en treårig utdannelse og hatt bedre betalt enn det jeg har nå, men samtidig føler jeg at jeg sitter igjen med erfaring og kunnskap som jeg ikke hadde lært på skolebenken.

Andal tror det kan bli vanskelig å avansere ytterligere uten å gå innom skolebenken igjen.

– Ja, skal jeg bli noe mer må jeg ha økonomi og administrasjon. Men det ligger det litt i kortene at man kan ta.

Alle blir ikke sjef
Historien om Andal er selve drømmehistorien for reiselivsbransjen som ønsker å tiltrekke seg ung arbeidskraft, men:

– Det er ikke sjefsjobber til alle som begynner i oppvasken?

– Nei, alle blir ikke hotelldirektører, men på et hotell er det mange lederoppgaver. Man arbeider selvstendig, og det er en av bransjene der du har best mulighet til å jobbe deg oppover, sier Krohn Devold.

Hun sammenligner det å begynne i hotellbransjen med å dra til sjøs.

– Men all statistikk tyder på at man gjør lurt i å søke høyere utdannelse?

– Det er ingen som har noe imot høyere utdannelse, og aller minst meg som har seks års utdannelse bak meg. Men det handler om når man trenger det. Å jobbe først, og deretter bygge på med økonomi kan gi deg like relevant utdannelse som om du gjør det i motsatt rekkefølge, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.