Lørdag fikk Kristian M. Røkke sitt MBA-vitnemål ved Wharton, handelshøyskolen ved University of Pennsylvania. Sønnen til Kjell Inge Røkke er ikke alene om å bygge på fullførte studier med enda flere studier - i tillegg til at man står i full jobb.

Kristian Røkke får sin MBA
00:00
Publisert:
 

Gode søkertall
Det såkalte MBA-programmet er et populært masterprogram i økonomi og ledelse, og i Norge melder Norges Handelshøyskole om økende søkertall.

I Norge regnes MBA-graden som et ettårig studium, gir 60 studiepoeng og tilbys bare som deltidsstudium ved norske studiesteder.

Gratis - eller 340.000 kroner
Prisene og prestisjen varierer. På Universitetet i Nordland kan du foreksempel ta en MBA helt gratis, mens  det på Norges Handelshøyskole (NHH) koster rundt 340.000 for hele løpet.  NHH forteller at både jurister og ingeniører søker seg til deltidsstudiet.

- De fleste har en lang formell utdannelse, og ønsker faglig påfyll for å få større strategisk forståelse. Hovedformålet er å introdusere perspektiver som de kan anvende på praktiske problemstillinger. Det veldig praktisk rettet studium, sier Tore Hillestad, fungerende direktør for NHH Executive.

Ikke minste motstands vei
Mens Kristian M. Røkke måtte møte opp annenhver helg på Wharton, har NHH organisert seg slik at det er fire samlinger i semesteret. Programmet er rettet mot ledere, men man må ikke ha en lederstiling for å søke.

- Hva bør man vite før man vurderer et slikt løp?

- Det er ikke minste motstands vei. Folk er gjerne veldig travle når de tar det, de er ofte i full jobb og har en familiesituasjon med små barn. Vår erfaring er likevel at det fungerer, det er ikke to adskilte ting. Du kan ha direkte nytte av det i jobben, også mens du studerer, sier Hillestad.

Savnet tyngde
Tidligere NHH-student Olav Schewe (25) følte han trengte mer tyngde etter økonomistudiene, og sluttet i jobben for å ta en MBA ved Oxford University.

- Jeg opplevde at jeg kom til kort på enkelte områder i arbeidslivet, spesielt innen finansfag. Det var vanskelig å lære seg dette på jobben. Jeg tror at man lærer det meste på jobben, men ikke alt. Og selv om jeg fikk jobb etter bachelorgrad tror jeg at jeg på et tidspunkt vil møte hindringer om jeg ikke har en mastergrad. Det kan bli vanskeligere både å få opprykk og å bytte jobb i fremtide, har han tidligere skrevet på sin DN Talent blogg.

Her kan du lese  tidligere innlegg om både søkeprosess, finansering og jobbsøking i etterkant.

Prishopp i utlandet
Forvent gjerne et prishopp om du sikter deg inn mot de beste MBA-programmene i utlandet. To år ved Harvard koster i underkant av én million kroner, men gjennomsnittslønnen for kandidatene tre år etter eksamen var til gjengjeld 1.057.319 kroner.

Financial Times rangerer hvert år alle MBA-program i verden. Harvard Business School topper i år listen for femte år på rad, og ellers domineres listen av amerikanske institusjoner.

Frister det med andre land enn USA, kan du gjøre som NHO-sjef - Jeg kunne spart fem år med komplekser og dårlig selvtillit   og Statoil-sjef Helge Lund ta en grad ved franske INSEAD. Vil du til Spania er IESE et godt alternativ, ifølge FT. De har blant annet studiesteder i Barcelona og Madrid

Les også: Peder Stavnes Karlsen ble best av 500 Insead-studenter ifjor. Superstudenten minutt for minutt

De ti beste MBA-programmene i verden 2014, i følge Financial Times.
 

  1. Harvard Business School

  2. Stanford Graduate School of Business

  3. London Business School

  4. University of Pennsylvania: Wharton

  5. Columbia Business School

  6. Insead

  7. Iese Business School

  8. MIT: Sloan

  9. University of Chicago

  10. Yale School of Management

 

...og her er rankingen for de beste Executive MBA-programmene (deltid) i verden 2013.

  1. Kellogg / Hong Kong UST Business School
  2. Tsinghua University / Insead
  3. Columbia / London Business School
  4. Trium: HEC Paris / LSE / New York University: Stern
  5. UCLA: Anderson / National University of Singapore
  6. Washington University: Olin
  7. University of Pennsylvania: Wharton
  8. Duke University: Fuqua
  9. University of Chicago: Booth
  10. Ceibs

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.