– Min første tanke var at mistanken fra fusjonen ble bekreftet. Det viste seg å være noe mer bak enn de flotte ordene om at skolen skulle bli av internasjonal kvalitet, sier Eirik Mossefinn, tekstforfatterstudent på Westerdals, om da han leste DNs sak lørdag.

DN har fortalt hvordan egenkapitalen ble tatt ut fra skolene da Westerdals, NITH og NISS fusjonerte til høyskolen Westerdals ACT høsten 2013. Privatskolen eies av Anthon B Nilsen, som brødrene Nicolai og Peder Løvenskiold eier sammen med Reidar og Gunnar Holsts Legat.

– Det føles som om vi er lurt, sier student Annika Sander.

– Helt konkret har sammenslåingen allerede gitt og vil fortsette å gi positive effekter som nye tverrfaglige studie­program, økt tilgang til de beste foreleserne, økt interesse fra næringslivet, samarbeid med internasjonale fagmiljøer og om kort tid, tilgang på helt nye, spesialtilpassede lokaler, sier Westerdals-rektor Bjørn Jarle Hanssen.

Vulkan våknet

Auditoriet på campus Vulkan var fylt til randen av studenter da skoleledelsen innkalte til allmøte tirsdag. Her går studenter på linjene som tilhørte den gamle reklameskolen Westerdals. Under møtet ble det tydelig at en misnøye blant studentene har ligget og ulmet siden fusjonen, og blusset opp etter DNs sak.

Flere linjer har blant annet klaget over dårlig tilgang på utstyr og for dårlig plass på campus Vulkan.

– Mellom klokken 11 og 14 er det veldig vanskelig å finne noe sted å jobbe, sier Mossefinn.

Fra fire til tre steder

I oktober ifjor bestilte Anthon B Nilsen en simulering av potensielle nye Westerdals ACT-lokaler. Hva ville være mest effektivt og lønnsomt, både faglig og driftsmessig?

Det ble skissert tre mulige løsninger for den nye storskolen med 1700 studenter – to studielokaler, ett lokale eller ett campus fra «scratch».

Å samle alle studentene i ett skreddersydd campus vil gi best effektivitet gjennom bygget, mente ressursgruppen. To studiesteder vil ikke kunne gi inntektsøkning, mens ett campus vil kunne gi 10 prosent inntektsøkning fra 2017.

Mens to studiesteder vil gi svake utviklingsmuligheter, konkluderes det med at ett nytt campus «muliggjør realisering av fullt potensial».

Likevel vil nye Westerdals Oslo ACT stå igjen med – ikke to – men tre studiesteder når det nye lokalet i Christian Kroghs gate 32 står ferdig. I dag er studentene spredt på fire steder.

– Hva skjedde?

– Dette var det beste vi fant at vi kunne få til, og vi får mye mer egnede lokaler enn vi har i dag, sier rektor Bjørn Jarle Hanssen.

«Fant ikke noe»

Skolens nye bygg i Christian Krohgs gate 32 skal stå klart neste høst. Dette skal etter planen huse cirka 20 av totalt 25 studieprogrammer, mens resten av studentene – færre enn idag – skal holde til på campus Vulkan. I tillegg vil noen få studenter sitte adskilt i lokaler i Brenneriveien, nær Vulkan.

– Nå får vi ett bygg der vi får samlet veldig mye. Hvis det hadde stått 20.000 kvadratmeter ledig et eller annet sted sentralt i Oslo, som egnet seg til utdannelsesformål, hadde vi selvfølgelig gjerne flyttet inn der. Men vi fant nå ikke noe i løpet av den tiden. Det er viktig for oss å være en sentrumsnær høyskole. Dette var et premiss da vi lette etter lokaler, fortsetter Hanssen.

Kritiske til utvanning

I tillegg til dårlig plass har studenter på tekstlinjen klaget på at studiene vannes ut som følge av fusjonen. Våren 2014 uttrykte studentene misnøye med at den nyfusjonerte skolen opprettet det de mener er en konkurrerende studieretning til tekstlinjen. Tekststudent Iver Syverud Thorsen er blant dem som mener den nye manuslinjen på film- og tv-studiet «kannibaliserer» på det tradisjonelle tekstforfatterstudiet.

– Det er vanskelig å tro at søkermassen ikke er den samme til de to studiene. Det er ikke 30 arbeidsplasser til dramamanusforfattere i året. Det er naturlig at de vil spise av arbeidsmarkedet vårt, sier Thorsen.

– De kan ikke vanne ut studentmassen som jeg føler de har gjort. Det viser at studentene er handelsvare, sier han.

Rektor Hanssen har en annen oppfatning:

– Vår troverdighet avhenger av at våre studenter er attraktive å ansette og at de får relevant jobb. Dette er en viktig vurdering når vi oppretter nye studier og tar inn studenter. I dette spesifikke tilfellet er det vår oppfatning at manusspesialiseringen ikke vil være til hinder for studentene på Tekst og skribent, sier han.

Les også: Hernes vil ha Økokrim på banen dnPlus  

Bekymret rektor

I DN torsdag fortalte tidligere rektor Tom Kvisle at han var kritisk til måten sammen­slåingen skulle gjøres på.

– Jeg var rett og slett bekymret for at skolens økonomi skulle bli svekket, noe som igjen ville vanne ut studiekvaliteten, sa Kvisle.

Studentene mener de heller ikke har merket mer samarbeid på tvers av fag etter fusjonen. Tekstforfatterne sier de sam­arbeider med Art Direction-­studenter, som de alltid har gjort.

– Jeg har ingen anelse om NISS og NITH, sier Thorsen.

Studentene fra de tre sammenslåtte skolene har i det minste en felles, lukket gruppe på Facebook. Der har det vært voldsom aktivitet den siste uken. Nyhetssakene om Westerdals deles og diskuteres. I tillegg samarbeider studentene om å lage spørsmål de ønsker svar på fra ledelsen.

– Det ironiske er at denne saken har gjort at målet om å bli én enhet endelig er nådd. Nå står studentene sammen, sier Thorsen.

DN har bedt om Anthon B Nilsens kommentarer til saken, men kommunikasjonsdirektør Trond Andresen har ikke besvart henvendelsene.

Se DNtv: - Hvor er samvittigheten?

 

- Hvor er samvittigheten?
Westerdals-studenter ut mot eierne: - Hvor er samvittigheten?
02:12
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.