"Verdens mest verdifulle selskap". Det er tittelen som står på spill når Apple i kveld, norsk tid, legger frem sine kvartalstall.

Markedet har på forhånd varmet godt opp til seansen, med store forventninger til Ipadsalg og generelt gode tall fra it-giganten. Flere analytikere forventer en solid positiv overraskelse i forhold til guidingen.

Hvis dette slår til kan kursen klatre ytterligere – og Apple kan være på vei mot den absolutte toppen en gang i høst, påpeker nettstedet Techcrunch.com.

Apple har opplevd en fantastisk himmelferd det siste tiåret. Selskapet var nær konkursens rand i 1997, da Steve Jobs kom tilbake etter flere år utenfor selskapet han grunnla. Dell-sjef Michael Dell anbefalte da Jobs å legge ned selskapet og gi pengene tilbake til aksjonærene. Jobs fulgte ikke rådet.

Han reddet Apple og lanserte i 2001 det som ble starten på et nytt eventyr - nemlig Ipod. Siden har det blitt stadig flere "I"-er, som Iphone og Ipad, og nå er selskapet verdt mer enn Microsoft, HP og Dell til sammen.

Bare ett selskap over
Apple har fortsatt et stykke igjen å gå før de er verdens mest verdifulle selskap - men skal man tro analytikernes forventninger, kan det gå fort.

Apple passerte 300 milliarder dollar i markedsverdi i januar, og var dermed klart størst innen teknologisektoren, og nest størst blant alle selskaper i verden.

Over dem tronet bare oljeselskapet Exxon, som på den tiden ledet og passerte 400 milliarder dollar i en periode med stagnasjon for Apple. Men i det siste har Apple steget solid til nesten 350 milliarder dollar, mens Exxon har stagnert noe og ligger med en markedsverdi på 410 milliarder dollar.

Markedskjennere mener Apple-kursen fortsatt er billig, og analytiker Shaw Wu hos det amerikanske meglerhuset Sterne Aage tror aksjen skal kraftig opp fra dagens nivå, skriver Dagens Næringsliv tirsdag. Kursmålet hans på 460 dollar aksjen er en betydelig oppgang fra dagens 374 dollar.

Konsensus-forventningen hos 55 analytikere er at en Apple-aksje vil koste 452 dollar litt frem i tid.

Skjer det - vil markedsverdien til Apple stige til 415 milliarder dollar - verdens høyeste markedsverdi for et selskap.

Se Financial Times liste for 1. kvartal 2011 over verdens mest verdifulle selskaper

Nyheter
Spenningen før kveldens presentasjon er stor, og hvis tallene skuffer kan førsteplassen fort være svært langt unna. Mye kan dessuten skje innen oljeindustrien som påvirker Exxons kurs.

Apple-aksjonærene er nok uansett mest opptatt av utviklingen fremover, både salgstall og nye produkter. Det er særlig knyttet forventninger til en ny iPhone i september, enten det blir en Iphone 4S eller Iphone 5. Det ventes også en ny Macbook Air, og en ny versjon av deres operativsystem, OS X Lion. Det snakkes også om en billigere Iphone, som kanskje kan øke deres markedsandel, samt en partneravtale med China Mobile, som vil åpne døren til et marked på 600 millioner kunder.

Les også: Nådeløs, genial og uerstattelig

Det ligger i luften (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.