AirPlay er en nyttig funksjon for alle iPod og iTunes-brukerne der ute. Ved hjelp av AirPlay kan du sende lyden fra iPoden din direkte til stereoanlegget via det trådløse nettverket. Dermed behøver du ikke å fysisk plugge inn iPoden i en dokkingstasjon lenger, men kan i stedet holde den i hånda mens musikken strømmer ut av høyttalerne. AirPlay fungerer også fra laptopen din via iTunes. På iTunes dukker det opp et lite symbol nede i høyre hjørne hvor du kan velge å sende lyden direkte til et anlegg som støtter AirPlay.

Hva er AirPlay?
AirPlay er en overføringsstandard som binder Apples produkter sammen med lyd- og bildeutstyr fra andre produsenter. Ved å bygge inn AirPlay-mottakere i iPod-høyttalere, stereoanlegg og receivere kan disse kobles trådløst til laptopen din, og strømme musikk med høy lydkvalitet.

AirPlay er ikke bare forbeholdt musikk, men kan også brukes til å strømme video og bilder. Har du en Apple TV kan du spille av video og vise bilder fra iPaden din direkte på TV-skjermen. Denne enheten selges imidlertid ikke i butikk her i Norge enda, men kan plukkes opp på flyplasser, butikker i utlandet og bestilles på nett til cirka 600 kroner.

Multirom
AirPlay-standarden er ekstra kjekk for deg som har laptopen og musikkanlegget stående adskilt. Du kan legge til så mange AirPlay-enheter du vil, og navngi dem med for eksempel kjøkken, stue og soverom. Du bruker iTunes til å velge hvilken enhet som skal spille.

Teknologien kan bli en seriøs utfordrer til Sonos, Logitech og andre leverandører av trådløse multiromsløsninger på sikt, men foreløpig har den noen begrensninger. Selv om du kan spille av musikken på flere enheter samtidig (såkalt ”Party mode”), kan du ikke velge ulik musikk for hver av enhetene enda, slik det er mulig med f.eks. Sonos. Med iTunes som kontrollsenter er man også begrenset til de filformatene Apple støtter, noe som betyr at musikkfiler i FLAC-format er utelukket.

Les mer om Apple AirPlay på Lyd & Bilde.



Produkter med AirPlay-støtte

Philips, Pioneer, B&W, Denon, Marantz og JBL er blant de første som har kastet seg på AirPlay-bølgen, og har introdusert en rekke produkter som utnytter teknologien.

B&W Zeppelin Air
Luftslottet som sprengte lydmuren

Zeppelin fra Bowers & Wilkins er blant de mest populære iPod-høyttalerne, og nå kommer den i oppgradert Air-versjon. Du kan dokke iPoden direkte eller sende musikken trådløst fra iPod og iTunes. Den ovale høyttaleren har også USB-inngang og en ekstra lydinngang på baksiden for tilkobling av annet lydutstyr.

Pris: 4.998 kr
hifiklubben.no
Les mer: Air skyter ned Zeppelin

 

Philips Fidelio Soundsphere
Air-stereo

Philips er blant de første som har lansert et dedikert AirPlay stereoanlegg bestående av aktive høyttalere i svart pianolakk. I den ene høyttaleren sitter en innebygd trådløs mottaker og forsterker til begge høyttalerne. Det følger med en høyttalerkabel som du strekker over til den andre høyttaleren. Anlegget har også en separat dokkingstasjon for lading av iPod-en din.

Pris: 8.000 kr
philips.no

 

Denon CEOL CD-receiver + SC-N7 høyttalere
Alt-i-ett-anlegg

Denon CEOL er et tradisjonelt minianlegg med CD-spiller, radio og forsterker, som i tillegg har iPod-inngang og støtte for musikkavspilling via nettverket. Anlegget har en forsterker på 2 x 65 watt og kan kjøpes med og uten de eksterne høyttalerne SC-N7. På toppen sitter en iPod-dokk som henter ut musikkfilene digitalt. CEOL kommer ikke med AirPlay opp av esken, men kan oppgraderes via nettet for 49 euro. Denon har lansert den samme oppgraderingen for sine surroundreceivere AVR-3311 og AVR-4311.

Pris: CEOL CD-receiver 5.498 kr, SC-N7 høyttalere 1.196 kr
hifiklubben.no

 

Marantz M-CR603 CD-receiver
Det lille ekstra

CD-receiveren fra Marantz har mange likhetstrekk med Denon CEOL, men mens konkurrenten har en hvit plastutførelse er M-CR603 mer hi-fi orientert med et solid, gullfarget metallkabinett som viser tydelig slektskap til Marantzs dyrere komponenter. Dette er et komplett minianlegg med AirPlay, iPod-dokking, CD-spiller og DAB/FM-radio, men i motsetning til Denon har Marantz kun kablet nettverk via Ethernet og ikke Wi-Fi trådløst. Den støtter likevel AirPlay og Wi-Fi ved å koble enheten til en trådløs nettverksrouter.

Pris: 6.498 kr
akustikk.no

 

Pioneer VSX-1021
Fullspekket surroundreceiver

Pioneer har lansert AirPlay på flere av sine surroundreceivere for 2011. Først ut er VSX-1021 som er en fullblods 7.1 kanals surroundreceiver. Receiveren kobles til nettet enten via ledning eller en trådløs Wi-Fi adapter, og støtter både AirPlay og DLNA. Pioneer var blant de første til å lansere en egen iPhone-app til sine receivere, og i år topper de det hele med en avansert app for iPad. Med iControlAV2 styrer du receiverens utallige funksjoner, slik som for eksempel equalizer og nettradio, via et lekkert grafisk brukergrensesnitt.

Pris: Ca 6000 kr
pioneer.no

 

JBL On Air
Trådløs klokkeradio

JBLs har videreutviklet den populære iPod-høyttaleren sin til å kunne spille musikk trådløst. On Air har en form som sprer lyden 360 grader, og har i tillegg RDS og FM-radio innebygd. I motsetning til B&W Zeppelin har On Air en fargeskjerm som viser musikkinformasjon og albumcover.

Pris: 2.995 kr
harman.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.