Amerikanske Uber er et av flere teknologibaserte selskaper som utfordrer den tradisjonelle taxinæringen med mobilbasert skyssdeling.

I dag gjør skyssdelings-appen til Uber det enkelt for passasjerer i en rekke store byer å få kontakt med sjåfører med ledige biler rett fra mobiltelefonen - uten å måtte gå ut på gaten og vifte med armene eller stå i telefonkø hos en drosjesentral. Prisene for å kjøre med Uber øker med etterspørselen, for eksempel under uvær og på helligdager.

Nå vil Uber også bruke appen sin til å koble bilister som har kjørt venner som skal ut og reise til flyplassen med ankommende passasjerer på jakt etter biltransport hjem. Sjåføren får med seg en passasjer bort fra flyplassen, mot en avtalt betaling, i stedet for å kjøre avgårde med tom bil.

Kobles via en app

Uber ble etablert i San Francisco i 2009 og kobler drosjekunder og ledige luksusbiler via en smarttelefon-app.

Men appen har - ikke uventet - møtt stor motstand blant tradisjonelle taxiselskaper og lokale transportmyndigheter.

I London går taxisjåførene så langt at de nå planlegger en aksjon der 10.000 tradisjonelle drosjer skal samle seg i protest mot Uber-appen.

Sjåførene vil en dag tidlig i juni møtes på et ennå ikke bestemt sted i London, bekrefter generalsekretær Steve McNamara i Licensed Taxi Drivers´Association overfor Bloomberg.

Han peker på at Uber´s sjåfører har tillatelse til å frakte passasjerer uten å følge de samme reglene som taxisjåførene har å forholde seg til - og dermed blir konkurransesituasjonen blodig urettverdig.

- Handler om fair play

- Alt vi sier er at hvis du vil komme til London og drive business, må du operere innenfor lovverket her, sier McNamara.

- Dette handler om god gammeldags britisk fair play. Det er ikke cricket. Når jeg klarer å overbevise 10.000 sjåfører om å ta en dag fri, sier det litt om styrken vår. Uber er ingen kommersiell trussel mot oss, men det må være fair play, sier Steve McNamara, som er talsmann for nesten halvparten av Londons 24.000 tradisjonelle sorte drosjer.

Det er ikke bare i London Uber-appen har skapt debatt: Også i Paris har taxisjåførene aksjonert. Det skjedde i februar.

Les også: Uber vil "fikse" flyplassene

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.