Kjemikalier som kan forårsake kreft, nerveskader og problemer med fruktbarhet har blitt forbudt i enkelte fabrikker som lager Apple-produktene Iphone og Ipad.

Apple har nå gitt etter for press fra miljøorganisasjoner og innført forbud mot å bruke stoffene som utgjorde en risiko for flere hundre fabrikkansatte i Kina. Stoffene vil imidlertid fortsatt bli brukt i produksjonen hos andre fabrikker, skriver den britiske avisen The Telegraph.

En av kjemikaliene, n-heksan, brukes til å rense flekker fra skjermene på produktene før de blir pakket i esker. Det brukes fordi det tørker raskere enn andre og tryggere løsemidler, noe som gjør at fabrikkarbeidere kan jobbe raskere og bruke mindre tid på å vente. Stoffet kan forårsake nerveskader, og i alvorlige tilfeller kan det føre til lammelse, ifølge avisen.

Det andre stoffet – benzen – er kreftfremkallende og brukes til å belegge visse elektroniske komponenter.

– Selv om dette ikke er stoffer som utgjør stor fare for miljøet er det et signal om at industrien, også i Kina, i økende grad må vise HMS-hensyn. Her har miljøorganisasjoner presset på for forbud mot disse stoffene og Apple gir til slutt etter, sier ekspert på miljøgifter i Bellona, Karl Kristensen, som legger til at det gjenstår å se hvilke kjemikalier de to stoffene blir erstattet med.

Les også:
Bruker mer tid på medier enn søvn
Cisco kutter 6000 stillinger
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.