Mange nordmenn har allerede stiftet bekjentskap med det nettbaserte boligutleieselskapet Airbnb (Air-bed-and-breakfast).

På Airbnbs markedsplass er det registrert mer enn én million overnattingssteder der privatpersoner leier ut hele eller deler av eget hjem. 3000 av dem er i Oslo.

Airbnb ble startet i 2008 av de tre gründerne Nathan Blecharczyk (31), Joe Gebbia (33) og Brian Chesky (33) fordi de trengte tilskudd til å betale husleien. De skjønte at de var på sporet av noe stort da de la ut tre luftmadrasser til leie på nettet – og ble nedringt.

Nå er husleietilskudd det siste de tre gründerne trenger.

Hentet milliarder

Finansmarkedet har nemlig virkelig fått øynene opp for det hurtigvoksende selskapet.

Så sent som i slutten av juni hentet selskapet inn hele 1,5 milliarder dollar i frisk kapital, og det til en ganske frisk pris. Basert på emisjonskursen prises Airbnb nå til hele 25,5 milliarder dollar (over 200 milliarder kroner), som er nesten like mye som Norges desidert største bank DNB.

Men slik har det ikke alltid vært.

I stiftelsesåret 2008 ønsket selskapet å hente 150.000 dollar i frisk kapital, noe som på det tidspunktet ville priset hele Airbnb til 1,5 millioner dollar. Det skulle vise seg å ikke bli så enkelt.

Droppet å svare

Syv anerkjente ventureselskaper fikk på rekke og rad tilbud om å skyte inn den drøye millionen i norske kroner, men avslo. To av dem tok seg ikke en gang bryet med å svare, skriver businessinsider.com.

Et av ventureselskapene skrev at Airbnbs potensielle markedsmuligheter «ikke ser tilstrekkelig store ut for kravene i vår modell», ifølge avslagsbrevene som gründer Brian Chesky har publisert. Forfatterne av brevene er anonymisert, noe de sikkert puster lettet ut over.

Chesky poengterer nemlig at den investoren som hadde bladd opp 150.000 dollar den gangen hadde fått en eierandel på ti prosent, som i dag tilsvarer aksjeverdier for over 20 milliarder kroner.

 

Les også: Føler seg truet av Netflix, Uber og AirBnb

 
Dekker ikke Airbnb-tyveri  

 
Romraketten  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.