Hun eier for øyeblikket to leiligheter. Airbnb-utleie finansierer bolig nummer to i Vika, mens hun venter på å få solgt den. Over 3000 nordmenn tilbyr fremmede over hele verden kort- eller langtidsleie i sine private boliger gjennom utleietjenesten Airbnb. 1800 av dem i Oslo.

Men ikke ta for gitt at forsikringsselskapet tar regningen hvis noe går galt. I prinsippet gjelder innboforsikringen for alle som har gjester boende hos seg, men det er noen fallgruver når det gjelder utleie. Airbnbs vertsgaranti erstatter heller ikke vanlig innboforsikring, det står klart og tydelig på hjemmesidene. Garantien hjelper deg heller ikke ved tyveri, bekrefter Airbnb. Kun skader ved tyveri og andre forhold dekkes.

– Vertsgarantien gir beskyttelse for opp til 5,3 millioner kroner på vertens eiendom i sjeldne tilfeller av skader påført av gjesten, sier Airbnb-landssjef for Norden Even Heggernes.

Gi beskjed om utleie

DN har vært i kontakt med Gjensidige, Tryg, If, Storebrand, DNB og Sparebank 1. Det er variasjoner mellom selskapene og hva de dekker, men dette kan de fleste forsikringsselskapene enes om:

Kunder som driver utleie via tjenesten må gi beskjed om utleieforholdet til forsikringsselskapet slik at forholdet kan bli en del av forsikringskontrakten. Dette gjelder alle utleieforhold og kan føre til noe høyere forsikringspremie. Normalt rundt 400–600 kroner, får DN opplyst.

– Dersom en person leier ut hele leiligheten gjennom Airbnb, og ikke samtidig bor der selv, må forsikringstager ha innboforsikring med vilkår for utleie. Leier en forsikringstager bare ut et rom, og bor i leiligheten selv, gjelder innboforsikringen med vanlige vilkår, sier Lars Marthinsen, produktsjef for bygning og løsøre i Sparebank 1 Forsikring.

Les også: Airbnb-ansatte kan håve inn flere titalls millioner

Felles for forsikringsselskapene DN har vært i kontakt med er at de dekker de fleste skader påført av leietager, dersom du har meldt fra om at du driver utleie. Konsekvensen av å ikke melde fra om utleie varierer mellom selskapene. Normalt dekker ikke innboforsikringen hverken tyveri, slitasjeskader eller hærverk påført av leietageren. I noen tilfeller heller ikke brann- og vannskader.

– Vi dekker det meste, men ikke hvis leietagerne stjeler fra boligen, sier Christian Haraldsen, informasjonssjef i Gjensidige.

Dette ser ut til å gjelde for vanlig innboforsikring hos de fleste norske forsikringsselskaper.

De presiserer at du har et ansvar som forsikringstager, for eksempel for å ikke la verdigjenstander ligge tilgjengelig i huset ved utleie.

Få tilfeller – liten beskyttelse

Det er registrert få – kanskje ingen – forsikringskrav etter Airbnb-utleie i Norge. Få tilfeller kan også være en årsak til at få beskytter seg, mener Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

– Det kan helt klart være en årsak, og nye produkter eller tjenester gjør at det kan oppstå usikkerhet eller gråsoner og skadesituasjoner der det er behov for at det etableres en bransjestandard for hvordan slike saker håndteres, sier han og kommer med noen råd til Airbnb-utleiere.

Airbnb-bruker Katrine Nicolaysen er usikker på om hun nå skal forsikre boligen også for utleie.

– Jeg skal selge den, og har ikke noe særlig verdisaker der. Det viktigste er at leiligheten ikke blir utsatt for hærverk, derfor er jeg i overkant kresen på hvilke gjester jeg godtar, sier hun.

Dårlig råd og tre luftmadrasser har endret reisebransjen og gjort gründerne av Airbnb til noen av verdens yngste milliardærer.

Les om Airbnb i Magasinet: Romraketten.

Andre populære saker på DN.no:

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.