Telenor la frem resultatene for fjerde kvartal 2008 onsdag morgen. Det var knyttet mye spenning til eventuell nytt om Telenors ekspansjonsplaner i India, men spenningen ble ikke utløst.

- Jeg er fortsatt kritisk til India. Alle er det, sier DnB Nor-analytiker Frank Maaø til DN.no.

Han får støtte fra både Enskilda- analytiker Ole Petter Kjerkreit og Arctic-analytiker Martin Hoff.

Håper detaljene vil fortelle mer
Da Telenor la frem India-planene i slutten av oktober ifjor ble aksjen resolutt slaktet på børsen. Et fall på 26 prosent på en og samme dag fortalte Telenor-ledelsen at ingen andre enn dem selv likte ideen om Telenor-inntreden i India. Stormen uler fortsatt rundt hushjørnene på Fornebu, Telenors hovedkvarter.

DNtv:Se video-intervju med finansdirektør om India

- Hvordan er det å holde fast ved en plan ingen andre liker?

- Vi tror at de langsiktige strategiene våre om å satse i slike markeder ikke har vært noen overraskelse for de fleste. Vi ser et stort potensiale i India, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til Dagensit.no.

- Hva er det dere ser som ingen andre ser?

- Vi tror penetrasjonen i India skal dobles fra dagens nivå på 30 prosent i løpet av de neste årene. Derfor er det viktig å satse der, og vi mener at vår organisasjon er skikket til å kunne hente ute det beste fra India, sier Telenor-sjefen.

- Jeg tror at når avtalen er klar vil vi kunne slippe detaljer som jeg håper vil skape en mer positiv interesse enn vi hittil har sett, sier Baksaas.

- Jeg er helt overbevist om at han ikke vil klare det, er Arctic-analytiker Martin Hoffs respons på Baksaas forventninger.

- Det finnes ingenting som kan gjøre meg mer positiv til å gå inn i et sånt marked, sier Enskilda- analytiker Ole Petter Kjerkreit til Dagensit.no.





Store investeringer og marginal omsetning i år
Kritikken mot Telenors India-investering dreier seg blant annet om at det er svært dyrt å investere i India, at timingen for en så stor investering er dårlig, og at konkurransen i det indiske markedet er så hard at det vil være utfordrende å skape lønnsomhet også på lang sikt.

Baksaas og finansdirektør Trond Westlie fortalte i dag at investeringen skal finansieres gjennom en kombinasjon av kontanter generert fra virksomhetene og ny gjeld.

Telenor har tidligere meldt at det foreslås å ikke betale utbytte til aksjonærene for 2008, og at det er styrets intensjon at det ikke foreslås utbytte for 2009.

Telenor skal investere 5,5-6,5 milliarder i India i 2009, og satsningen vil redusere ebitda dette året med 2-2,5 milliarder.

Det er ventet marginal organisk omsetning fra India i 2009.

- Jeg er veldig kritisk til India-satsningen, det går ikke an å få det til å blir bra. Årsaken til det er at de langsiktige forutsetningene er i utgangspunktet urealistiske, sier Kjerkreit, og peker blant annet på konkurransesituasjonen og grunnleggende trekk ved det indiske markedet.

- Umulig å vite hvorfor tallene er bedre
Det er ventet at India-avtalen landes i første kvartal. Den er utsatt to ganger blant annet på grunn av forhandlinger om avtaler om deling av master.

- Forsinkelsene i India skyldes fremfor alt prisforhandlinger. Vi har fokusert på investeringene knyttet til leverendører, mastedeling og it- siden. Tallene vil bli bedre enn vi det vi skisserte i oktober, sier Baksaas.

- Dere fikk en kontant negativ reaksjon fra markedet da dere lanserte India-planene. Ble dere tvunget til å jobbe mer med prosjektet enn dere trodde?

- Om reaksjonen forsterket det, eller om det er noe vi ville gjort uansett er noe jeg skal være forsiktig med å bemerke, sier Baksaas.

Under tredjekvartalspresentasjonen 29. oktober guidet Telenor investeringer på to milliarder dollar i India over tre år, melder TDN Finans.

Ifølge Westlie er ikke Telenor klare til å gi en oppdatert guiding for investeringen i India.

- De fortalte egentlig ikke noe nytt om India i dag. Det er umulig å vite om guidingen reflekterer utsatte kostnader eller om de faktisk har klart å kutte kostnader, sier Maaø i DnB Nor til DN.no.

- Selv om Telenor nå kanskje forteller at avtalen blir mindre i omfang, så betyr det bare at tapene blir mindre. Det er fortsatt en dårlig deal, med enorme tap, sier Hoff.

Penger i vente
Milliardene har de siste årene hopet seg opp i en av Telenors største pengemaskiner, ukrainske Kyivstar. Pengene stammer fra flere år med utbyttestopp, og det ble nylig vedtatt utbytte helt tilbake til 2004.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas bekrefter at pengene er kommet på konto.

- Vi har mottatt utbytte for 2004 og 2005 og vi jobber mot ytterligere utbytteutbetalinger for de etterfølgende årene, sier han. Telenor har fått overført 230 millioner dollar i utbytte.

Det har blitt spekulert i at disse utbyttepengene kommer godt med for Telenor som trenger penger for å finansiere satsningen i India. Nylig avblåste selskapet den planlagte emisjonen på 12 milliarder kroner , etter sterk kritikk fra aksjonære og analytikere.

- Hvilken betydning har utbyttet fra Kyivstar i forhold til finansiering av India?

- Det er veldig bra at vi har fått til tilstrekkelig selskapsstyring (corporate governance) i Kyivstar, og har fått i stand utbytteutbetaling- om enn sent. Men det er ikke disse utbyttene som vil løse finansieringen av India. Det er det andre poster som vil gjøre, sier Baksaas.

- Jeg syns det er merkelig at Telenor-ledelsen er så opptatt av corpprate governance i Kyivstar, mens de blåser av det i i Telenor. Her skal de trumfe gjennom en gigantisk investering som ingen av aksjonærene er for, sier Hoff.

DNtv:Se video-intervju med finansdirektør om India(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.