Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Helge Hansen
Helge Hansen les mer

Ekspert-enes vinråd

Både reker og grillmat smaker best med godt følge. dn.no Vinguiden hjelper deg å finne de perfekte vinene for sommeren. Les svarene fra våre vineksperter.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

dn.no Vinguidens eksperter Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum svarte i dag på lesernes spørsmål om årets sommerviner.



34532 Hugel Pinot Gris 2000 kroner 184,50
7894 Trimbach Pinot Gris Réserve Personelle 1998, kroner 249,00
50240 Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl Pinot Gris 2002, kroner 395,10
Thomas Andersen Vinforslag til :
Forrett : Løkterte
Hovedrett : Gravlaks m. sennepssaus,lun potetstuing og grønn salat
Dessert : Jordbær m. fløte

Trond

Løkterte: En Pinot Gris fra Alsace kan fungere. En god riesling likeså.
Gewurstraminer til Gravlaksen. 30224 Glintzberg Gewürstraminer 2004 fra Anne-Marie Schmitt til 169 er strålede til dette.
Sarocco Moscato d'Asti til jorbærene, men må du ha fløte når du skal ha deilig vin til jordbærene? 1992 Domaine Leflaive Puligny Montrachet er mer elegant.
Tror kanskje Domaine Leflaive vil passe best.

Grunnen til at produsenter ikke filtrerer er enkelt: Filterne tar bort stoff og smak og gir mindre spennende viner etter lagring. Det er et absolutt pluss. Domaine Leflaive har jo også gått over til biodynamisk jordbruk! 50241 Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl Riesling 2001 386,00
7895 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 1999 299,00
42186 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2000 789,00 (magnum)
4. Vet at dere ikke er så glad i pappvin, men lurer likevel på hvilken hvitvin på papp dere ville hatt stående i kjøleskapet hvis dere MÅTTE.

Takk for svar!

P.s. Stoler mer på dere enn noen andre vinkjennere!

Klar for sommervinen

Grecofil (som etterhvert hadde avfunnet seg med retsina'en...) https://www.dn.no/vinguiden/article349289.ece https://www.dn.no/vinguiden/article479226.ece
https://www.dn.no/vinguiden/article469822.ece

Rioja:
Prøv minst en gammel for å sette ting i perspektiv. Disse er bra:
7237 Faustino I Gran Reserva 1982 585,33
13365 Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1978 599,90
45602 Montecillo Gran Reserva Especial 1978 819,90 (magnum)
50383 Montecillo Gran Reserva Selección Espesial 1982 829,90 (magnum)

Ellers lager Roda interessant (ikke helt vår stil) moderne Rioja. Bodegas Viña Villabuena (Inzadi) er spennede. Remelluri hører også med.

Annet:
Vin fra Alvaro Palacios, Rotllan Torra, Julia Roche, Pago de los Capellanes er alle meget interessant å smake...

43376 Chablis 2004, William Fèvre, 169,00 (fruktig moderne stil)
48188 Chablis Grande Cuvée Premier Cru 2002, la Chablisienne, 189,90 (tradisjonell, litt fruktig stil)
48189 Chablis Côte de Lechet Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90(tradisjonell, litt fruktig stil)
30047 Chablis Vieilles Vignes 2002, Daniel-Etienne Defaix 189,90 (spesiell fet og rik stil)
48243 Chablis 1. er Cru Côte de Lechet 2002, Bernard Defaix 189,90 (fruktig og mineral)
48190 Chablis 1. er Cru Vaillon Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90 (tradisjonell, litt fruktig stil)
42780 Chablis 1. er Cru Vaillon 2000, Domaine Duplessis, 214,90 (svært tradisjonell og mineralsk)
43414 Chablis 1. er Cru Montmains 2000, Domaine Duplessis, 228,80 (svært tradisjonell og mineralsk)
42781 Chablis 1. er cru Montmain 1999, Domaine Duplessis, 217,20 (svært tradisjonell og mineralsk)
42883 Chablis 1. er cru Montée de Tonnerre 2002, Long-Depaquit 255,30 (fruktig moderne stil)
Hva er den optimale rødvinen til sterkt krydret, grillet kjøtt?

BeBi

Andre De aller beste kommer vel fra Domaine Leflavie, men vi holder kanskje en liten knapp på Ramonets Montrachet selv...men det er mer et pørsmål om stil.
DRC Montrachet er også bra, men svært rik. Det må jo heller ikke være en Montrachet. Det kan jo være en Corton Charlemagne fra Bonneau de Martray i sine beste øyeblikk! God(e) Chablis(er) for nåkonsum ?
Har dere smakt Cavalchina Bardolino 2004?
Har dere forslag til (lyse)rosa rose` ?

Bjørn Berentsen

43376 Chablis 2004, William Fèvre, 169,00 (fruktig moderne stil)
48188 Chablis Grande Cuvée Premier Cru 2002, la Chablisienne, 189,90 (tradisjonell, litt fruktig stil)
48189 Chablis Côte de Lechet Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90(tradisjonell, litt fruktig stil)
30047 Chablis Vieilles Vignes 2002, Daniel-Etienne Defaix 189,90 (spesiell fet og rik stil)
48243 Chablis 1. er Cru Côte de Lechet 2002, Bernard Defaix 189,90 (fruktig og mineralsk) 48190 Chablis 1. er Cru Vaillon Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90 (tradisjonell, litt fruktig stil) 42780 Chablis 1. er Cru Vaillon 2000, Domaine Duplessis, 214,90 (svært tradisjonell og mineralsk)
43414 Chablis 1. er Cru Montmains 2000, Domaine Duplessis, 228,80 (svært tradisjonell og mineralsk)
42781 Chablis 1. er cru Montmain 1999, Domaine Duplessis, 217,20 (svært tradisjonell og mineralsk)
42883 Chablis 1. er cru Montée de Tonnerre 2002, Long-Depaquit 255,30 (fruktig moderne stil)

Litt lysere rose enn våre vanlige anbfalinger må bli:
7595 Ch. d'Aqueria 2004, 157,00
43358 Kòmaros 2004 75 cl 153,20 114,90

Bardolino 2004 er frisk lett og typisk....

47671 Giovanni Rosso Barolo Cerretta 1999 kroner 349,90

Ellers så er jo dette dyrt og godt!

31875 Barolo Monprivato 1999 fra Guiseppe Mascarello kroner 595,00
46587 Bruno Giacosa Barolo Falletto di Serralunga d'Alba 1999 kroner 795,00


Rune B Et stort ønske er om dere kunne si noe om lagringskapasitet og utvikling, ihvertfall på en del av vinene i vinguiden. Er det mulig å få til?

Et spørsmål til:
Min favoritt forrett er proscutto og melon. Hva er mener dere er best drikke til denne?

Svein


Gunnar
Det finnes i dag en rekke kurs man kan ta og øverst av disse står Master of Wine, som nok er litt irrelevant for en vinjournalist så lenge det legges veldig stor vekt på interne bransjemessige forhold - markedsstrategier etc etc. Noen britiske journalister har denne bakgrunnen, Tim Aitken og Jancis Robinson for å nevne et par. Verdens mest kjente vinjournalist Robert Parker er derimot helt selvlært (det hører med til historien at de britiske journalistene tok utdannelsen etter at de hadde etablert seg som kjente vinjournalister. Skal man i tillegg drive kritiske reportasjer på bransjen er journalistisk bakgrunn viktig - det finnes i dag altfor mange totalt kritikkløse og "ryggmargsløse" journalister i dette markedet. 1) Jeg og min familie skal tilbringe et år i Cannes fra og med august. Nå er jo ikke Côte d'Azur eller Provence blant de store vinområdene i Frankrike, men er det noen av områdets viner (appelasjoner og produsenter) dere kunne tenke dere å anbefale foran "resten" - spesielt som matviner?

2) Hva drikker dere helst til ferske reker med aïoli, sitron og loff...? Mener å ha lest at dere mener Sancerre ikke egner seg, mens Per Mæleng i Vinforum trakk det fram som en anbefalt kombinasjon...?

3) Vil en ti år gammel Sauternes kunne fungere til jordbær (Gravas 1995)? Setter dette i så fall spesielle krav til tilberedning/tilbehør/marinering?

4) Hva er den beste Pouilly-Fuméen på polet akkurat nå, og hvor god er den?

5) Har dere smakt M. Juillots Clos Tonnerre i årgang 2000 i det siste - er den moden, lukket, eller evt. (forhåpentligvis ikke) på vei ned?

Geir E. Øien, Trondheim

1. Interessant spørsmål. Provence og Languedoc har ikke vi prioritert så mye. Det skyldes ikke kvaliteten - men prisene. Når du er i de traktene ville vi sett etter følgende: Først og fremst trekke frem klassikren Ch. Simone (både rød og hvit) som vi virkelig beundrer. Ellers er klassikere som Domaine Trevallion, Bandol la Migoua fra Domaine Tempier, Ch. Vingelaure og ikke minst sensasjonelle Clos de Cistes og Clos Syrah Léone 1998 fra Peyre Rose verd å se etter. Sjeldne Ch. Bellet er også verd å se etter.

2. En Sancerre går nok bra, men ville vel foretrukket en lett, s pesnstig tysker som Dönnhoff sin Riesling til 121,50 kroner i basislisten.

3. Sauternes og jordbær er ikke vår favoritt. Spar den til en klassisk fransk dessert. Vi ville ha gjort det enklere. En Moscato de Asti gir i allefall oss større glede sammen med jordbær. Prøv Sarocco sin utgave.

4. Her har vi testet for få av de nye årgangene fra Pouilly-Fumé i det siste til at vi kan si noe sikkert.

5. 2000-årgangen er jo generelt ikke den beste selv om den er bedre enn sitt rykte. Har du beholdt vinen så lenge ville vi ha sjangset på å lagre den litt til for å få mer lagringsaroma. Nå har den ikke så mye frukt igjen. Juillot lager solide viner så den burde holde noen år til.

1.Er ikke Chateau Musar en glimrende grillvin?
2.Rød burgund er vel bannlyst ved grillen?
3.Passer ikke egentlig en moden Bordaeux til det aller meste-inkl. gr illmat?
4.Chateau Dauzac 1995 - moden nå/når?
5.Romanee Conti Vosnee Romanee 1999 - jeg har en hel kasse av denne spesielle vinen - når kan/bør den drikkes - og til hva (kalv etc.?) - den er så dyr så jeg ville gjerne brukt den til noe spesielt?

NK

1. Ja, men ikke for mye grillkrydder :-)
2. Ja
3. Gammel Bordeaux går til en grillet oksefilet/lammefilet og grillet sopp. Er den av virkelig høy kvalitet så ville vi ikke drukket den ute i grillosen. Ung Bordeaux går til mye.
4. Avhengig av smak og behag. Vi ville ha druket den nå mens den er "ung og lovende" . Er ikke helt sikker på at den blir så fantastisk om 10 år.
5. Den er vel litt i en mellomfase akkurat nå. Vi var nok ikke så begeistret i den vinen, så å lagre den for lenge ville vi ikke gjort. Maks to-tre år til. Lykke til. 13699 Tokay Pinot Gris Réserve 2002, Albrecht kroner 148,90
34532 Hugel Pinot Gris 2000 kroner 184,50
7894 Trimbach Pinot Gris Réserve Personelle 1998, kroner 249,00
50240 Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl Pinot Gris 2002, kroner 395,10

Vi er spesielt begeistret for en topp Chablis til slik mat. her er ikke litt eik et problem

Alle disse er bra:
43376 Chablis 2004, William Fèvre, 169,00 (fruktig moderne stil)
48188 Chablis Grande Cuvée Premier Cru 2002, la Chablisienne, 189,90 (tradisjonell, litt frutig stil)
48189 Chablis Côte de Lechet Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90(tradisjonell, litt frutig stil)
30047 Chablis Vieilles Vignes 2002, Daniel-Etienne Defaix 189,90 (spesiell fet og rik stil)
48243 Chablis 1. er Cru Côte de Lechet 2002, Bernard Defaix 189,90 (fruktig og mineral)
48190 Chablis 1. er Cru Vaillon Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90 (tradisjonell, litt frutig stil)
42780 Chablis 1. er Cru Vaillon 2000, Domaine Duplessis, 214,90 (svært tradisjonell og mineral)
43414 Chablis 1. er Cru Montmains 2000, Domaine Duplessis, 228,80 (svært tradisjonell og mineral)
42781 Chablis 1. er cru Montmain 1999, Domaine Duplessis, 217,20 (svært tradisjonell og mineral)
42883 Chablis 1. er cru Montée de Tonnerre 2002, Long-Depaquit 255,30 (fruktig moderne stil)

En vin til reker og kreps.
Kan det brukes en rose.

Odd

Råd 1: Ikke kjøp noe som du likevel finner i bestilligslista her hjemme - her er det et fantastisk godt utvalg. Ta med deg den for sammeligning. Det blir faktisk vanligvis dyrere å handle i Toscana

Råd 2: Det må bli et lite utvalg. Det er mye du kan se etter. En av våre favoritter er Brunello fra Salvioni. Den har vi ikke sett her hjemme. Vin Santo fra Avignonesi ser vi lite til her hjemme. Det samme er den spesielle Cabernet Franc-vinene Vignamaggio fra Villa Vignamaggio. Chianti Classico Bellavista fra Castello de Ama, Chianti Classico Bruciagna fra La Leccia, Chianti Classico Poggiale fra Castellare di Castelina etc...

Råd 3: Forsiktig med gammel vin. Lagringen kan være dårlig:

Råd 4: Gå for årganger som 1999 og 2001. Gamle årganger: 1995, 1990, 1988, 1985, 1978, 1971 etc...

Intet spørsmål, bare en takk for en flott side.
Den åpnes hver morgen.

Vennlig hilsen,
Torgeir Grubstad

Jeg vil gjerne be dere trekke fram tørre hvite viner som dere vil anbefale som ligger innenfor prisintervallet opp til omkring 130 kroner. Druetype eller region er ikke så viktig da jeg liker å variere litt, men Riesling generelt og Chardonnay fra Burgund er ofte en fulltreffer hos meg.

Takk for tips og god sommer!

Christian B.

20314 Dönnhoff Riesling 2004 til 123,10 (superklassisk og konsentrert riesling til gibortpris)
20601 La Clotte 2004 til 120,10 (Intens, rik og frisk hvit bordeaux av klasse)
Bedre hvitvinskjøp enn dette er det ikke mulig å gjøre.

Prøv også:
33138 Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2004 til 104,90

Virkelige gode vinsider dere har, klikker meg innom hver dag for å se etter nye vinreporasjer! Synd dere ikke kan legge ut en ny vinsak hver eneste dag!

Jeg har fått en Champagne Grand Cuvée Krüg, uten årgang. Jeg tenkte den til østers i sommer, men hvor lenge kan den lagres i en god kjeller? Og hvor mange poeng gir dere denne Champagnen?

Christopher Brun

Spørsmål : Reker & grillmat. Håper dere også har gode forslag til krabber?

Gjerne både fra bestillingsutvalget og fullsortimentet hos VP.

Svein-Erik

Svar: Krabber er vanskelig synes vi: Pinot Gris er imidlertid godt til krabber. Vi gjentar derfor disse anbefalingene.

13699 Tokay Pinot Gris Réserve 2002, Albrecht kroner 148,90

Spørsmål : Hva vil dere anbefale til sjøkreps i priskategorien 100-150 kroner og 150-250 kroner?

Espen

Svar: Hvis det er en ren og enkel sjøkrepsrett uten mye krydder og fete sauser så kan du prøve 45016 Cuvée Juliette Chardonnay 2002 Dom. Michel Juillot, kroner 133,-

Spørsmål : Hei! Takker for en fin vinspalte. Spesielt deres varme anbefalinger av Bartolo Mascarello og Giuseppe Rinaldi sine viner. Var på ferietur i Barolo i år, og kom hjem med årgang 2000 fra begge produsenter. Veldig bra, men ikke på høyde med 1999. Brunate-Le Coste og Cannubi San Lorenzo-Ravera fra Rinaldi og Mascarellos Barolo (alle 99) var som dere sa helt fantastiske! Men, bare så det er sagt, gled dere til 2001 fra Barolo. Det kommer til å bli bra. På sikt kan også 2004 bli en stor årgang.

Så til slutt et lite spørsmål: Hva er deres oppfatning av Gianfranco Solderas Brunello? Smakte den i Italia, og det var himmelsk. Synd den ikke er tilgjengelig i Norge.

Svar: Enig med dine vurderinger her. Av disse to produsentene har kanskje Rinaldi gjort det best i 2000. Alle som skaffet disse vinene i 1999 har som du sier gjort et godt kjøp!

Soldera's Brunello burde absolutt ha vært her i Norge. Det er en av de beste produsentene. Frittalende er han også.

Spørsmål : Drikkevindu Comte de Vogüe 1999, UK vs. USA

Jeg ser at det er stor forskjell mellom vinskribentene i UK og USA vedrørende anbefalt drikkevindu på årgang 1999 fra Dom. Comte Georges de Vogüe. Som eksempel skriver både Wine Spectator (testet 02.2002) og Wine Advocate (Rovani, testet 08.2001) at "Musigny 1999" skal drikkes mellom nå og 2009, mens Clive Coates skrev i Decanter (testet sist 27.07.03) at hans anbefaling er 2015-2040. WA og WS legger seg på 92/93 poeng, mens Coates bruker uttrykket " Potentially a great wine". Jeg leser det slik at alle er enig om at dette er en vin av høy kvalitet, men altså stor uenighet om lagringspotensialet. Det er sikkert stor uenighet vedrørende andre viner også, men mitt spørsmål er om dere har testet ulike viner i årgang 1999 fra Comte de Vogüe spesielt, og kan utale dere om lagringspotensialet, eller om lagring for 1999-årgangen generelt (røde burgundere).

Inge

Svar: Her er det nok en stor forskjell som du ganske riktig påpeker. Amerikanerne vil ha frukt og vil derfor drikke burgunderne unge. Vi tror dette er en stor feil. Skal du drikke burgundere unge, så skal du drikke de helt unge. Nå bør 1999 få lov til å ligge. Vi vil imidlertid legge til at vi er hårfint kritiske til Comte de Vogüe. Vi synes frukten tenderer til å være litt søt. Tanninene litt tøffe og ekstraktnivået noe høyt. Det er selvfølgelig fantastiske viner, men vi liker Chambolle fra Mugnier og Roumier bedre.

Spørsmål :

Svar:

Spørsmål : Vanligvis koker jeg hummer, men denne gangen skal jeg grille den. Tilbehør blir fransk surdeigsbrød og hjemmelaget aïoli. Av mine hvite burgundere vurderer jeg enten en 1992 Domaine Leflaive Puligny Montrachet les Pucelles eller en 1989 Domaine Etienne Sauzet Batard Montrachet. Hvilken ville dere valgt og hvorfor? Hva er det som gjør at flere av disse produsentene nå går tilbake til å ikke filtrere sine viner under produksjonen?

John Landsverk

Svar: Ingenting slår grillet hummer....Går ut fra at du hogger den i to levende og legger den svart og lekker på grillen.

1989 Domaine Etienne Sauzet er en svæt rik, moden og kraftig vin.

Spørsmål : Vintips til nyfiska og nykokt torsk. Pris ingen hindring.

J. Nilsson

Svar: Hemmeligheten her er en ren og delikat vin. Ingen tunge eikebomber. Forsiktig med topp hvit burgund. det blir for rikt og eikepreget. Riesling fra Alsace er vidunderlig godt til dette synes vi. Det er også Chablis. For Chablis: Se alle svarene vi allerede har gitt til flere.

Riesling på øverste hylle er:

40567 Ostertag Fronholz Riesling 2003 75 cl 319,87 239,90

Spørsmål : Hei.Hva slags rødvin anbefaler dere til:1 Pasta 2 Biff 3 Kylling?

PS Er glad i Barolo,Barbaresco og Bordeaux(ikke billig bordeaux, men fra 400 og oppover).

Gøran Anstensen

Svar: Dette blir veldig generelt men håper det hjelper. Du spør om klassiske viner og mat, så vi gir et "klassisk " svar.

1) Pasta og Barolo/Barbaresco er vidunderlig. Spesielt med sopp i pastaen. I Piemonte drikker vi gjerne Barolo/Barbaresco til Plin med trøffel

2) Biff og Bordeaux er synonymer. Vi har aldri spist så mye rustikke oksekjøttretter som på vinslottene i Bordeaux. Jo mer tannirik Bordeaux-vinen er, jo mer rik og fet kan kjøttet være. Helstekt entrecote og ung toppkvalitets tanninrik Bordeaux er en av verdens beste vin- og matkombinasjner for oss. Bare bordeauxvinen ikke er alt for moderne og søtladen.

3. Kylling: Er kyllingen av topp kvalitet (vanlig Prior duger definitivt ikke) er rød og hvit burgund helt nydelig avhengig av tilbehør...

Spørsmål : Kan dere ikke anmelde den vinen som varmt skvalper på taxfreeferjekjøler mellom norge og kontinentet da. De selger jo mye, men hvordan er varen ..

Roger larsen

Svar: Godt tenkt. Skal prøve å få det til. Det har vært et kapasitetsproblem.

Spørsmål : Hei kjære eksperter!

1.Hva er den perfekte vin til dampede blåskjell?

2. Og hvilken Chablis i lavere prisklasse anbefaler dere til rekene?

3.Må også vite hva dere synes om den franske vinen Chateu Bonnet, som har skrukork. (Er det gangbart med skrukork, forresten?)

Svar: Takk for ros.

1. Prøv en Pinot Blanc fra Alsace. Belgierne som er mestere i å spise blåskjell bruker mye Pinot Blanc. Prøv Cuvée les Amours Pinot Blanc fra Hugel til 131 kroner. Eller mer tilgjengelig i basis; Hugel Gentil til kroner 108. Den siste er en vin blandet av mange druer, men mye Pinot Blanc.

2. Ingen Chablis til rekene. Riesling rules!

3. Dessverre er den nye årgangen av Bonnet den svakeste vi har smakt på mange år. (test blir lagt ut i natt).

4. I morgen kommer den store pappvintesten i Dagens Næringsliv. Utvidet dekning på nettet selvfølgelig.

Spørsmål : Hva i all verden har skjedd med de greske vinene - særlig de hvite, kanskje - i løpet av 10-15 år? Har følelsen av at de snart nærmer seg de spanske, franske og italienske hvis de fortsetter på den (positive) måten. Er det EU som har funnet fram gulrøtter etc?

mvh

Svar: Helt enig, det har skjedd mye. På fastlandet lages det gode rødviner i høyden (gjerne 800 meter over havet). På Santorini lager de god hvitvin (når de ikke varter opp turistene). Det har skjedd en kvalitetsrevolusjon og spesielt i London (og i Hellas selvfølgelig) går det an å få gode viner. I Norge derimot erd et få viner å få tak i ut over gamle travere.

Spørsmål : Først vil jeg begynne med å takke dere for utrolig mange gode anbefalinger de siste år. Jeg er nyslått samfunnsøkonom etter 5 år i studier og tenker i den sammenheng å endelig kunne begynne å bygge opp en vinkjeller. Har kjøpt meg et 85 år gammelt hus med en flott kjeller med en meter tykke murer og stabil temperatur. Men; hvor begynner jeg? Jeg er primært glad i italienske og spanske viner, hver til sitt bruk. F.eks. er Vajras Dolcetto d'Alba 2004 en av favorittene for tiden. Spanske Baron Le Rey Reserva 2000 er også en av favorittene, dog til annen anvendelse. Går heller ikke av veien for gode amaroner eller baroloer. Drikker gjerne kraftig og tung rødvin bare til kos. Så; hvor bør jeg begynne i å bygge opp en anstendig vinkjeller? "Anstendig" i forstand til egen nytelse, ikke til venners misunnelse.

Stian G

Svar: Sjekk disse to sakene vi har skrevet tidligere:

https://www.dn.no/vinguiden/article349283.ece

Spørsmål : Hei,

Jeg sliter med å finne en god hvit til reker - prisklasse rundt NOK 150.- Forslag?

Olav Thorsen

Svar: Riesling med litt restsødme. Vår standardanbefalning er Dönnhoff. Men også en nøytral ,Pinot Grigio fra Italia kan gå an om man ikke liker restsødmen.

En skikkelig Vinho Verde (Solar das Boucas) kan også gå fordi den enorme syren rensker opp i munnhulen. Men Riesling er nok vårt førstevalg ja.

Spørsmål : Hei og takk for en fin nettside.

Jeg lager (etter min egen mening) en meget god barbeque-saus. Den tar utgangspunkt i en butikkkjøpt bbq saus, der jeg tilsetter masse sukker, chilisaus, liquid smoke osv.

Hvis jeg lager spare-ribs med denne sausen passer bla # 2166 Fetzer Valley Oaks Zinfandel meget godt.

Jeg sliter imidlertid litt med å finne en vin som passer til chicken-wings med samme saus. Har dere et godt forslag til vin - prisen er uten betydning.

SvennO

Svar: Det er bare å legge på noen kroner og kjøpe Zinfandel fra De Loach og Ravenswood.

Spørsmål : Jeg er en stor tilhenger av Trimbachs viner. Særlig deres Riesling Cuvée Frédéric Emile er aldeles fantastisk. Jeg var nylig i Danmark og hadde muligheten til å ta med meg Clos St Hune, men jeg syntes jeg allerede hadde brukt alfor mye penger på andre viner og lot den bli igjen i butikken. Nå begynner jeg derimot å angre. Har jeg gjort noe dumt?

Erik

Svar: Clos Ste Hune er en av våre absolutte favoritter. Ja, du gjorde noe dumt.....

Spørsmål : Kanskje ikke et spørsmål om sommerviner, men hva slags forhold har dere til Christopher Mostue?

På den ene siden blir dere av Per Mæleng i Vinforum anklaget for å skrive en tendensiøs artikkel om Vinmonopolets anbuds- og innkjøpsordninger, som setter Mostue Grape Selection i et svært uheldig lys. På den annen side har dere positive anmeldelser av viner fra MGS i en hyppighet som langt overgår den " mistenkelige" andelen av polets innkjøpsanbud som MGS vinner.

Jonas

Svar: Uten at vi vil kommentere hva som er skrevet i Dagens Næringsliv av andre journalsiter enn oss eller i Vinforum av Per Mæleng har vi en generell kommentar om at vinbransjen har hatt problemer med etikk og moral og at det slikt sett har vært gunstig med vinterens og vårens debatt om temaet.

Vinmiljøet i Norge er lite, derfor har det vært ekstra viktig med en opprydding og en avkl#229 av grenser. Vi behandler vinene til alle importørene likt, enten det er Moestue, Ekjord eller andre. Det er på det rene at enkelte importører satser på massekonsumvarer, andre på kvalitetsprodukter. Moestue er i siste kategori sammen med en rekke andre importører som Wine Tailor, Gaia, Record, Red & White, Danvik, etc etc.

Andre igjen prøver å ri et dobbelt løp som Stenberg & amp; Blom, Strøm med flere.

Men det er klart at importører som har mye vin fra Burgund og Piemonte hvor hver produsent lager mange produkter fra hver årgang vil få mye plass i våre spalter fremfor importører som har mye masseprodusert vin for supermarkedshyllene hvor standarden skal være lik år etter år. Kultursidene i seriøse aviser oversvømmes heller ikke av anmeldelser av såpeoperaer og kjærlighetsromaner.....

Spørsmål : Jeg har 5 flasker Ch Latour 1986 jeg har tenkt å selge. Hva er en passende pris ?

Steinar Gjøvik

Svar: jeg ville også ha solgt. Du får mye annen god og tildels bedre vin til en brøkdel av prisen. Riktig pris er ikke lett å si. Skal du selge til god pris i London gjennom megler må du ha noen referanser på lagring og oppbev#229.

Prisen ser ut til å være fra 120 pund flasken i England.

Spørsmål : Jeg skal arrangere en vinsmaking for en vinklubb og har planer om Spania(rødvin). Det har vi prøvd flere ganger før med varierende resultat. Har dere noen tips? Foreløpig har jeg tenkt Condado del Haza som et alternativ, videre et par fra Rioja, men trenger noen tips til.

Geir V. Berg

Svar: For Ribera viner kan kansje disse sakene være til inspirasjon:

Spørsmål : Dere to journalister er enormt gode " ambassadører" for den fantastiske vinen chablis. Kan vi få noen tips om konsumferdige chabliser på village, premier- og grand cru nivå.

Svein Hagen

Svar: Takk for det. Chablis er en av våre definitive favorittviner. Her får du virkelig smake jordsmonn - så er de da også fantastiske til sjømat og ost.

Modne er jo et smakspørsmål. Disse blir gode med et par timer i karaffel!

46665 Chablis Cuvée Special Best Buys 1995, 349,90 (helt moden)

Spørsmål : Hvordan fottøy foretrekker du å bruke når du skal smake vin? Er gymsokker egnet?

gymsokk.tk

Svar: Man tråkker da ikke druene for å lage god vin med sko på? Med andre ord bør man være barbeint.....

Spørsmål : Hvit Vinho Verde synes jeg er en fin sommerdrikk, men hvilken mat passer best til?

Figo

Svar: Tradisjonell "norsk" bacalao, grillet klippfisk, skalldyr, lette fiskeretter, salt mat, kyllingsalater med mer.

Spørsmål : Hei. Kan dere anbefale et par gode viner som passer til grillet kylling- og svinefilet

Lillian Johansen

Svar: En lett og frisk Dolcetto fra Ratti eller Vajra er supert til slik mat. Friske og fruktige.

Spørsmål : Hei.

Min kone liker chilenske solbærsøtsaker, jeg derimot elsker rhone(domaine dAndezon)til en god biff. forslag til et kompromiss? Riesling er snadder i varmen(??) på terassen, noen gode forslag(ikke loosen).PS: hva er det beste utsalget i bergen utenom Walkendorfsgate(i forhold til betjening osv. Takker så meget.

frode

Svar: Hvorfor ikke prøve kvalitetszinfandel? Eller aller helst en vin fra Weinert i Argentina; Carrascal eller Cavas de Weinert.

Nesttun-polet er bra.

Spørsmål : Hei dere, varmen kommer og vi skal ta frem grillen?

Svar: Her passer en god zinfandel godt. Prøv De Loach, Ravenswood eller Ridge.

Spørsmål : Jeg lurer på å legge deler av årets Frankriketur innom Chablis.

Jeg har i år, for første gang, smakt Chablis´ene til Francois Raveneau (1.

Cru Batteaux og Fôret 2002). Er det mulig å reise innom denne produsenten for besøk og kjøp. Er det mulig å få kjøp hans Grand Cru der nede? Jeg har aldri sett GC fra Raveneau i norske bestillingslister, kommer de for salg i Norge? Hvilke poeng oppnår hans Les Clos 2002 GC hos dere?

PS: Jeg vil skryte av betjeningen ved vinmonopolet i Walkendorfsgaten i Bergen (Reigstad). De er flinke til å kjapt bestille inn det dere anbefaler!

Chr Brun

Svar: Chablis er et flott lite sted. Raveneau er kongen sammen med Dauvissat.

Raveneau har to importører i Norge, Red & White og Nafstad. Begge kan sikkert ordne innpass. Grand Cruene hans har ikke vært i salg i Norge så vidt vi vet. Foreløpig får ikke de norske importørene noe heller. Les Clos

2002 fra ham er bare fantastisk (høyt, høyt 90-tall).

Valckendorfsgaten i Bergen er et av landets beste utsalg, enig i det (handler der selv).

Spørsmål : Hei. Kort kommetar til Burgund og grill: prøv en ren, elegant Chambolle til grillet laks. Herlig!

Så spm: Hvorfor er Guy Charlemagne 96 så utviklet allerede?

Mvh

Svar: Enig i det med laks:

Har ikke inntrykk av at 1996 Guy Charlemagne er så utviklet. Smakte en flott flaske i Champagne for to uker siden. Vi får teste den om igjen.

Spørsmål : Eg har eit par flasker raud Bourgogne frå 96 og 97 (Gevrey-Chambertin og Corton). Er det på tide å drikke dei no? Evt noko tips til mat som passar?

Jonny

Svar: Her må vi vite hvem som er produsenten for å gi et presist svar, men kan si følgende: 1997 bør drikkes nå. De beste 1996 bør definitivt lagres videre.

Spørsmål : Lurer på om de kjenner til Charlopin-Parizot i Bourgogne? Det er jo så mykje bra vin frå 2002, så eg tenkte å kjøpe nokre flasker. Er kommunevin frå 2002 noko å lagre på? Eller må vi opp i 1.cru og grand cru?

Håvard

Svar: Charlopin-Parizot lager litt tunge og søte og eikepregede burgundere etter vår smak. Dette er imidlertid et berømt navn. Lagring kan gjøre dem mer elegante kanskje. Det blir selvfølgelig et spørsmål om preferanser og stil, men....

Vi liker best hans rimelige burgundere.

Spørsmål : Har tenkt å drikke litt Prosecco i sommer, det skal jo være en fin kosevin for varme dager. Hvilke viner vil dere anbefale, og hva slags mat passer de til ellers?

AB

Svar: Ruggeri lager strålende Prosecco

Vi drikker ikke dette så ofte selv, men som aperitiff og til lett sjømat er det bra. Hadde en flott opplevelse med Prosecco til sandskjell i Italia nylig.

Spørsmål : Champagne og kamskjell? Legras Chardonnay de Vieilles Vignes Grand Cru. Vil den tåle kamskjell med tomat, honning og fløtepasta? Andre bedre alternativer til denne champagnen?

Hans Pettersen

Svar: Vinen er i alle fall fantastisk.

Synes kanskje denne retten blir for søt og fedmerik for vinen. En så god Blanc de Blancs Champagne er jo svært godt til luksus som kaviar og hummer naturell.

Spørsmål : Hvem lager idag burgunds beste hvitvin?

kjetil

Svar: Det blir nesten i overkant tabloid å svare bastant på det.

Spørsmål :

Svar: Nåkonsum er alltid et vurderingsspørsmål...Luft Chablis i karaffel i et par timer. Det gjør dem mer tilgjengelige.

Chablis

46665 Chablis Cuvée Special Best Buys 1995, 349,90 - helt moden

Spørsmål : Kanskje ikke sommervin, men hva er det beste kjøpet fra de tradisjonelle Barolomakerne og hvor lenge bør den ligge?

Knut Indahl

Svar: Kansje de beste kjøpene er

47238 Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2000 kroner 299,70

Spørsmål : Vinmonopolet hadde i fjor en strålende Le Galantin rosévin... hvordan er årets? Er det også andre roseer som er verdt å kjøpe?

JanA

Svar: Har ikke smakt noen 2004 årgang av Le Galantin. Den ikke kommet da vi gjorde siste test av roséviner.

Våre favoritter har så langt vært 48339 Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2004, 47336 Masciarelli Rosato 2004, 33115 Rosaura 2004 og Il Mimo 2004.

Spørsmål : Jeg er en stor fan av tradisjonelle viner fra Barolo/Barbaresco. Hva legger jeg helst på grillen/tilbehør?

Takk for flotte sider!

Stein Erik Hjermstad

Svar: Vi er også fan av tradisjonelle viner fra Barolo/Barbaresco. Kalv, lam, og oksefilet. Dess mer tannin - dess mer rustikt og fettrikt kan kjøttet være!

Spørsmål : Hei.

Skal til Barcelona i sommer. Tenkte kanskje å kjøpe med noe portvin hjem. Er det noe jeg bør se etter som ikke finnes i pollisten? (vintage og colheita)

Svar: Kjenner ikke portvin og Barcelona så godt. Men uansett; denne adressen bør alle vininteresserte som reiser mye bruke; http://www.wine-searcher.com. Her kan du søke på tilgjengelige viner i hundrevis av butikker verden rundt og planlegge vininnkjøpene før du reiser.

Spørsmål : Hvor i verden lager de den beste Sauternvinen?

Heidi

Svar: I Sauternes selvfølgelig. Men om spørsmålet er ment hvor man lager de beste søte hvitvinene så er nok svaret Tyskland, Østerrike og Ungarn (Tokaji) og faktisk henger Australia også med.

Spørsmål : Hvilken vin er best til hummer for tiden ?

Knut Brennhovd

Svar: Nå er vi jo inne i en tid hvor hummerfiske er forbudt, men noen fiskehandlere har jo hummer likevel (som ble fisket lovlig håper vi). Det finnes flere lagrede Chabliser som er knallgode fra Duplessis eller fra Chablisienne fra 1995!

Spørsmål : Jeg har flere ganger servert gjester både billige viner som er slaktet av dere, og kvalitetsviner som dere har rost i skyene.

Dette er "gjennomsnittlige" oppegående personer som drikker "en del" vin uten å være kjennere. Og vurderingen av vinene kommer ikke udelt ut til fordel for kvalitetsvinene.

Jeg lurer derfor på hva dere mener: Bør man rett og slett bare fortsette å drikke den vinen man liker, uansett kvalitet, eller bør man "lære seg" til å like kvalitetsvin?

Amatøren

Svar: Vi har ennå til gode å høre om de som likte kaffe ved første slurk, eller whisky ved første nipp.

God vin, spesielt viner som er stramme og syrerike, gjerne mineralske i tillegg trenger å læres. Fruktige, massekonsumdesignete viner fra Australia, Sør-Afrika og andre steder er laget etter McDonald's-prinsippet; det skal ikke støte noen. Kvalitetsvin må læres som gode filmer, gode teaterstykker, billedkunst og gode bøker. De blir heller ikke omfavnet av massene (før man bruker tid på å lære seg kvalitet).

Spørsmål : Hei, og takk for kjempeguide.

Svar: Det kommer det kommer. Vi vil snart innføre lagringskapasitet i smaksnotatene og i vinbasen vår (slutten av juli).

En fruktig, men frisk italiensk hvitvin går flott til denne klassikeren. Sprudlevann av ulike kalibre likeså.

Spørsmål : Hva har dere å si om den spanske produsenten Mugas viner? I min munn smaker de fortreffelig.

Hilsen Monica

Svar: Vi er ikke uenig, tvert i mot er Muga blant de beste spanske vinprodusentene.

Spørsmål : Prøvde din anbefaling av Astien til Sarocco med lime, FANTASTISK!

Har du flere gode tips på lager?

Vidar

Svar: Egentlig ikke, men forsøk den med revet limeskall i isen (gjerne IKEAs isposer hvor det er mulig å fryse lange pinner), så bruker du limeisen som "rørepinne" til den smelter og blander seg med Asti'en. Denne oppskriften passer til andre Moscato d'Asti'er også selvfølgelig. Bare sørg for at det står 2004 på etiketten.

Spørsmål : Hvilken vinfaglig utdannelse må man ha for være vinjournalist

Svar: Ingen. Men selvfølgelig bør man ikke drive med dette om man ikke har tilegnet seg mye erf#229. Det har kostet oss dyrt å tilegne oss den erf#229en som gjorde at vi kunne begynne å skrive om dette teamet. Vi smaker mange tusen viner i året og ligger nok slikt helt i tet i Norge sammen med Vinforums Arne Ronold. Så må man ha mange besøk i vindistrikter bak seg og selvfølgelig en viss teoretisk bakgrunn.

Spørsmål : Hvilke viner passer best til bacalao. kan du anbefale en god en.

bjørn even hansen

Svar: Her vil nordmenn helst ha rødvin, vi vil ha syresterke portugisiske vinho verde-viner. Solar das Boucas, Soalheiro eller Solar de Serrade eller Deu la Deu. Men for utfyllende lesing kan man bruke denne nettadressen og lese en større sak vi lagde om Bacalao og vinkombinasjoner (også røde - det viktigste her er at de er syrerike, for friskheten er det som avgjør om en vin er god til bacalao eller ikke).

Spørsmål : Hei,

Takk for flotte sider og gode tips som har gitt meg mange fine vinopplevelser.

Jeg skal lage en dessert som vil domineres av en sjokolade emulsjon (Bitter sjokolade og vann). Kjedelig som jeg er tenkte jeg å servere en Mas Amiel til, men kanskje dere har noen tips til alternativer?

Thordur Arnason

Svar: Mas Amiel er bra den, men hva med Banyls Cuvée du Dr. André Parcé (243,30) som vi kåret til beste sjokoladevin i en stor (og søt) test for noen få år siden. Knallvin og enormt god til sjokolade. Et søtt, men også friskt alternativ er de ulike Moscatelvinene nord for Setubal i Portugal. JP Moscatel de Setubal fra JP Vinhos er ung og frisk (og søt) (129,90), Alambre Moscatel de Setubal 1998 fra JM da Fonseca til 149,-, eller Alambre Moscatel de Setubal 20 Years til 220 kroner halvflasken.

Spørsmål : Ønsker tips om den ultimate vin vi kan kose oss med (opptil 300 kr) til stekt fjellørret/ bekkerøye tilberedt på gammeldags og primitivt hyttevis i sommer? Takk for fine artikler!

Egil Lohne Hanssen

Svar: Her sies det ikke noe om tilbehøret, rømme etc. Bare stekt litt primitivt på fjellet må en knallgod Riesling være å foretrekke. Georg Breuer, Koehler-Ruprecht eller Heymann-Löwenstein sine trockenvarianter rundt 300 kroner er alle gode alternativer.

Spørsmål : Hei,

Jeg hadde en del flasker av Ch. Campuget Tradition 2003, som jeg syntes var særdeles god. Mitt lokale pol er nå over på 2004-årgangen, så jeg kjøpte et knippe flasker av den. Den viste seg å være en tannin-bombe av dimensjoner, og jeg lurer på om dere har noen formening om hvor lenge jeg bør la den lagres?

Hilsen Vidar

Svar: 2004 er knallgod. God nå, men dette er en vin som fint tåler fem-seks år i kjelleren.

Spørsmål : Dette er nok litt på kanten av dagens tema, men:

Kan jeg øve litt press på dere angående en liste av de frekkeste restaurantene i forhold til vinpris og utvalg?

Eller takker jeg for en informativ, bra nettside.

Morten Sletten

Svar: Dette er et meget godt tips. Det har vel bare vært kapasitetsproblemer som har gjort at vi ikke gjort dette før. Råtips; Verdens billigste restaurant når det gjelder kvalitetsvin må være på Hotell Park Vossevangen på Voss.

Listen er bare fabelaktig, og selv om prisene er satt noe opp i det siste kan man gjøre vanvittige gode kjøp. Credo i Trondheim, Klosteret i Oslo er også steder man bør sjekke ut for billige kvalitetsviner. Dette lover vi å komme tilbake til.

Spørsmål : Leser i artikkelen deres om Bourgeois at der ikke anbefaler Sancerre til reker/krabber. Hvorfor ikke? Hva vil dere anbefale til reker?

AB

Svar: Sancerre er en flott vin til mye fra grillet fisk til smaksrike fiskeretter med gode sauser, oster (chevre), skalldyr med mer (spesielt går den godt til grønnsaker der mange andre viner sliter hardt). Både reker og krabbe derimot krever normalt noe annet. Vår favoritt er en stram, frisk tysker som Dønnhoff Riesling (ikke for mye sødme, men samtidig krystallklar fin eplefrukt med mineralske toner) eller litt billigere Bäumer sin Riesling.

Spørsmål : Hei! Takker for en glimrende spalte, og for at dere fikk meg til å oppdage de supre vinene fra Weinert.

Har en Ch. Cissac 1990. Hvor lenge kan den ligge? Det samme spørsmål gjelder Ygay Gran reserva 1991 og Muga Prado Enea 1994. På forhånd takk!

Harald

Svar: Cissac 1990 er moden nå etter vår smak, men burde holde 4-5 år til. Ygay Gran reserva 1991 er en meget spesiell vin som sikkert holder i 10-15 år.

Muga Prado Enea 1994 skuffet oss litt. Den virker svært så moden allerede. Antagelig er den for nåkonsum. Vi er usikker på om den blir bedre i kjelleren.

Spørsmål :

Svar:

Spørsmål : Hei,

Det er fredag kveld, 2-åringen sover, det lages taco eller pizza, eller kanskje det er så sent at vi sløyfer matlagingen og går rett på en boks med snøfrisk geitost med dill og kjeks. Hvilken vinflaske åpner vi?

I kjelleren ligger det litt fransk og italiensk rødvin som har ligget 5-8 år, men det virker ikke som anledningen for å drikke av lageret til en slik meny.

Arne

p.s. flott spalte dere har.

Svar: Til osten ville vi valgt en hvitvin, god Savignon Blanc eller enda bedre en Sancerre....Chablis går også an.

743 Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2004, 162,00, 30050 Reverdy Sancerre 2004, 159,90 og Sancerre Cuvée Caillottes 2004 er alle gode og tilgjengelige alternativer.

Til tacos er det ikke så lett å finne en innertier. Du har rett i at lagret rødvin er definitivt ikke et godt alternativ. En favoritt til slik mat er Allesverloren Shiraz 2002, Rødvin, Allesverloren Estate, 129,90

Spørsmål : Hei

Isteden for å drasse rundt med flasker synes jeg magnumflasker er et flott alternativ til sommerens grillturer, de store flaskene skaper dessuten en flott ramme rundt måltidet som papp aldri kan oppvise. Kort og enkelt har dere noen gode anbefalineger på hvite- og røde magnumflasker som takler grillmat?

Morten Bergstrøm

Svar: Til grillet fisk kan du prøve Chablis Cuvée Tête d'Or 2002 fra Billaud-Simon (kroner 386,10). Sancerre Cuvée Les Cailottes 2002 fra Jean-Max Roger. Røde:

Ch. Mercier 1996 (Bordeaux), Ch. de Campuget Tradition 2003, Pelissero Barbera d'Alba Piani 2003 burde alle klare jobben.

Spørsmål : Hva er det beste kjøpet i pollisten når det gjelder hvitvin til under 120 kroner? Har dere vurdert Henri Boillot sin Bourgogne Blanc 2002?

Andreas

Svar: Nei den har vi ikke prøvet i det siste. Våre beste billige hvite er viner som 33138 Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2004 til 104,90 og 43345 Solar Das Bouças 2004, 105,00

Spørsmål : Har dere forslag til noen gode viner fra Frankrike eller Italia som passer til helgrillet oksefilet med bakte poteter og salat?

Edvard

Svar: Her er det enormt mye som passer. Vi liker viner med skikkelig tanninstrutur til dette. Vi velger her ut noen få fra nylig prøvde viner:

Dyrt: Domaine de Chevalier 2001 352,50 og 1998, 449,- Poggio Antico Brunello di Montalcino 1999, 360,00 og Taurasi Radici 1997, 295,00

Billig: 46589 Feudi di San Gregorio Beneventano Rosso Vigna Ottieri 2004 kroner 99,90, 11588 Ch. Leret Monpezat 1998, 159,90 og 30184 Ch. de Caïx 1998 75 cl 228,93 171,70

Spørsmål :

Svar:

Spørsmål : Hei Jeg skal servere kyllingfrikase, med rotgrønnsaker og fløtesaus. Jeg tror at viner basert på Piont Gris eller Chardonnay (uten sterk eikesmak) kan passe? Har dere noen forslag til vin, gjerne en billig og en fin?

Ole

Svar: Ikke dumt tenkt dette.

Alle disse er strålende:

Spørsmål : En av mine favoritt viner om sommeren (til ufet fisk, reker, salat osv) er Muscadet de Sevre et Maine. Hvilke av polets viner herfra anbefaler dere?

Anders

Svar: Muscadet er undervurdert. Disse har imponert oss mest i det siste:

48272 Cuvée Millenaire Tradition 2000,Ch. du Coing de St. Fiacre kroner 129,90 og 47470 Grand Cuvée St. Hilaire 1996, Ch. du Coing de St. Fiacre kroner 169,90, 43292 Cuvée 10,5 2004, Louis Métaireau, kroner 99,90, 43291 Cuvée One 2000, Louis Métaireau, kroner 119,90

Spørsmål : Hei

Har akkurat smakt Collection F. Nicolaysen Viognier BIB, forferdelige saker, hva mener dere om denne type viner? altså Coll. Nicolaysen, Hugo Broens utvalgte osv.

Skolten

Svar: Har du fått en dårlig utgave? Testet den tidligere i denne uken og da smakte den bra. Ellers er vi nok litt skeptiske til disse norske seriene, ikke fordi de som står bak ikke kan sine saker, men det blir litt for designet, litt for glatt noen ganger. Men vi har jo sett det samme i Cognac-markedet i lang tid. Dessuten er dette en internasjonal trend. Dette skjer ikke bare i Norge.

Spørsmål : Vi nærmer oss ferie og hytteliv står på agendaen. Litt enkle lunsjer og forfriskende drikke på bryggekanten hører med. Har dere noen forslag til en hvit (Chablis?) og en rød (Beaujolais?)pappvin som fortjener å ta opp plass i kjøleskapet?

Inge

Svar: Papp fra Beaujolais må være Trenel. En herlig fruktig og leskende sak.

Chablis; der finnes det nå mengder av gode viner, spesielt (nesten) alt det står 2002 på. Nevner bare kort; Gérard Tremblay Chablis 2004, Chablis Mont de Milieu 2002 fra Chablisienne, Duplessis sine Chabliser, Tete d'Or fra Billaud-Simon (finnes også på magnum) og mange, mange flere.

Spørsmål : Ønsker en vin til spekemat.

Svar: Rose kan brukes til nesten alt: Våre favoritter er 48339 Villa Gemma Montepulciano D' Abruzzo Cerasuolo 2004, 47336 Masciarelli Rosato 2004, 33115 Rosaura 2004 og Il Mimo 2004.

Til spekemat: Se dagens fredagsvin (Fino Sherry). Champagne er ogå topp. En av våre favoritter til spekemat er Egly-Ouriet.

Spørsmål : Hva anbefaller dere av røde burgundere til lagring for

øyeblikket?

Teddy

Svar: Ja, det er ikke så lett, mye er utsolgt. Se først og fremst etter toppene fra 2002!

Ta også kontakt med spesilistene blant importørene som Red & amp; White og Moestue. De har en "uoffisiell" liste med toppviner i små kvanta.

30719 Roumier Morey Saint Denis 1. cru Clos de la Bussière 2002, 410 kroner er en sikker vinner for opp til 10-15 år i kjelleren. Det er også flere viner fra Geantet-Pansiot og Denis Mortet tilgjengelig i 2002-årgangen. De er alle lagringsverdige og av topp kvalitet.

I billigklassen er Savigny les Beaune La Domminode 2002 fra Pavelot bra for opp til 10 års lagring.

Det samme gjelder tildligere omtalte 2887 Mercurey Clos Tonnerre 2002 kr 212,70 og 50152 Mercurey 1er Cru Clos des Barraults 2002 kroner 252,90 - begge fra Juillot.

Spørsmål : Skal til Toscana i sommer, har dere noen gode kjøp til kjelleren fra området?

Nicolau Dahl

Svar:

Spørsmål :

Svar: Vi takker vi også. Snart kommer det en merkbar omlegging på sidene våre, så da blir det forhåpentligvis enda bedre.

Spørsmål : Trenger godt råd til hva man drikker til løksuppe... jeg er ikke i nærheten av å finne en god løsning, da vinene ofte blir for tørre ift løkens intense sødme!

Lars Heskjær

Svar: Hva med å tenke litt gammeldags? Som vinimportør kan det være lurt en gang iblant, Lars!

Prøv en Amontillado Sherry (tørr) eller en sercial eller verdelho madeira. Riesling med noe restsødme kan også fungere.

Spørsmål : Hei!

Takk for mange fine tips på vinsidene her i DN!

Svar: Ikke uenig med deg når det gjelder kvalitenten på riesling og burgund, men prisgrensen er litt problematisk. Burgundere til under 130 har ikke gitt oss de store opplevelsene. Riesling er derimot en helt annen sak.

To viner du må prøve er:

Spørsmål : Hei,

Svar: Gratulerer, dette er en av de store klassikerne! Vi har litt varrierende notater på Krug Grand Cuvée. Mye har med lagring å gjøre. Hvis den er lagret riktig blir den bare bedre og bedre i 5-6 år eller mer etter degorgering. Vi synes kanskje at den er litt tung og kraftig til østers. Vi ville foreslå den til rike retter av hummer og fisk og lette viltretter. Poengene våre varrierer fra 87-92.



dn.no Vinguiden består av:
  Tom Marthinsen (48) har skrevet om vin i 16 år, fast i Dagens Næringliv sammen med Geir Gjerdrum siden 1993. Marthinsen har arbeidet med vin på heltid siden dn.no Vinguiden ble opprettet i 2001. Har også vært redaktør og medforfatter til en rekke bøker om Latin-Amerika og Karibia. Har skrevet boken Chablis (2004) sammen med Geir Gjerdrum og Helge Hansen (fotograf).

  Geir Gjerdrum (41) har skrevet om vin i DN sammen med Tom Marthinsen siden 1993. Har vært mat- og vinjournalist i Bergensavisen fra 1996 og frem til oppstarten av dn.no Vinguiden i 2001. Har siden da arbeidet halvtid for Vinguiden ved siden av sin stilling som markedssjef i it-opplæringsselskapet Ajourit, nå Visma.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå