Oslo Børs steg markert sammen med de andre europeiske børser onsdag. Den amerikanske referanseoljen, WTI-kontrakten, ble handlet til 109,50 dollar fatet, opp 2,50 dollar siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Nordea er fortsatt positive til aksjer og mener at ”fortsatt er den foretrukne aktivaklassen”.

Løpske oljepriser en trussel
”Etter en turbulent marsmåned, vender nå markedet oppmerksomheten tilbake til robust økonomisk vekst og den forestående rapporteringssesongen. Når rapporteringssesongen starter i april vil selskapsinntjeningen igjen komme i fokus. Ledende indikatorer peker på fortsatt sterk utvikling i inntjeningen. Topplinjen vil vise en solid vekst, men økende kostnadspress som følge av høyere råvarepriser kan også føre til noen negative overraskelser. Aksjer er ikke billige, men de er likevel attraktivt priset, og de er klart mer attraktive enn obligasjoner dersom den økonomiske veksten fortsetter”, heter det i en analyse, ifølge TDN Finans.

Nordea skriver at ”løpske” oljepriser kan sende økonomien i en ny bølgedal.

”Løpske olje- og energipriser utgjør for tiden den største trusselen mot økonomisk vekst, og ved en ytterligere kraftig og vedvarende oppgang i prisene vil dette kunne sende økonomien inn i en ny bølgedal. Selv om usikkerheten er høy venter vi at de positive fundamentale faktorene vil dominere, og vi fortsetter å overvekte aksjer mot renter i porteføljene”.

USAs heving av gjeldstaket kan skape uro
USA skal heve gjeldstaket snart for å fortsette å finansiere underskuddene i statsbudsjettet. Gjeldstaket er blitt hevet flere ganger de seneste årene, men i 1996 førte det til en renteoppgang på nær 100 basispunkter for tiårige amerikanske statsobligasjoner. En måned før oppgangen advarte ratingbyrået Moody's om en nedgradering av amerikanske statsobligasjoner.

Sjefstrateg Leif Rune Rein i Nordea tror at republikanerne ikke vil blokkere en hevning av gjeldstaket tross motstand innad i partiet. Rein sier at konsekvensene med mislighold av gjeld blir for store for USA til at Republikanerne vil stemme ned forslaget.

- Mest sannsynlig, og særlig etter skremmeskuddet fra Standard & Poor's, så vil politikerne komme til enighet. Det vil i hvert fall bli volatilitet i rentemarkedet, definitivt i aksjemarkedet også, dersom USA ikke hever gjeldstaket. Hvorfor skal man misligholde egne statsobligasjoner når det finnes et alternativ? Det virker helt urealistisk og kostnaden vil være enorm, sier han til TDN Finans onsdag, og legger til:

-Med den advarselen fra S&P, kan det gjøre prosessen lettere. AAA-ratingen er jo blitt en slags hvilepute for amerikanerne, men det har i historien ofte vært sånn at amerikanske politikere ikke gjør denne typen smertefulle beslutninger uten å bli presset til å gjøre det av markedet.

Sjefstrategen ser likevel en risiko.

-I 1996 hadde Republikanerne flertallet i Representantenes Hus som i dag. Om situasjonen var akkurat lik er litt vanskelig å si, men det lignet i hvert fall. Da steg rentene nær 100 basispunkter. Gitt at man får økt fokus på dette og uenigheter i Kongressen om å heve gjeldstaket kan man se uroligheter i markedet, sier Rein.

Golar-løft
John Fredriksen-rederiet Golar fortsatte den sterke oppgangen og endte opp fire prosent onsdag. Selskapet meldte onsdag at de har bestilt to nye LNG-skip.

Goldman Sachs skriver i en oppdatering at de oppjusterer sitt kursmål på aksjen fra 170 til 215 kroner og gjentar sin ”Conviction Buy”-anbefaling.

Ettersom ratene er sterke venter meglerhuset at selskapet vil utvide flåten. De oppjusterer sine rateforventninger fra 100.000 dollar dagen til 130.000 dollar dagen i for 2012 og 2013, fra dagens rater på 85.000 dollar dagen.

Av kurstriggere fremover peker de på høyere rater, nye kontrakter på FSRU og flytende LNG.

Golar LNG-aksjen steg 4,2 prosent til 149,0 kroner og ble omsatt for 7 millioner kroner.

Les også: John Fredriksen gir bånn gass

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 2,06 prosent til 442,23 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,6 milliarder kroner.

Les også: Ekspertenes favorittaksjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.