Det ble 1.500 flere arbeidsledige i september, viser sesongjusterte tall fra NAV. Ledigheten øker mest for bygg- og anleggsarbeidere.

- Arbeidsledigheten har økt noe mer de siste to månedene enn tidligere i år. Den økonomiske veksten i Norge har gått ned, og det fører til lavere etterspørsel etter arbeidskraft og stigende arbeidsledighet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding fra NAV.

I september var arbeidsledigheten på 2,6 prosent av arbeidsstyrken og 69.600 personer var registrert som helt ledige hos NAV. Dette er 6.500 flere enn i september i fjor.

- Det er tre år siden ledigheten var høyere i september enn det den er nå, sier Lystad

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 84.00 personer ved utgangen av september. Det tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken, og er 6.100 flere enn i september i fjor.

Øker mest
Ved utgangen av september var det registrert 7.300 ledige med bakgrunn fra bygg- og anleggsyrker. Det er en økning på hele 22 prosent, eller 1.300 personer, sammenlignet med september i fjor.

De ferske tallene viser at ledigheten også har økt mye for ingeniører og IKT-arbeidere. For denne gruppen er det nå 400 flere ledige enn for ett år siden, noe som tilsvarer en økning på 17 prosent.

Høyest ledighet
September-tallene viser også at den høyeste ledigheten i dag er blant barne- og ungdomsarbeidere og personer fra reiseliv og transport. 4,2 prosent av denne arbeidsstyrken står nå uten jobb.

Bygg- og anleggsarbeidere følger etter med en ledighet på 3,9 prosent.

Ledigheten er lavest innenfor akademiske yrker med 0,9 prosent og undervisningsyrker med 1,0 prosent. Det er kun innen akademiske yrker at ledigheten i prosent av arbeidsstyrken er lavere enn for ett år siden.

Kronesvigninger
Ifølge gjennomsnittet av anslaget til åtte økonomer TDN Finans har snakket med er ledigheten ventet å falle til 2,7 prosent i september fra 2,8 prosent i august. Antall arbeidsledige ventes å stige med 700 personer til 87.300 fra 86.600 forrige måned.

«Skulle derimot ledigheten være signifikant høyere enn dette, vil vår samlede vurdering være at arbeidsmarkedet antagelig er noe svakere enn Norges Bank har sett for seg», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at konsensus venter en registert ledighet på 2,6 prosent. Analytikerne påpeker at den norske tiden den seneste tiden har reagert på norske nøkkeltall.

Onsdag denne uken viste statistisk sentralbyrås ferske arbeidskraftundersøkelsen (AKU) at antall sysselsatte steg med 19.000 personer fra april til juli 2013. I kjølvannet av offentliggjøringen av tallene svekket kronen seg mot både euro og dollar, noe som indikerte at tallene blir oppfattet som rentenegative i markedet. Torsdag morgen styrket imidlertid kronen seg igjen.

«De registrerte ledighetstallene som vi får i dag svinger langt mindre enn arbeidskraftsundersøkelsen og er den beste ledende indikatoren for utviklingen i arbeidsmarkedet. Det er også den Norges Bank følger tettest», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

«Hvis vi ikke får noen store overraskelser i dag så venter vi at dagens intervall blir 8,0300 til 8,0800 (EUR/NOK red.anm)», skriver analytikerne.

Les også:
Ledigheten litt opp
De har svindlet Nav for 151 millioner kroner

Les også på DN.no i dag:
Disse utdannelsene gir deg lettere lån
Korsvold: - Vi kan ikke si unnskyld for at folk vil ha sjokolade
- Ikke rart Iphone ble hacket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.