Ikke før hadde støvet etter finanskrisen begynt å legge seg, så kom etterdønningene både i finansmarkeder og realøkonomi. Det skal imidlertid mer til for å skremme opp en erfaren næringslivsleder som Jens Ulltveit-Moe.

Han ser verden slik:

- Europa er åpenbart i stagnasjon, og kanskje nedgang. USA kommer opp igjen raskere enn vi trodde. Veksten i resten av verden er høy, så for verden totalt sett ser det riktig bra ut, sier Ulltveit-Moe til DN.no etter å ha holdt et foredrag i næringsdepartementet tirsdag.

- Ri trendene
Næringslivslederen har tidligere sagt at han ser den siste tidens børsuro som en stor kjøpsmulighet .

Han er offensiv i sine råd.

- Se på makrotrendene i verden, og prøv å posisjonere deg slik at du kan å ri dem i stedet for å stange imot. Hvis du eksporterer mekaniske produkter til Europa så kom deg unna, sier Ulltveit-Moe.

- Kan du bygge ut mer i fornybar energi så gjør det, sier Ulltveit-Moe.

Han er selv tungt inne i solenergiselskapet REC , og har satset på flere andre prosjekter innen fornybar energi.

Se til Kina
Man bør ikke bare levere de riktige varene, man bør også ha nesen rettet inn mot det riktige markedet.

- Verden preges av endring av tyngdepunktene, bort fra USA. Dette styrker bildet av at man må selge råvarer til Kina og kjøpe kinesiske varer. For de som er i den strukturen tror jeg fremtiden er lys, sier UIltveit-Moe.

Kina har hatt sterk vekst i flere år, og har blitt beskrevet som en av verdens vekstmotorer. Det er nå knyttet stor spenning til utviklingen i et av verdens mest folkerike land.

Les mer om utviklingen i Kina her: Spår smell for Kina og Norge og Boblene som truer Kina

- Europa kommer styrket ut
Selv om Ulltveit- Moe mener fremtiden er mer usikker for den som betjener europeiske forbrukere enn som har siktet seg inn på kinesisk produksjon, tror han situasjonen i vår verdensdel vil løse seg.

- Det politiske systemet er mye klokere og bedre i å rette opp problemsituasjonen nå enn det folk gir dem credit for, sier Ulltveit-Moe.

Europas politikere har gått sammen gjennom EU for å løse situasjonen med den store statsgjelden i flere sør-europeiske land. De berørte landene har også innført store budsjettskutt.

- Europa vil ha en nedtur nå, men vil komme styrket ut av dette. Men det vil ta tre til fem år, sier Ulltveit-Moe.

Ulltveit-Moe har virksomheter i et bredt spekter av bransjer, både i Norge og internasjonalt.

- Hvordan virker den økonomiske situasjonen globalt inn på dine virksomheter?

- Det som har skjedd er at Brasils vekst har gjort at virksomheten der går bra, Europa-krisen har gjort det mulig å kjøpe bedrifter billigere der. Så totalt sett ikke så verst, sier Ulltveit-Moe.

I Brasil har Umoe bioetanolprodusenten Umoe Bioenergy.

På hjemmebane nyter Ulltveit-Moes næringsmiddelbedrifter godt av å servere sine varer i et rikt land.

- Situasjonen for dine virksomheten er en kombinasjon av å satse på skjermede sektorer i Norge, og litt flaks internasjonalt?

- Ja. Hvis du betjener Europas forbrukere, har du et skikkelig problem. Betjener du norske forbrukere så er det rimelig bra, fordi vi er et rikt land med råvareeksport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.