- Investorene kan ikke røre seg under vekten av alle analysene som sammenligner dagens situasjon i USA med situasjonen i Japan for et tiår siden. Men dagens situasjon i USA er mye, mye verre enn i Japan for et tiår siden, skriver strategen Albert Edwards i Société Générale i en fersk oppdatering.

For de uinnvidde går Japans økonomiske historie omtrent slik: Japans vekst i de tre tiårene siden 1960 ble kalt etterkrigens økonomiske mirakel, med vekstrater på henholdsvis 10 prosent på 60-tallet, fem prosent på 70-tallet og fire prosent på 80-tallet.

Men i andre halvdel av 1980-tallet sprakk boblen, som endte med børskrakk i 1989. Veksten gjennom 1990-tallet var i snitt 1,5 prosent lavere enn i andre industrland, og tiåret har blitt kalt "det tapte tiåret".

Brutalt sjokk
- Aksjeinvestorene kommer til å få et brutalt sjokk. Den globale økonomien glir tilbake i resesjon, og de er ikke engang klar over at dette kommer til å føre til nedskrivninger av verdier og det tredje bjørnemarkedet siden aksjeboblen sprakk, skriver Edwards.

Man mener at investorenes manglende klarsyn kan beskrives med følgende bilde:

- Det minner meg om historien denne uken om at en 35 år gammel polsk mann på fem år ikke hadde oppdaget at han hadde en kule i hodet. Som aksjemarkedet i 2000 hadde den polske mannen festet så hardt at han ikke merket at han ble skutt, skriver Edwards.

Kjøttsår
Og investorene kommer snart til å våkne, tror strategen.

- Når aksjeblodbadet nå går inn i sin siste, og enda blodigere fase, minner investorens evige optimisme meg om den svarte ridderen i Monty Python og ridderne av det runde bord. På tross av å bli alvorlig skadet av Kong Arthur, avviser den svarte ridderen at sårene er mer enn kjøttsår. Størsteparten av investeringsbransjen greier ikke å se at vi er fanget i et strukturelt bjørnemarked, og er på vei inn i andre akt, skriver Edwards.

Se Monty Pyton-scenen her! (ekstern lenke)

Strategen mener det er lenge til vi er ferdige med det han kaller "istids-ferden".

- For meg personlig har det vært en vanskelig vei de seneste 14 årene, der jeg har blitt ledd av og mine syn har blitt avvist som oppmerksomhetssyke brøl fra en galning. Men når vi fullfører stien vi har begynt på, kommer ikke dette til å føles som noe i nærheten av et kjøttsår.

Les også: - Sitt stille uten aksjer

- Snart kommer tidenes kjøpsmulighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.