De siste årene har den britiske strategen Albert Edwards i Société Générale fått stjernestatus i finansdistriktet City i London.

Mens andre spådde aksjekursene videre opp på en stadig voksende global velstandsbølge, advarte Edwards mot deflasjon, boligboble, råvarebobler, kredittboble og global økonomisk nedgang.

I sin seneste analyse, Global Strategy Weekly, poengterer han at nedturen han forutså på ingen måte er over.

- Istid-syn
- Mens renten på japanske obligasjoner faller under én prosent og tiårige amerikanske statsobligasjoner stabiliserer seg under tre prosent er det tydelig at obligasjonsinvestorer endelig deler vårt «Istid-syn», skriver Edwards.

Han peker på at historien viser at aksjemarkedene reagerer langsommere, og at det er slik denne gangen også.

- Tidenes sterkeste skatte- og finansstimuli har produsert tidenes svakeste innhenting. Snart får investorer en mulighet til å investere til tilbudspriser, en mulighet de bare får én gang i livet. Billige aksjer vil vise seg å være en god investering når inflasjonen tar av, skriver Edwards.

- Resesjonen kommer
Edwards mener det er klart at ledende amerikanske indikatorer allerede viser at en resesjon er nært forestående.

- Vi vet fra Japans erf#229er at den sykliske nedbremsingen vil få denne strukturelle trenden til å akselerere kraftig. Rentemarkedets reaksjon er på sin plass, etter som det ser ut til at vi er på vei inn i deflasjon.

Det voksende avviket man ser mellom avkastningen på obligasjoner og aksjer, som har vært en nøkkel i Edwards’ Istid-scenario, kommer til å fortsette, mener han.

- Aksjer kommer til å se stadig billigere ut i forhold til dyre obligasjoner, skriver Edwards.

Han mener nedgangen i vestlige aksjer fortsetter å minne forbausende mye om det Japan opplevde for et tiår siden.

- Nok et syklisk rally førte til en midlertidig pause i nedgangen her – akkurat som det gjorde i Japan for et tiår siden. Amerikanske aksjer så billige ut i forhold til obligasjoner ifjor, men kommer til å se enda billigere ut neste år, mener Edwards.

- Aksjer vil stupe til nye bunnivåer
Strategen mener investorer endelig aksepterer at det som skjer i Vesten virkelig tilsvarer det som skjedde i Japan for et tiår siden.

- I årevis har mine forsøk på å trekke en parallell blitt møtt med hån, men nå faller endelig poletten ned, skriver Edwards.

Inflasjonen fortsetter å ebbe bort. I Japan er kjernedeflasjonen på -1,5 prosent – den verste noen sinne. Samtidig har amerikanske produsenter aldri opplevd lavere prisingsmakt - og det er til og med verre enn det man så under forrige deflasjonsmalstrøm under Asia-krisen, påpeker stjernestrategen.

- Vi har over tid poengtert at alvoret i den nåværende situasjonen først blir oppfattet når den nåværende syklusen er over – og det er ikke lenge til. Og da vil aksjer stupe til nye bunnivåer. Og dette tidspunktet – ikke mars 2009 (forrige gang markedet var på bunn red. anm.) – vil gi generasjonens kjøpsmulighet og anledning til å sikre seg mot «Den store inflasjonen», som kommer, skriver Edwards.

Tidligere Edwards-spådommer: Guru spår kraftig aksjesmell

- Sett Greenspan i fengsel


Tror Kinas økonomi kollapser

Spår nytt brutalt krakk

Les også: -Situasjonen er meget, meget sårbar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.