Boligprisene fortsatte ned i desember, men viser likevel et lite tegn til utvikling.

Les også: Nytt fall boligprisene

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener imidlertid det er for tidlig å konkludere.

- I forhold til det som har skjedd de seneste månedene var det et mindre fall enn det man hadde sett for seg. Samtidig er det for tidlig å si at trenden har snudd, sier han til DN.no.

- Det har vært et ganske kraftig prisfall i høst, tross alt, legger han til.

Mye er tatt ut
Både Furre og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) spår et fall i boligprisene i 2009.

- Jeg tror det vil falle noe gjennom første halvår. Vi kan fort få et gjennomsnittlig boligprisfall på ti prosent i 2009 men mye er tatt ut allerede ved at prisene ligger lavt ved inngangen til året, sier sjeføkonom Inge Furre.

Han forutsetter en utflating og stabilisering utover våren og sommeren.

- Mye er tatt ut allerede ved at prisene ligger lavt ved inngangen til året. Så det er ikke så ille som det høres ut, sier han.

Han tror imidlertid at rentekuttene fra Norges Bank etterhvert kommer til å hjelpe markedet mot stabilitet.

- Gjennom 2009 vil man se at rentefallet vil avhjelpe markedet. Hovedsynet mitt er at det kommer til å falle i første halvdel av 2009 og at vi får en stabilisering utover våren og sommeren. Over halvparten av boligprisfallet på ti prosent er tatt ut, mener han.

Gjeld, kreditt og høyt tilbud
Han mener det er tre forhold som kommer til å styre boligprisene i 2009:

- Husholdningene har relativt høy gjeld, bankene strammer inn kredittgivningen og det er fortsatt et høyt tilbud av boliger. Disse forholdene kommer til å bidra til at vi får noen måneder til med fall før det stabiliserer seg, sier han.

NEF kritiserte i dag bankene for å stramme inn på utlånspraksisen.

- Bankene strammer inn sin kredittgivning, men det er ikke noe dramatikk i det. Det er ikke det som er avgjørende for utviklingen i boligprisene fremover, sier sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.