Boligprisene falt 1,1 prosent i desember, sammenlignet med november.

I november falt prisene 2,4 prosent: Boligprisene bratt ned

Det viser boligpristatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Tallene viser gjennomsnittlig priser på boliger formidlet gjennom Finn.no i desember 2008.

  - I forhold til det som har skjedd de seneste månedene var det et mindre fall enn det man hadde sett for seg. Samtidig er det for tidlig å si at trenden har snudd, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre til DN.no.

Desember er normalt en dårlig måned i boligmarkedet, der utviklingen vanligvis viser et fall på rundt én prosent. NEF mener imidlertid det er for tidlig å konkludere med at boligprisene har flatet ut.

Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,1 prosent, som betyr at den underliggende pristrenden er negativ.

Negativt pristrend
NEF er moderat optimistiske for 2009. De venter et fall i boligprisene på 10 prosent i år, men mener at mye allerede er tatt ut.

  - Det er mye som tyder på at vi får en svak utvikling i gjennomsnittlig prisutvikling i 2009. For det første starter vi det nye året betydelig på minussiden når vi sammenlignet med gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 2008. For det andre har vi i lengre tid vært inne i en negativ pristrend, selv om den siste måned viste en flat utvikling i denne trenden er det for tidlig å si at trenden har snudd, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Det tar tid å snu en trend, men den vil snu i år selv om det er vanskelig å spå når. Mange har forventninger til at rentekuttene vil bidra til å snu trenden. Det tror vi også, men viktigere er at folk får lån. Får de ikke lån spiller det liten rolle hvor lav renten er, legger Dreyer til.

Han peker på at det største usikkerhetsmomentet er arbeidsledigheten.

Ikke så ille
Også Furre tror på et såpass stort fall.

- Jeg tror det vil falle noe gjennom første halvår. Vi kan fort få et gjennomsnittlig boligprisfall på ti prosent i 2009, men mye er tatt ut allerede ved at prisene ligger lavt ved inngangen til året, sier sjeføkonom Inge Furre.

Han forutsetter en utflating og stabilisering utover våren og sommeren.

- Så det er ikke så ille som det høres ut.

Eneboliger falt minst
Boligprisene er i snitt 8,8 prosent lavere enn i desember 2007.

Prisene på eneboliger falt 1,7 prosent fra november til desember, og var 6,9 prosent lavere enn i desember 2007. For hele 2008 falt prisene med én prosent.

Prisene på delte boliger falt 1,0 prosent fra november til oktober, og var 11,7 prosent lavere enn i samme måned 2007. For 2008 var fallet på to prosent.

Leiligheter falt 0,9 prosent fra november til desember, og var 9,6 prosent lavere enn i desember 2007. I 2008 var prisene ned frem prosent, 14 prosent lavere totalt fra toppnoteringen i august 2007. Korrigert for inflasjon er er prisene 18 lavere enn ved ved toppen. Siden bunnivået i 1992 har prisene økt med 316 prosent.

Totalt i 2008 falt alle boliger med 4,0 prosent.

Slik har desemberprisene utviklet seg de siste årene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • 2007: -2%
  • 2006: 0%
  • 2005: 0%
  • 2004: -1%
  • 2003: +1%
  • 2002: -1 %