Hittil i år har boligprisene steget med litt over ni prosent, og i dag legger eiendomsmeglerbransjen frem bruktboligstatistikken for november.

- Boligmarkedet er særdeles usunt slik det er nå. Altfor mange tvinges til å flytte utenbys på grunn av høye boligpriser, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

Han mener boligmangelen i byene er hovedårsaken til den ekstreme boligprisveksten vi har opplevd i år. Tross press i markedet tror han likevel på fall i de faktiske boligprisene både i november og desember.

- Det er ikke renten som er det skumleste i årene fremover, men spørsmålet om næringslivet utenbys vil gi levebrød til de som tvinges til å flytte ut av byene fordi prisnivået der blir for høyt, sier Andreassen.

Han tror områder med en sterk offentlig sektor, eller oljeproduksjon vil oppleve en sunnere boligprisvekst enn andre steder i landet.

November blir vanskelig å spå
- Uroligheter i Europa kombinert med et sterkt press i boligmarkedet gjør det er utrolig vanskelig å spå prisene for november, sier professor ved institutt for samfunnsøkonomi Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH).

I motsetning til Andreassen tror han på en svak vekst både for de faktiske og sesongjusterte boligprisene for denne måneden.

- Vanligvis opplever vi en svak nedgang i november, men i år tror jeg ikke vi vil se denne nedgangen før i desember, sier Grytten.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus bank støtter Gryttens spådommer, og tror den sesongjusterte boligprisen vil øke med rundt 0,4 prosent.

I dag klokken 11 legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisstatistikken for november. Se tallene først på DN.no!

- Ny topp i januar
Boligmarkedet har ofte en liten stopp i prisutviklingen fra senhøsten og frem til desember, før det tar seg opp på nyåret.

Nå ligger det 13.995 boliger til salgs på Finn.no, dette er en økning fra samme tid i fjor da antallet lå på 13.028.

- Før jul er det alltid rolig på alle fronter, men det blir spennende å se hvordan befolkningsveksten skaper stadig sterkere press på boligmarkedet i 2012, sier Andreassen.

I årets første måned pleier prisene som regel å få et betydelig løft. Januar 2012 blir ikke noe unntak, tror Andeassen:

- I januar vil vi se en ytterligere økning på mellom tre og fire prosent, sier han.

- Uholdbar utvikling
Så lenge etterspørselen er større enn tilbudet vil prisene fortsette rett i taket, mener Grytten.

- En slik utvikling som den vi har opplevd det siste året kan ikke fortsette. Mange er allerede på den økonomiske smertegrensen, og vil ikke tåle eventuelle renteøkninger, sier Grytten.

Ifølge Fokus bank har nordmenns lønnsvekst ligget på rundt seks prosent i 2011, mens boligprisene nærmer seg en økning på ti prosent.

- Selv om husholdningene har blitt mer forsiktige på grunn av EU-krisen, er etterspørselen i boligmarkedet såpass mye større enn tilbudet at prisene fortsatt presses opp, sier Jullum.

Han tror det er viktig med selvdisiplin, og at en bør avvente situasjonen i Europa litt før en tar opp høyt lån.

Det nye forslaget om økt egenkapital fra Finanstilsynet kan være et godt grep for å få kontroll over boligmarkedet, mener Jullum.

- Gjennom nye regler og høyere egenkapitalskrav kan utlånerne bidra til å dempe boligprisveksten, sier han.

Les også:
Boligtvangssalgene i Oslo øker kraftig

Tror prisstigningen vil fortsette

OECD spår norsk boligsprekk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.