DNs ekspertpanel tror boligprisene skal øke mellom fire og syv prosent neste år.

Ekspertenes gjennomsnittlige prognoser for de neste tre årene viser en vekst på henholdsvis seks, fire og tre prosent. Deler av neste års vekst skyldes et såkalt overheng, som oppstår når boligprisene ved utgangen av året er høyere enn gjennomsnittet for året.

- Dette er høsten 2008 på ny
Ekspertene er imidlertid svært usikre på egne prognoser, på grunn av den økonomiske situasjonen i euroområdet.

– Anslagene våre er ikke basert på at vi får en full krise i Europa, som kommer til å påvirke norsk økonomi på mange områder. Jeg tror ikke at en fullblods krise i Europa er det mest sannsynlige scenariet, men det har en ubehagelig høy sannsynlighet, med et mulig ubehagelig utfall, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Andreassen har de laveste prognosene av alle ekspertene med fire prosent vekst neste år, og nullvekst i 2013 og 2014. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets har høyere prognoser, men er minst like usikker.

– Vi står ovenfor en utvikling vi ikke har erf#229 med, og situasjonen har forverret seg kraftig den siste tiden. Dette er høsten 2008 på ny. Det er mye vanskeligere å gi anslag i dag enn i en normalsituasjon.

Les også på DN.no i dag:

OECD spår norsk boligsprekk

Jonas Gahr Støre: Selger familieeiendom for 170 millioner kroner

DNB frykter Lehman Brothers x 2