- Neste år får vi trolig en klar nedgang i antall omsatte boliger, men en prisoppgang på 7-10 prosent fra snittet i 2009. Husk at gjennomsnittet for i år trekkes ned av det ekstraordinære lave nivået vi så ved inngangen til året, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

Han mener to ting kan ødelegge for et slikt scenario: Ledigheten og renten.

Denne uken satte Norges Bank opp renten til tross for at sysselsettingen nå faller ganske så kraftig.

- Fortsetter disse trendene er det åpenbart at boligmarkedene i de fleste deler av landet vil få problemer i nær fremtid, sier Andreassen.  

- Den positive tenden fortsetter
Hittil i år er prisene opp voldsomme 16 prosent, og er allerede oppe på all time high. Lite tilsier at trenden snur med det første, selv om oktober vanligvis er en treg måned i boligmarkedet.

Mandag legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisutviklingen for oktober.

- Tallene tyder på at den positive trenden i boligmarkedet fortsetter, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

- Indikasjoner fra våre eiendomsmeglere i Aktiv og Terra eiendomsmegling tilsier at det i oktober går roligere for seg i bruktboligmarkedene enn det gjorde i den litt opphetede septembermåneden. Normalt er da også aktiviteten i boligomsetningen på vei ned frem mot jul. Jeg regner med normale måneder med mindre omsetning og ganske så flate priser i det meste av Norge, sier Andreassen.

Seks prosent årlig vekst

- Nå er rentene rekordlave og lånemarkedene fungerer mer normalt. Da har boligmarkedet også snudd. Den sterke boligprisveksten i år vil trolig ikke fortsette. Fremover vil lavere lønnsvekst, økt ledighet og økte renter dempe veksten. På grunn av lav nybyggingsaktivitet tror jeg likevel på en relativt god boligprisvekst de nærmeste årene, anslagsvis seks prosent årlig, sier forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå.

Jeg tror på en relativt god boligprisvekst de nærmeste årene
Roger Bjørnstad

Han påpeker at boligprisene har fått en rekyl opp etter finanskrisen, og at den sterke veksten gjennom 2009 må ses på bakgrunn av at de økte rentene og den reduserte låneadgangen punkterte boligmarkedet under finanskrisen.



Opptur i nyboligmarkedet
- Bygges for få leiligheter

I september lå det 15.676 usolgte boliger i Finn.nos database, nå har varelageret økt til 17.735 boliger.

Likevel er det langt færre enn samme måned i fjor. Da raste boligprisene utfor, og markedet flommet over av usolgte boliger, slik at det nådde en topp i oktober med 21.871 usolgte boliger Finn.no. I oktober 2007 lå det 17.410 bruktboliger til salgs på annonseportalen.

Sterkt byks i januar
- Spådommer om omsetningen for oktober er i hvert fall grei å gi: Den var høyere i oktober i år enn i oktober i fjor! Men trolig lavere enn i september, men det har noe med sesongsvingninger å gjøre. Jeg har ikke noe grunnlag for å angi noen prosent på endringene, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.  

Han tror prisene vil vise en sesongmessig økning (se faktaboks).

- Men eksklusiv sesongkorrigering blir det nok omtrent som i forrige måned (+0,1%), eller kanskje litt mer. Men jeg tror uansett det havner under en prosent, så altså mellom 0 og 1 prosent prisvekst i oktober sammenliknet med september. Denne tendensen tror jeg holder seg ut året, før det blir det sedvanlige bykset i januar 2010. Og det bykset kan godt bli like sterkt som i januar 2009, sier

Da steg prisene 4,7 prosent.

Hvor tror du boligprisene skal neste år? Diskuter saken under! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.