Det norske boligmarkedet fortsetter å vise styrke. Selv om prisene falt i desember - falt de mindre enn vanlig - og den underliggende trenden er dermed en oppgang: Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 0,7 prosent høyere enn i november.

Norges Eiendomsmeglerforbund spår, i likhet med mange andre, videre oppgang i boligprisene i 2010.

- Vi tror på en vekst i gjennomsnittsprisen på åtte prosent i 2010 målt mot gjennomsnittsprisen i 2009, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund Christian Dreyer.

Forbundet legger til grunn at det meldes om økt ledighet, men at det ikke er dystre utsikter for arbeidsmarkedet, at renten vil øke noe, men fortsatt holde seg på et lavt nivå, og at det er forventes et moderat lønnsoppgjør.

Mens Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) spår åtte prosent høyere snittpriser i år mot snittprisen i fjor, nøyer "søsterorganisasjonen" Eiendomsforetakenes Forening (EFF), seg med å anlå økningen til 6-7 prosent.

- Vi tror ikke at folk har glemt trøkken de fikk for ett år siden - og at de sånn sett vil være noe mer edruelige når de kjøper bolig. Dessuten har bankene innført en mer restriktiv utlånspolitikk, og det er viktig.

EFF er imidlertid helt uenig med dem som tror at de varslede renteøkningene i Norge vil legge kunne kjøle ned et overopphetet boligmarked.

- Jeg tror ikke renten vil påvirke boligprisene vesentlig før den når 5-6 prosent, sier nestleder i EFF, Torbjørn Ek til DN.no.

I dag er styringsrenten 1,75 prosent og meglerne venter seg at den settes opp rundt ett prosentpoeng i løpet av året.

 

Boligprisene tåler "juling"
Ek mener finanskrisen egentlig bare demonstrerte det solide fundamentet for boligprisene i Norge.

- Da Lehman Brothers gikk over ende ble folk livredde og holdt seg for øynene. Da falt prisene kraftig, men snudde raskt tilbake da folk konstaterte: Det gikk jo bra jo.

- Men nå er det snakk om at ikke bare banker kan gå over ende, men kanskje land? Hva om for eksempel Hellas går konkurs?

- Selv Hellas-kollaps vil ikke være nok - folk vet nå at dette kan man håndtere med tiltakspakker, sier Ek.

Men ikke alle er enige i at boligmarkedet skal opp: Spår prisras på boliger

- Snuoperasjon uten sidestykke
Boligprisene steg kraftig i 2009. I desember 2009 er 14,6 prosent høyere enn i desember 2008.

- 2009 ble et bedre år for boligprisene enn noen kunne ha forestilt seg på forhånd, sa Dreyer da tallene ble lagt frem for pressen i dag.

Han kaller utviklingen i boligmarkedet en "snuoperasjon uten sidestykke".

Slik gikk boligprisene i desember: Boligprisene faller

Les også: Derfor hopper boligprisene i januar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.