Størstedelen av prisveksten i boligmarkedet kommer vanligvis i årets første kvartal. Og kulden til tross - januar er som regel en brennhet måned i boligmarkedet.

Til tross for at boligprisene var 15,1 prosent høyere i november enn for et år siden - blir det trolig full fart ut fra ut fra startblokkene, skal man tro ekspertene.

- Det kan være vanskelig å forstå hvorfor det er faste sesongmønstre i boligprisene, men det er det. Man skulle tro aktørene lærte seg dette, sier forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå.

Han tror årsaken er at boligkjøpere raskt er i markedet etter jule- og sommerferier, mens boligselgere ofte er tregere. Dermed oppstår det et flertall av kjøpere som presser prisen opp.

- Selgere kan også tro at det er gunstig å vente med å selge boligen til våren, da boligen tar seg godt ut. Slik tenker imidlertid mange, og markedet har en tendens til å bli mettet da.



Målt som årsgjennomsnitt anslår SSB en boligprisindeks på 6,6 prosent fra 2009 til 2010.

- Vi vet av erf#229 at mye av veksten kommer i første kvartal, så det ligger vel an til en viss prisvekst allerede i januar, sier Bjørnstad.

Reell eller ikke reell
Selv om sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret forventer at statistikken viser et solid prishopp i første måned neste år, er han ikke helt sikker på hvor reell denne stigningen i januar er.

- En del av stigningen har trolig sammenheng med sammensetningen av de solgte boligene. Denne sammensetningen endrer seg og presser prisene nedover om høsten, eller reduserer prisstigningen, og dette ”tas igjen” i januar.

I prinsippet skal beregningsmetoden meglerbransjens månedlige statistikk nøytralisere dette, men Senneset tror ikke de helt klarer det.

- Noe av stigningen kan imidlertid være reell, og det er i så fall fordi etterspørselen stiger mer enn tilbudet i januar. Det kan være hjemmeboende barn som synes årsskiftet er en fin tid å flytte ut, det kan være studenter som har tatt sin siste eksamen, har fått seg jobb og skal ut av studenthybelen. Dette er som i august, i den måneden er det jo også tradisjonelt en sterk prisvekst. Muligens kan også januar og august være spesielt attraktive måneder å gå på boligjakt i, for ”immigranter” til byer og tettsteder fra omegn og fra utlandet, antar Senneset.

Mandag 4. januar klokken 11 legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisutviklingen i desember 2009 og prognoser for 2010. Se tallene først på DN.no!

I januar 2010 tror Senneset mest på rundt 4-5 prosent i prisvekst.

- Jeg blir ikke veldig overrasket om det blir over 5 prosent, men krysser fingrene for at vi slipper noe sånt!, sier Senneset.

For hele 2010 er prisprognosen hans ti prosent, regnet som gjennomsnitt i forhold til gjennomsnittet for 2009. Fra desember 2009 til desember 2010 gir dette 8 prosent.

Tregt igang
Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund mener det hovedsakelig er to grunner til at det stiger som det gjør i januar.

- For det første er volumet ofte lavt, mange kommer sent i gang med å legge boligen sin ut for salg, samt at mange boiligselgere venter på våren. Dessuten er mange ”motiverte” for å finne bolig. De har lagt boligjakten på is i julestria, og ser frem til nytt år med nye muligheter i ny bolig. Januar viser derfor ofte veldig handlingsklare interessenter, sier Dreyer, som forventer en ”normal” januar med positiv prisutvikling.

- Vi ser en normalisering i markedet som taler for normale sesongsvngninger og volumet i markedet er nå lite, sier Dreyer.

Les også: Boligprisene holdt koken i desember

Norges mest attraktive adresser


Boligprisboom utenfor storbyene


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.