- Vi tror at boligprisveksten vil falle fra i overkant av fem prosent i 2013 til om lag tre prosent i 2016, slik at realprisveksten på boliger da er i underkant av én prosent.

Det skriver Statistisk sentralbyrå i prognoserapporten «Økonomiske analyser» som legges frem i dag.

Realprisvekst er prisvekst justert for inflasjon.

Rente og inntekt bremser boligprisveksten
Med et fortsatt lavt rentenivå regner SSB-analytikerne med at veksten i husholdningenes bruttogjeld vil holde seg rundt 8 prosent gjennom hele prognoseperioden. Det vil, sammen med nominell vekst i husholdningenes disponible inntekter på om lag 5 prosent de neste fire årene, bidra til at boligprisene fortsetter å stige fremover.

- Om et års tid vil rentenivået i Norge kunne begynne å øke gradvis. Da er det grunn til å regne med at både veksten i boligbyggingen og boligprisen avtar. Ifølge våre beregninger vil norsk økonomi komme inn i en moderat høykonjunktur fra 2015. Med noe høyere renter vil da realveksten i boligprisene kunne bli meget beskjeden, tror SSB.

Slik tror SSB at boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:



Slik så SSBs prognoser ut i marsi år, prosentvis endring fra året før:

Siden rapporten som kom i mars har SSB dermed kuttet utsiktene for samlet prisvekst de kommende fire årene fra 23,7 til 16,9 prosent.

Beregningene tar hensyn til samspillet mellom husholdningenes gjeld og boligprisene. Høye boliginvesteringer bidrar isolert sett til økt bruttogjeld for husholdningene, men demper boligprisveksten, ifølge SSB.

Boligprisene påvirkes positivt av en økning i husholdningenes disponible inntekter, befolkningsvekst og av lave renter. Ifølge SSB viser forskning at husholdningenes låneopptak og boligprisene påvirker hverandre gjensidig. De siste to årene har husholdningenes bruttogjeld og boligprisene vokst om lag i samme takt og et par prosentpoeng mer enn veksten i husholdningenes disponible inntekt.

En gjennomsnittsbolig som var verdt 3 millioner kroner ved inngangen til 2013, vil stige til drøyt 3,5 millioner kroner ved utgangen av 2016, hvis prognosene holder stikk.

Reell prisutvikling for boliger som følger prisutviklingen til SSBs prognoser:



Les også:
Rekordmange leiligheter presser ned leieprisene

<b>- Utskjelte områder gir best avkastning på utleieboliger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.