Frederic Hauge i Bellona mener at Petroleumstilsynets reaksjon med å sørge for at Statoil stopper boring på Gullfaks-feltet er riktig, men på høy tid.

-Beslutningen burde vært tatt tidligere
Hauge mener Petroleumstilsynets reaksjon er et bevis på at situasjonen virkelig var alvorlig.

- Det er jo åpenbart at Ptil er enig med oss i at boring på Gullfaks er farlig, sier Hauge til DN.no.

- Det er positivt at man nå stopper boringen, men denne beslutningen burde vært tatt mye tidligere, sier han videre.

Hauge stiller også spørsmålstegn ved andre aspekter ved saken.

-Det er også et spørsmål om ikke også produksjonen bør stenges. Spørsmålet er også hvorfor det ikke er politietterforskning på dette stedet, fortsetter Hauge.

Statoil startet nedstengingen av boringen på Gullfaks A, B og C onsdag kveld etter et møte med Petroleumstilsynet.

Ser likheter med Snorre A og Deepwater Horizon
Hauge mener også at Statoil prøver å bagatellisere den reelle faren ved hendelsen.

- Statoil bagatelliserte faren for blow-out noe kraftig, og jeg mener at faren var helt reell, sier Hauge, som samtidig ser klare likhetstrekk mellom Gullfaks og Deepwater Horizon ulykken.

Det som er likt er at det i begge tilfeller var full forvirring om hva som skjedde i begynnelsen av hendelsen, mener Hauge. En annen ulykke som har klare likhetstrekk er etter Hauges mening hendelsen på Snorre A plattformen i 2007.

Les mer her: Avslørende rapport etter Snorre-brann

- Hårreisende dårlig informasjon
Hauge mener at informasjonen fra Statoil knyttet til hendelsen er sterkt kritikkverdig.

- Når vi ser det som står i granskningsrapporten til Statoil, så er den manglende informasjonen Statoil ga offentligheten i løpet av de to månedene etter at dette skjedde, hårreisende, sier Hauge.

Hauge mener at det har foregått en dekkoperasjon rundt hendelsen.

- Jeg har sjelden opplevd så store problemer med å få ut informasjon om dette, sier Hauge.

- Hele feltet har problemer
Hauge mener også at det er sannsynlig at det ikke bare er Gullfaks C som har mangler:

- Jeg hører en del rykter om at casingen på Gullfaks A er svak. Det er ikke bare Gullfaks C, hele feltet har problemer, sier Hauge.

Statoil avviser at det var farlig
Statoil avviser at hendelsen på Gullfaks C var farlig.

Frederic Hauge mener at hendelsen hadde en betydelig risiko og var farlig?

- Vi har ikke stoppet boringen fordi vi opplever det som farlig, sier Geir Gjervan, pressekontakt for undersøkelse og produksjon i Norge.

-Vi har stoppet boringen fordi vi ønsker å ta en time-out for å gå gjennom og forsikre oss o at vi gjennomfører bore og brønnoperasjonene etter de prosedyrene som vi har i Statoil, fortetter Gjervan.

Når Statoil får starte boringen igjen er usikkert.

- Det er ikke opp til Statoil. Det er opp til Statoil å komme med en presentasjon til Ptil så vi er sikre på at de har en sikkerhetsmessig kvalitet så de kan starte opp igjen. De kan ikke starte opp igjen før de har vært hos oss og presentert en robust løsning på hvordan de skal jobbe videre på Gullfaks, sa Inger Anda i Petroleumstilsynet til DN.no onsdag kveld.

-Liten sannsynlighet
I henhold til rapporten så var sannsynligheten svært liten for en alvorlig hendelse som blowout forsvinnende liten, mener Gjervan.

-Nå er ikke jeg noen matematiker, men det står i rapporten at sannsynligheten er svært liten, sier Gjervan.

Ikke alle er enige i dette, Bellona mener at rapporten nettopp viser til at potensialet for en alvorlig hendelse var til stede.

-Vi har spilt med åpne kort
Gjervan mener at informasjonen fra Statoil, til petroleumsmyndighetene, har vært tilstrekkelig.

Informasjonen fra Statoil har vært veldig kontrollert. Hadde det vært en tanke å spille med åpne kort fra første stund?

-Statoil har jo spilt med åpne kort i forhold til petroleumsmyndighetene fra første stund, fra desember i fjor da denne situasjonen oppstod, sier Gjervan.

Vurderer dere å stoppe produksjonen på Gullfaks?

-Det er jo Statoil som er operatør og det er vi som sitter med ansvaret. Per i dag så er det ingen forhold som skulle tilsi at vi skulle stoppe produksjonen, sier Gjervan.

DN.no har i en serie artikler skrevet om sikkerhetssituasjonen på Statoils plattformer (se flere artikler i kolonnen til høyre). Flere offshore-ansatte uttrykker frykt for å jobbe offshore fordi Statoil henger kraftig etter i vedlikeholdet av sikkerhetskritisk utstyr og bekymringsmeldinger fra ansatte ikke blir fulgt opp.

Flere Statoil-ansatte har også sagt til DN.no at det har bredt seg en ukultur i Statoil hvor man ikke lenger sier fra om kritikkverdige forhold av frykt for represalier.

Les også: Statoil må stanse all boring på Gullfaks

- Udramatisk for Statoil-kursen

<b>-Tilfeldigheter at det ikke er Statoil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.