Ryktene fortsetter å svirre rundt mulige investor-kandidater til en andel av petroleumsselskapet BP, på tross av gårsdagens offisiellle avvisning fra selskapet om en aksjeemisjon.

BP har hatt store kostnader i forbindelse med "Deepwater Horizon"-ulykken i Mexicogulfen. Det har vært stor usikkerhet i markedet om hvordan selskapet skal fremskaffe midler til å dekke de store utgiftene og erstatningskravene som følge av ulykken.

Avviser pengejakt
Mandag skrev flere medier at BP var på desperat leting etter eksterne investorer som kunne overta deler av selskapet, og være med på å dele de enorme kostnadene selskapet har pådratt seg.

Blant annet skal det ha vært snakk om at institusjoner i Abu Dhabi, Qatar og Kuwait skulle ta strategiske eierandeler i BP for å bidra til å styrke selskapets forsvar mot opportunistiske bud.

Tirsdag avviser BP at de har planer om å utstede nye aksjer for å få inn en ny støttende aksjonær.

- Vi har ingen planer nå om å utstede nye aksjer. Dersom nye eller eksisterende investorer ønsker å øke sin andel, er vi selvfølgelig positive til det, sier BP-talsmann Robert Wine til CNN.Money.






British Petroleum Company har lange historiske røtter i Midtøsten og selskapet Anglo Persian Oil (APOC). APOC var en av de aller tidligste petroleumsselskapene og ble dannet allerede i 1909 i Iran.



Etter OPECs dannelse i 1960, ble de internasjonale selskapene gradvis mer presset til å finne nye petroleumsområder utenfor de attraktive feltene i Midtøsten. BP er i dag et selskap med petroleumsproduksjon i 25 land.


De forente arabiske emirater er i dag BPs hovedsenter for Midtøsten og Pakistan.

Rundreise
I dag kommer det imidlertid meldinger om at en gruppe saudi-arabiske investorer er i London for å forhandle om kjøp av 10-15 prosent andel i BP. Investorene skal være fra "energisektoren" og er i London for å forhandle direkte med selskapet.

Samtidig er en delegasjon fra BP i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater i møte angående BPs prosjekter i landet. Tony Hayward er også på en såkalt privat tur til Abu Dhabi.

Hayward er for tiden på en rundreise til land der BP har sentrale prosjekter for å overbevise myndigheter og investorer om at BP fremdeles har midler til å imøttekomme de store kostnadene og kravene knyttet til Deepwater Horizon-ulykken. Sist ut på reiseplanen før Midtøsten var Russland og Aserbadjan, ifølge Financial Times.

Ifølge Wall Street Journal møtte BP-toppen denne uken kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan i Abu Dhabi for samtaler om at Abu Dhabi skal ta en 10 prosents andel i BP.

Wall Street Journal onsdag som viser til en ikke navngitt kilde som Zawya Dow Jones siterer.

- Han ville vært glad hvis Abu Dhabi tok 10 prosent av aksjene, sier kilden.

Talskvinne Sheila Williams i BP sa at Hayward besøker forretningspartnere i tillegg til ansatte i BP. En talsmann for kronprisen var ikke tilgjenglig for kommentar.

Les også:

BP-aksjen kraftig opp

BP med lua i hånden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.