- Dette er stedet hvor jeg gjør mesteparten av forretningen min, sier eiendomsmegler og investor John Keith til Dagens Næringsliv.

Han står foran tinghuset i Mobile, Alabama for å handle bankeide hus på tvangsauksjon.

En advokat fra firmaet Stephens Millirons Harrison & Gammons utfører auksjonen på vegne av bankene. Han leser kjapt opp hus og pris - alt går raskt for seg.

- Hvis du bruker noen hundre tusen dollar på hus hver gang, bør du helst være god til det, sier en annen av investorene, som ikke vil ut med navnet sitt.

Statlig boble
Det var misligholdte boliglån som var den største årsaken til finanskrisen i amerikanske banker høsten 2008. Virkningene kjennes fortsatt på kroppen for mange.

I Mobile ble ikke boligboblen så stor før den sprakk, men også her sliter bankene med å ha gitt usikrede boliglån til ukvalifiserte låntakere. Nå som boligmarkedet har falt i stedet for å vokse taper bankene store penger på lånene Clinton-administrasjonen anbefalte dem å gi.

Uansvarlig
Konservative amerikanske politikere ønsker nå å fjerne Fannie Mae og Freddie Mac - to insitusjoner som har kjøpt misligholdte lån fra banker. Situasjonen i 2008 var at bankene utnyttet institusjonene og ga lån til alle og solgte dem videre til Fannie Mae og Freddie Mac så snart som mulig.

- Reformen gjør ingenting, som jeg har indikert, for å avgrense Fannie Mae og Freddie Mac, de viktigste hovedrolleinnehaverne i den finansielle nedsmeltingen. Det er verre enn uansvarlig, det er den lovgivende ekvivalenten til feil domsavsigelse, sa republikanernes senatsleder Mitch McConnell i debatten etter avstemmingen.

Wall Street Journal anslår at tapene relatert til Fannie Mae og Freddie Mac kan komme opp i 370 milliarder dollar innen 2020.

Mange løse kyr
I Mobile overtar bankene hver uke 200 nye hus etter misligholdte boliglån. Men kun 40 av dem er salgbare på auksjon. Resten er umulig å bli kvitt for bankene.

Det anslås at det er mellom to og åtte millioner bankeide hus i USA nå. Dette gjør at det ikke blir prisstigning i boligmarkedet, så situasjonen blir bare verre.

- Mye av dette startet med Bill Clintons huseierskapsinitiativ, sier Keith for å forklare boligboblen.

Les også: Bankskatt droppes for å redde finansreform

- Jeg nekter kategorisk for påstandene

Hvert syvende boliglån misligholdt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.